România cumpără avioane F16 second-hand din Portugalia VIDEO

România va achiziţiona mai multe avioane F16 la mâna a doua din Portugalia. O echipă de experţi din cadrul Ministerului apărării a analizat oferta înaintată de statul portughez, iar hotărârea a fost luată. Conform ministrului Apărării, aeronavele corespund tuturor normelor din punct de vedere tehnic şi vor putea fi folosite de statul român timp de 20 de ani. "Avioanele la mâna a doua nu înseamnă acelaşi lucru cu o maşină la mâna a doua", susţine Corneliu Dobriţoiu.

RomaniaTV.net
22 sept. 2012, 10:54
România cumpără avioane F16 second-hand din Portugalia VIDEO

Ministrul Apărării, Corneliu Dobriţoiu, a anunţat, sâmbătă, că avioanele vor fi cumpărate în cadrul unui acord guvernamental, fapt ce ar presupune că nu va fi necesară organizarea unei licitaţii.

Conform lui Dobriţoiu, aeronavele vor putea fi folosite încă 20 de ani şi au trecut prin toate verificările tehnice, astfel încât să corespundă din punct de vedere tehnic.

„Procesul acesta de proiectare a unei achiziţii în domeniul aviaţiei militare se derulează de peste cinci ani. S-au făcut analize comparate a tuturor produselor de pe piaţă, a preţurilor de achiziţii. S-a luat decizia într-un context fericit să organizăm tranziţia de la MIG-uri spre avioanele de genereaţia a cincea în cel mai eficient mod cu putinţă”, a declarat ministrul Dobriţoiu, precizând că, în ciuda faptului că nu sunt noi, avioanele îşi vor dovedi eficienţa.

„Avioanele la mâna a doua nu înseamnă acelaşi lucru cu o maşină la mâna a doua. Se desface până la ultimele bucăţele de aripi. Când se reansamblează poate fi folosit în condiţii de siguranţă. Avioanele sunt foarte bine întreţinute. Răspundem tuturor directivelor UE, iar achiziţia făcându-se în spaţiul UE, nu mai presupune acele chinuitioare proceduri”, a declarat ministrul Apărării.