România, condamnată la CEDO în cazul asistentei de la Maternitatea Giuleşti

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a condamnat România în cazul asistentei Florentina Cîrstea, condamnată la doi ani şi două luni de închisoare cu executare în dosarul incendiului de la Maternitatea Giuleşti în care şase nou-născuţi au murit şi alţi cinci au fost răniţi. Statul român a fost obligat să plătească daune de 5.000 de euro, pe motiv că măsura arestului preventiv nu a fost justificată în lumina motivării oferite, potrivit Adevarul.ro.

RomaniaTV.net
23 iul. 2019, 11:10
România, condamnată la CEDO în cazul asistentei de la Maternitatea Giuleşti

Potrivit judecătorilor CEDO, magistraţii români nu au motivat concret modul în care ar fi fost afectată ancheta în cazul incendiului de la maternitatea Giuelşti. Potrivit acestora, o asemenea măsură preventivă dură trebuie justificată în contextul în care există şi alte alternative, iar impactul emoţional puternic al unui caz în societate nu constituie un motiv suficient pentru a justifica o asemenea măsură.

„Curtea notează că instanţa naţională a luat în considerare riscul unei complicităţi între angajaţii spitalului. Cu toate acestea, instanţa nu explică natura exactă a acestui risc, sau ce dovezi ar mai putea fi ascunse, dat fiind faptul că se bazau pe declaraţiile doamnei Cîrstea. Curtea notează că instanţa naţională s-a referit, în termeni generali, la faptele din acest caz, fără a explica cum situaţia particulară a aplicantei ar putea conduce la o nelinişte socială care să justifice arestul preventiv. În plus, Curtea a observat că deşi instanţa naţională a respins posibilitatea unor măsuri mai puţin restrictive, nu a motivat această decizie. Instanţa nu a demonstrat că eliberarea ei ar conduce la o nelinişte socială. (…) Arestul preventiv trebuie să corespundă necesităţilor anchetei penale, şi nu unei posibile sete de răzbunare sau pedeapsă din partea publicului. Curtea reiterează că justificarea chiar şi a unei perioade scurte de detenţie trebuie demonstrată convingător de către autorităţi. Faptul că detenţia reclamantei a fost de doar două luni nu elimină obligaţia autorităţilor de a oferi o justificare convingătoare pentru impunerea unei asemenea măsuri”, se arată în motivarea deciziei judecătorilor CEDO.

Asistenta Florentina Cîrstea a fost condamnată definitiv,în aprilie 2015, la doi ani şi două luni de închisoare cu executare în dosarul incendiului în care şase nou-născuţi au murit şi alţi cinci au fost răniţi, iar Maternitatea Giuleşti a primit o amendă penală de 400.000 de lei. Nou-născuţii de la Maternitatea Giuleşti nu au putut fi evacuaţi imediat după izbucnirea incendiului din cauza lipsei asistentei din salonul de terapie intensivă, aceasta fiind plecată după şerveţele igienice, ca să meargă la toaletă, arată JS 6, în motivarea condamnărilor din acest dosar, potrivit Adevarul.ro.