„Un incendiu a izbucnit la vegetația uscată din zonă și, favorizat de vânt și de condițiile meteo, s-a extins rapid către un depozit de lemne din apropiere, unde au fost cuprinse de flăcări mai multe stive de material lemnos. De asemenea, arde vegetația uscată de la marginea cimitirului din zonă”, a transmis ISU Galați.
La fața locului acționează patru autospeciale de stingere cu apă și spumă și o cisternă pentru suplimentarea resurselor de apă. Misiunea este în dinamică, iar pompierii acționează pentru limitarea propagării flăcărilor și lichidarea incendiului.
VIDEO Incendiu de proporții pe terasa AFI Palace Cotroceni. Pompierii intervin de urgență
În zona afectată se înregistrează degajări mari de fum. Până la acest moment nu au fost raportate victime. Au ars aproximativ 50 hectare vegetație uscată și 2700 metri cubi de lemne din curtea depozitului de lemne de foc.
„Recomandăm populației din zonă să evite expunerea directă la fum și, dacă este posibil, să închidă geamurile locuințelor”, a mai precizat ISU.
Incendiul nu este încă localizat
Vijelia a cuprins județul Bihor, luni după amiaza, când județul se află sub COD ROȘU de vreme extremă. O filmare surprinsă pe o șosea din Bihor, între Batăr și Arpășel, arată cât de puternic este vântul care s-a abătut asupra zonei, iar norii amenință și ei să se dezlănțuie. Imaginile au fost publicate pe pagina de Facebook Meteo Tulca-Bihor.
În aceeași filmare apar autospeciale ale ISU Crișana, Detașamentul Salonta, care au fost mobilizate pentru stingerea unui incendiu de vegetație, după cum a confirmat plutonier Alina Butaci.
Un incendiu de vegetaţie uscată a izbucnit duminică, în localitatea Leş. Flăcările au cuprins aproximativ 5 hectare de teren.
La faţa locului au intervenit echipaje din cadrul Detaşamentelor 1 şi 2 de pompieri Oradea.
„Reamintim bihorenilor că incendiile de vegetaţie uscată se extind rapid pe suprafeţe mari, periclitând vieţile şi bunurile oamenilor”, a transmis plutonier Alina Butaci, ofițer de presă al InspeSU Crişana, într-o informare remisă presei, dând de înţeles că incendiul a fost provocat, cel mai probabil, de neglijenţa umană sau de incendierea intenţionată a terenului pentru igienizare.
Potrivit acesteia, astfel de arderi nu doar că poluează aerul, ci şi „au consecinţe majore asupra biodiversităţii terenurilor supuse unor astfel de practici, ducând la deteriorarea habitatelor păsărilor şi animalelor şi compromit calitatea solului, întrucât este distrus stratul de humus”.