România, cel mai puternic bastion pentru creştinism în Europa / Care sunt țările lumii cu cei mai mulți atei

România este unul dintre cele mai puternice bastioane ale creștinismului din lume, arată cele mai recente studii sociologice. Între timp, în marile state din Occident, ateismul atrage din ce în ce mai mulți adepți.

28 mai 2023, 08:33
România, cel mai puternic bastion pentru creştinism în Europa / Care sunt țările lumii cu cei mai mulți atei

Creştinism vs. ateism. România este una dintre țările cu cei mai mulți cetățeni religioși. Cifrele sunt foarte spectaculoase: 99% din populație se declară religioasă, în timp ce doar 1% „non-religioasă”, deci atee. Cifrele prezintă sensibile diferențe, în funcție de surse, însă cert este că țara noastră se află în topul celor mai religioase din lume.

România a intrat în atenția statisticienilor din străinătate. Potrivit WiseVoter.com, România are doar 1% dintre cetățeni care se identifică drept atei. WorldPopulationReview.com susține că doar 2% din populație este atee. Cert este că țara noastră este a treia din lume după numărul de creștini, după micuțele Vatican și Timor Leste.

Din acest punct de vedere, România este urmată de Armenia, Grenada, Papua Noua Guinee, Groenlanda, Haiti, Paraguay și Zambia.

Moldova are peste 95% creștini, Mexic 92%, Brazilia și Croația 90%. Rusia are 93% creștini, 11% musulmani, dar și 15% atei.

Cum arată clasamentul țărilor din lume cu cei mai mulți atei

Declin pentru creştinism în epoca modernă. În statele occidentale, din Europa, numărul creștinilor și în general, al persoanelor religioase a scăzut destul de mult.

Peste 70% dintre tinerii din segmentul de vârstă 18-29 de ani, din Europa, nu se identifică cu vreo religie, precizează WiseVoter.com.

Cehia – 78,4%

Coreea de Nord – 71,3%

Estonia – 60,2%

Japonia – 60%

Hong Kong – 54,7%

China – 51,8%

Coreea de Sud – 46,6%

Letonia – 45,3%

Olanda – 44,3%

Uruguay – 41,5%

Creştinism, amenințat în Franța, Marea Britanie și Germania

Franța este pe locul 13 în topul statelor cu cei mai mulți atei ca pondere, cu 31,9%, Marea Britanie pe 15, cu 31,2%, Belgia pe 16, cu 31%, Suedia pe 18, cu 29%, iar Australia pe 19, cu 28,6%.

În Franța, ponderea creștinilor este de 58%, în Marea Britanie de 59%, în Spania de 75%, în Italia de 81%, în Germania de 66%, iar în SUA, de 75%, potrivit WiseVoter.

Copiii sărmani care nu știu gustul ciocolatei îl aşteaptă pe Moş Crăciun după ce Moş Nicolae i-a găsit cu ghetuţele goale: „Șefu’, eu le-aș da, da’ de unde?”