România cere explicaţii Italiei despre românul mort în închisoarea din Lecce

Ministrul român de externe, Andrei Marga, cere explicaţii Italiei pentru cazul românului mort în peninsulă după 50 de zile de greva foamei. Bărbatul, acuzat de mai multe jafuri şi condamnat la 18 ani de închisoare, a susţinut tot timpul că este nevinovat. El a refuzat hrana, sperând că astfel i se va permite să stea de vorbă cu un judecător.  

RomaniaTV.net
15 mai 2012, 09:59
România cere explicaţii Italiei despre românul mort în închisoarea din Lecce

Virgil Cristian Pop, în vârstă de 38 de ani, a fost arestat în anul 2000 de carabinieri sub acuzaţia că a comis mai multe furturi şi jafuri. Bărbatul a fost condamnat la 18 ani de închisoare. O primă parte a sentinţei a executat-o la Benevento. La sfârşitul lunii martie 2012 el a fost transferat la penitenciarul din Lecce. Românul a susţinut mereu că este nevinovat, iar în urmă cu două luni a intrat în greva foamei. Cerea să fie ascultat de un judecător. Bărbatul spera ca pedeapsa să-i fie suspendată.

Timp de 50 de zile bărbatul a refuzat orice fel de hrană. Oficialii italieni spun că medicii din penitenciar au încercat să-l hrănească intravenos, dar românul şi-a smuls perfuziile. Cum starea de sănătate a bărbatului se înrăutăţea conducerea penitenciarului a decis să-l transfere la un spital. Românul a ajuns pe mâna medicilor miercurea trecută, dar în ciuda eforturilor lor bărbatul a murit în noaptea de sâmbătă spre duminică.

Ministerul român al afacerilor externe susţine că „misiunile diplomatice ale României în Italia nu au fost notificate, conform uzanţelor, de către autorităţile italiene asupra arestării şi ulterior transferului în spitalul penitenciarului a cetăţeanului român”. Ministrul de Externe Andrei Marga şi ambasadorul României în Italia au cerut explicaţii miniştrilor de externe şi de justiţie italieni.

În urmă cu patru ani, un alt român, Claudiu Crulic, a murit într-o închisoare poloneză, după ce a fost în greva foamei, tot în încercarea de a demonstra că a fost acuzat de furt pe nedrept. Atunci Consulul şi ambasadorul României în Polonia au fost sancţionaţi, iar ministrul de Externe de atunci, Adrian Cioroianu, şi-a dat demisia. Trei responsabili ai spitalului penitenciarului polonez unde a murit Claudiu Crulic au fost puşi sub acuzare, fiind consideraţi vinovaţi de neacordarea asistenţei medicale unei persoane aflate în pericol să moară.