România de poveste: Cum reușim să transformăm generația fast food într-una sănătoasă VIDEO

Pericolul din farfurie ne poate transforma viaţa într-un coşmar pentru că generaţia fast-food îngroaşă numărul copiilor obezi din România. Cu patru milioane de adulţi obezi şi peste 50 la sută din persoane cu greutatea peste cea normală, România ocupă locul al treilea în Europa în topul ţărilor cu populaţie supraponderală.

RomaniaTV.net
21 ian. 2012, 20:03
România de poveste: Cum reușim să transformăm generația fast food într-una sănătoasă VIDEO

La capitolul obezitate infantilă cifrele sunt uluitoare: aproape 30% dintre copii sunt obezi, spun specialiştii. Motivele sunt lesne de intuit. Nu avem o cultură a sportului, dar la fiecare colţ de stradă găsim câte un fast food.

O vorbă din popor spune “grasă și frumoasă” , dar când vine vorba de copii, lucrurile sunt cu atât mai periculoase şi mai complicate. Copiii graşi sunt bolnavi, iar boala pătrunsă în corp de la vârste fragede, evoluază rapid, dacă cineva nu spune , stop. Tentaţiile sunt la fiecare colţ de stradă. Cozi la tarabele cu fructe n-au văzut demult, în schimb, la fast food, e tot timpul aglomerat. Pofta e una, foamea e alta. După cum spune o vorbă, dă mi să mănânc ceva, de poftă, că de foame, cad pe jos.

“Din păcate sunt foarte mulți copii în generație care sunt grăsuți și s-ar putea ca această asociere cu evoluția celorlalți copii să fie nebenefică pentru părinți. Lasă că și copilul x e mai grăsuț. E o eroare. Nu trebuie considerată dimensiunea copilului cu sănătatea”, a declarat dr. Cătălin Copăescu, medic primar chirurg.

Neluţu este un copil de 12 ani care suferă de obezitate morbidă. Respiră greu, se mişcă parcă în reluare şi mai presus de atât este mai tot timpul trist. Fiind adesea ţinta răutăţilor celorlalţi colegi, a ajuns să se izoleze.
“Nu am poftă să mă joc cu copiii sau să fug. Mă plimb puțin cu bicicleta, mănânc ceva, ceva mai mult și cam atât” a declarat Neluțu Răcean, care ne povestește cum decurge o zi din viața lui.