România cere ajutorul UE în criza COVID. Octavian Jurma: „Ruşinos!”

Octavian Jurma consideră că este ruşinos ca România să ceară ajutorul partenerilor din Uniunea Europeană pentru a primi un medicament important în tratarea bolnavilor COVID şi concentratoare de oxigen.

05 oct. 2021, 18:39
România cere ajutorul UE în criza COVID. Octavian Jurma: „Ruşinos!”
Octavian Jurma

România cere ajutorul UE în criza COVID. Octavian Jurma spune că este ruşinos să cerem ajutorul UE pentru a primi un medicament important în tratarea bolnavilor COVID şi concentratoare de oxigen, în condiţiile în care politicienii români au ales „să suspende spitalele pentru 30 de zile şi nu cârciumile”.

România cere ajutorul UE în criza COVID-19. Octavian Jurma a răbufnit

Medicul analizează solicitarea României către Uniunea Europenă pentru ajutor în timpul crizei COVID şi îi critică pe politicienii români.

„E ruşinos [şi vor evita] să cerem ajutorul europenilor care se află într-o situaţie atât de bună tocmai pentru că europenii au făcut exact ce refuzăm noi să facem şi au stat luni de zile într-o carantină inimaginabilă la noi şi s-au vaccinat într-un număr inimaginabil pentru noi. Ei au plătit preţul pe care noi refuzăm să îl plătim în continuare dar nu ne ruşinăm să pretindem că facem ce fac ei şi deci merităm ce merită ei. E că şi cum grecii ne-ar fi chemat în ajutor doar să le tratăm arşii, nu să le stingem incendiul.

Europenii însă îşi vor înfrânge dezgustul şi ne vor ajuta exact cum ajutăm şi noi un cerşetor adult şi sănătos, care evident ar putea să muncească, dar umanismul te împiedică să treci mai departe pentru că vezi că are un copil în braţe cu care te şantajează emoţional. Cel mai util gest de umanism în acest moment ar fi să procedăm că britanicii în 1939 şi să îi rugăm să ne adăpostească copiii în şcolile şi familiile lor până când trece urgia în România. Noi, adulţii, trebuie să rămânem în mijlocul focului şi să plătim solidar preţul prea mare pentru marea relaxare”, a scris Octavian Jurma pe Facebook.

Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă a aprobat solicitarea de asistenţă internaţională pentru achiziţionarea a 12.700 flacoane de 400 mg de Tocilizumabum, medicament folosit în tratarea pacienţilor cu forme severe de COVID-19, și pentru concentratoare de oxigen.

Concentratoarele de oxigen vor fi aduse din statele participante de către Departamentul pentru Situații de Urgență prin Inspectoratul General de Aviație sau Inspectoratul General pentru Situații de Urgență sau de către Ministerul Apărării Naționale.

Transportul cantităților de Tocilizumabum achiziționate de Ministerul Sănătății din statele participante va fi făcut, de asemenea, de către Departamentul pentru Situații de Urgență prin Inspectoratul General de Aviație sau Inspectoratul General pentru Situații de Urgență ori de către Ministerul Apărării Naționale.

Citeşte şi Anthony Fauci, impresionat de un medicament în tratarea Covid. Riscul de spitalizare sau deces al celor infectaţi scade cu 50%