România condamnată la CEDO pentru tratamente inumane şi degradante din partea Poliţiei

România a fost din nou condamnată de Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), în cauza Roşioru împotriva României, pentru violarea de către Poliţie a dreptului de a nu fi supus torturii, tratamentelor inumane sau degradante.

RomaniaTV.net
10 ian. 2012, 16:21
România condamnată la CEDO pentru tratamente inumane şi degradante din partea Poliţiei

CEDO s-a pronunţat în cauza Roşioru împotriva României şi a constatat violarea dreptului de a nu fi suspus torturii, tratamentelor inumane sau degradante (articolul 3 din Convenţia europeană), atât sub aspect material cât şi procedural, potrivit unui comunicat transmis, marţi, de Asociaţia pentru Apărarea Drepturilor Omului în România – Comitetul Helsinki (APADOR – CH).

„În ianuarie 2000, reclamantul a fost victima agresiunii din parte unor poliţişti din subunitatea de intervenţie rapidă, în timp ce se afla într-un bar. La vederea unui grup de şase – şapte poliţişti «mascaţi» a întrebat în glumă: «ce-i cu teroriştii ăştia aici?». Drept răspuns, aceştia l-au trântit pe jos, i-au pus cătuşele şi l-au lovit în mod sălbatic cu bastoanele şi picioarele, apoi l-au urcat în dubă şi l-au dus la poliţie, fiind lovit în continuare pe tot traseul. Din cauza acestui tratament reclamantul a fost internat cu diagnosticul «traumatism toraco-abdominal; echimoze întinse fesa şi coapsa stângă; traumatism cranio-facial; contuzii mâini bilateral», iar ulterior a fost diagnosticat cu «tulburare depresivă ca urmare a unei agresiuni fizice»”, se precizează în comunicat.

În procedura din faţa CEDO Guvernul a argumentat că leziunile de pe corpul reclamantului au caracter accidental şi sunt inerente oricărui proces de imobilizare.

Curtea Europeană a apreciat că această apărare nu este convingătoare şi credibilă şi nu poate să justifice forţa excesivă utilizată de poliţişti. În concluzie, a constatat că reclamantul a fost supus unui tratament degradant şi inuman de către agenţii statului.

Curtea Europeană a constatat şi încălcarea articolului 3 din Convenţia europeană, sub aspect procedural, datorită faptului că ancheta autorităţilor române cu privire la tratamentul la care a fost suspus reclamantul a fost ineficientă.

„Cercetările au durat în total opt ani, după care s-au finalizat cu clasare pentru că a intervenit prescripţia răspunderii penale a poliţiştilor. Reclamantul s-a adresat în două rânduri instanţelor naţionale împotriva soluţiilor de neîncepere a urmăririi penale împotriva poliţiştilor, iar acestea i-au dat dreptate, apreciind cercetările drept incomplete. Cu toate acestea parchetul nu a remediat deficienţele anchetei”, se mai arată în comunicat.

Reclamantul a fost susţinut în demersurile sale în faţa Curţii Europene de APADOR-CH, care reaminteşte că în cazul unor acuzaţii de rele tratamente din partea agenţilor statului, autorităţile au obligaţia de a efectua cu celeritate o anchetă amănunţitã, aptă să ducă la tragerea la răspundere a celor vinovaţi, lipsa acesteia ducând la o stare de impunitate pentru organele de ordine publică, care duce la perpetuarea unor comportamente abuzive şi care afectează încrederea publicului în domnia legii.

„Acestă stare de fapt a fost constatată repetat de către Curtea europeană, care numai în anul 2011 a condamnat România în 12 cazuri pentru încălcarea articolului 3 sub aspect material şi/sau procedural”, precizează APADOR-CH.