Virgil Popescu anunţă cum se va realiza reducerea consumului de energie în România: „Nu vine nimeni să stingă becul în casele românilor”

Virgil Popescu a explicat cum se va realiza reducerea consumului de energie în România. Ministrul i-a asigurat pe români că nu va veni nimeni la ei acasă pentru a le stinge becul sau televizorul.

02 oct. 2022, 10:34
Virgil Popescu anunţă cum se va realiza reducerea consumului de energie în România: „Nu vine nimeni să stingă becul în casele românilor”

Virgil Popescu îi linişteşte pe români şi anunţă că reducerea consumului de energie nu va afecta în niciun fel populaţia. Anunţul ministrului vine după ce Comisia Europeană a cerut ca toate statele membre să se conformeze cererii de reducere a consumului de energie.

Virgil Popescu ce măsuri vor fi luate pentru reducerea consumului de energie în România

Citeşte şi România nu va avea probleme cu furnizarea gazelor naturale și a energiei electrice către populație

”În regulament s-a ajuns la o reducere a consumului de 10% voluntară adica neobligativitatea statelor să aplice această reducere. Totodată a fost anunțată o reducere obligatorie de 5% pe orele de vârf. Atunci când transportatorul de sistem (Transelectrica) trebuie să stabilească orele din cursul unei luni în baza unor prognoze unde este consumul mare.

Reducerea nu se referă la persoane fizice. Nu este cazul ca cineva să vină să te pună să stingi lumina. Consumatorii noncasnici vor fi stimulați prin bonificații financiare pentru a face această reducere de 5%.

Transportatorul de sistem, în cazul nostru cei de la Transelectrica, împreună cu operatorul de piaţă, trebuie să stabilească orele din cursului unei zile, din cursul unei luni, pe baza unor prognoze şi estimări atunci unde este consumul mare, şi preţul energiei este mare. Nu se referă această reducere la persoane fizice. Deci nu e cazul că să vină cineva să te pună să stingi lumină sau să nu te mai uiţi la TV şi să opreşti practic alimentarea”, a spus ministrul Energiei într-un interviu pentru Stirile ProTv.

Ministrul Energiei a anunțat vineri, că reprezentanții statelor membre UE au ajuns la un acord politic cu privire la o serie de măsuri de urgență pentru prețurile ridicate la energie. Printre principalele măsuri se numără și demersuri de reducere voluntară a consumului de energie electrică cu 10%, cu o componentă obligatorie de 5% în orele de vârf.

Aceste măsuri mai vizează, printre altele, „captarea” veniturilor suplimentare realizate de producătorii de energie electrică și alți actori din piața de energie electrică peste un nivel maxim de 180 Euro/MWh, în perioada 1 decembrie 2022 – 30 iunie 2023, și utilizarea  cestora pentru a finanța măsurile de protecție a consumatorilor finali de energie electrică, instituirea unei contribuții de solidaritate din partea companiilor care activează în domeniul petrolului, gazului natural, cărbunelui și al rafinăriilor.

România a obținut în cadrul negocierilor, garantarea faptului că măsurile deja adoptate la nivel național privind protejarea consumatorilor și captarea veniturilor realizate de toți participanții din piață (producători de energie din toate sursele de energie, traderi și furnizori), într-o abordare echitabilă pot fi menținute.

Citeşte şi Rețelele mobile ar putea fi oprite în cazul unor întreruperi masive de energie electrică. Statele europene iau măsuri în această privință