România, campioană în UE la evaziune fiscală cu TVA. Pierderile sunt de 4.000 de euro pe secundă în spaţiul comunitar, prin neîncasarea taxei

România se află pe prima poziție în lista țărilor cu cele mai mai pierderi fiscale din Europa, cu o pierdere de 34,9% din TVA într-un an, potrivit Comisiei Europene.

03 dec. 2021, 09:01
România, campioană în UE la evaziune fiscală cu TVA. Pierderile sunt de 4.000 de euro pe secundă în spaţiul comunitar, prin neîncasarea taxei

În 2019 statele membre ale UE au pierdut în total 134 de miliarde de euro din neîncasarea Taxei pe Valoarea Adăugată (TVA), estimare făcută pe baza analizei pierderilor de venituri ca urmare a fraudelor și a evaziunii fiscale cu TVA, prin practicile de evitare și optimizare a TVA-ului, a falimentelor și insolvențelor, precum și din cauza unor calcule incorecte și a erorilor administrative. Chiar dacă unele pierderi de venituri sunt inevitabile, o acțiune decisivă și răspunsuri politice direcționate ar putea totuși face diferența, mai ales când este vorba de nerespectarea normelor.

Comisarul pentru economie, Paolo Gentiloni, a declarat, cu ocazia publicării acestui studiu, că „în ciuda tendinței pozitive care se înregistrează în ultimii ani, deficitul TVA continuă să provoace îngrijorări serioase, mai ales dacă luăm în considerare nevoile uriașe de investiții pe care statele noastre membre trebuie să le acopere în următorii ani.

Conform datelor din acest an, este vorba de pierderi de peste 4.000 de euro pe secundă. Sunt pierderi inacceptabile pentru bugetele naționale, ceea ce înseamnă că povara acoperirii deficitului cade în sarcina cetățenilor de rând și a afacerilor obișnuite, prin alte taxe pe care trebuie să le plătească pentru servicii publice vitale. Trebuie să facem un efort comun pentru a combate frauda în materie de TVA, o infracțiune gravă care sustrage bani din buzunarele consumatorilor, subminează sistemele de bunăstare și golește fondurile guvernamentale”, a spus Gentiloni.

În termeni nominali, în 2019 deficitul total de TVA al UE a scăzut cu aproape 6,6 miliarde de euro, la suma totală de 134 de miliarde de euro, scădere care reprezintă o îmbunătățire semnificativă față de anul precedent, în care s-a înregistrat o scădere de doar 4,6 miliarde de euro. Deși situația deficitului general de TVA s-a îmbunătățit între 2015 și 2019, amploarea totală a impactului pandemiei de COVID-19 asupra cererii consumatorilor și, în consecință, asupra veniturilor din TVA în 2020, rămâne necunoscută.

Citeşte şi Corneliu Porumboiu, prima reacţie după ancheta DIICOT în care este cercetat pentru evaziune fiscală şi spălare de bani: „Acuzațiile care mi se aduc nu sunt adevărate”

În 2019, România a înregistrat cel mai mare deficit național de conformare la normele TVA, pierzând 34,9% din veniturile sale din TVA în 2019, urmată de Grecia (25,8%) și Malta (23,5%). Cele mai mici deficite de TVA au fost observate în Croația (1,0%), Suedia (1,4%) și Cipru (2,7%). În valori absolute, cele mai mari deficite de conformare la TVA au fost înregistrate în Italia (30,1 miliarde de euro) și Germania (23,4 miliarde de euro), scriu gercii de la Reporter, citaţi de Rador.

În majoritatea statelor membre, variația anuală absolută a deficitului de TVA a fost mai mică de 2 puncte procentuale. În total, deficitul de TVA a fost redus în 18 state membre. În afară de Croația și Cipru, cele mai semnificative reduceri ale deficitului de TVA au fost în Grecia, Lituania, Bulgaria și Slovacia (între -3,2 și -2,2 puncte procentuale în aceste patru țări).

Succese au fost înregistrate și de Suedia, Finlanda și Estonia, însă dintr-un punct de vedere diferit: în aceste țări, autoritățile fiscale reușesc de ani de zile să reducă pierderea veniturilor din TVA la mai puțin de 5% din TVA-ul datorat. Cele mai mari creșteri ale deficitului de TVA au fost observate în Malta (+ 5,4 puncte procentuale), Slovenia (+ 3 puncte procentuale) și România (+ 2,3 puncte procentuale).

Citeşte şi Fost senator PSD, condamnat la opt ani de închisoare cu executare, pentru evaziune fiscală!