România, cea mai ridicată rată a deceselor în accidente din UE. Nu mai puțin de 24 de oameni au murit weekendul acesta

Weekendul acesta a fost unul dintre cele mai dramatice de pe șoselele din România. Nu mai puțin de 24 de oameni au murit în accidente rutiere. Ministrul de Interne, Lucian Bode, enumeră printre principalele cauze ale accidentelor: indisciplina pietonilor, viteza, indisciplina bicicliştilor, neacordarea de prioritate la trecerea pietonilor şi neacordarea priorităţii de trecere pentru vehicule.

26 iul. 2021, 15:02
România, cea mai ridicată rată a deceselor în accidente din UE. Nu mai puțin de 24 de oameni au murit weekendul acesta
Val de accidente la început de weekend. Patru persoane au murit, după ce un TIR a spulberat un SUV

Lucian Bode a reamintit că România a avut cea mai mare rată a deceselor în accidente rutiere din Uniunea Europeană, în 2019. El a spus că, raportându-ne însă la 2019, numărul accidentelor grave a scăzut în primele 6 luni ale acestui an.

Conform lui Bode, principalele cauze de producere a accidentelor sunt: indisciplina pietonilor, viteza, indisciplina bicicliştilor, neacordarea de prioritate la trecerea pietonilor şi neacordarea priorităţii de trecere pentru vehicule.

În 2019 au fost aplicat 929.000 de sancţiuni contravenţionale, iar 48% dintre acestea au fost pentru cele cinci cauze generatoare de accidente grave. De asemenea, în primul semestru din 2021 au fost date 409 sancţiuni contravenţionale.

Ministrul de Interne a mai declarat că în 1% din accidentele rutiere grave din 2019 au fost implicate autoturisme cu volanul pe dreapta.

Ministrul Afacerilor Interne a făcut un apel către conducătorii auto să circule cu prudenţă şi să nu se grăbească: „Grăbiți-vă încet!”

România, cea mai ridicată rată a deceselor în accidente din UE

România are cea mai ridicată rată a deceselor în accidente din Uniunea Europeană, cu 85 de morți la un milion de locuitori în 2020, potrivit datelor publicate de Comisia Europeană.

În 2020, când au fost în vigoare restricții de circulație, în timpul pandemiei de coronavirus, numărul deceselor a scăzut cu 12% și a ajuns la cel mai scăzut nivel din istoria României.

Patru oameni îşi pierd în medie viaţa în fiecare zi în accidente rutiere, din cauza vitezei și neatenției la volan.

În total, în România au murit 1.864 de persoane din cauza unui accident rutier în 2019, în scădere faţă de 2009, când au decedat 2.797 de persoane pe şoselele din România.

Site-ul Poliţiei Române arată că în România s-au înregistrat 8.642 de accidente rutiere grave în aceeaşi perioadă de timp, în scădere de la peste 10.200 de accidente rutiere grave în 2009.