România, condamnată la CEDO pentru mineriada din septembrie 1991

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a condamnat, marţi, România la plata unei sume totale de 60.000 de euro pentru prejudicii morale apropiaţilor celor doi tineri români ucişi de gloanţe în timpul dispersării unei manifestaţii în faţa sediului guvernului de la Bucureşti, în 1991, informează Agerpres.

RomaniaTV.net
24 apr. 2012, 22:32
România, condamnată la CEDO pentru mineriada din septembrie 1991

Curtea de la Strasbourg a stabilit că a fost încălcat articolul 2 al Convenţiei europene a drepturilor omului, privind dreptul la viaţă.

La 25 septembrie 1991, Aurica Crăiniceanu, care avea 27 de ani, şi Andrei Frumuşanu, de 24 de ani, au fost ucişi de gloanţe. După 20 de ani, ancheta încă nu a fost finalizată. Potrivit rechizitoriului parchetului militar român, în direcţia mulţimii au fost lansate tiruri dinspre sediul Guvernului, care era încercuit de manifestanţi.

Cererea soţului Auricăi Crăiniceanu şi a părinţilor lui Andrei Frumuşanu a fost remisă CEDO în martie 2004.

Curtea de la Strasbourg deplânge faptul că, „după 20 de ani de la producerea faptelor şi în pofida interesului public de a-i cunoaşte pe responsabili, ancheta şi procedura penală încă nu s-au terminat”, notează AFP, care aminteşte că România a ratificat Convenţia europeană a drepturilor omului în 1994.

Judecătorii CEDO relevă numeroase „lacune” în anchetă şi menţionează că aceasta a fost încredinţată unor „procurori militari supuşi principiului subordonării conform ierarhiei militare”, în condiţiile în care „acuzaţii se numărau între cei mai înalţi responsabili ai armatei aflaţi încă în funcţie”.

Fără a subestima complexitatea cazului, CEDO „consideră că doar contextul general socio-politic al perioadei în cauză nu poate justifica nici durata anchetei, nici modul în care a fost desfăşurată aceasta în tot acest interval”.

În consecinţă, România va trebui să acorde câte 30.000 de euro apropiaţilor fiecăreia dintre cele două victime, cu titlul de daune morale. Totodată, fiecare parte poate solicita reexaminarea deciziei în faţa instanţei supreme a CEDO, Marea Cameră, precizează AFP.