România de poveste: Sat fruntaş la agricultură în comunism, are acum doar două capre VIDEO

După 20 de ani de fărâmiţare a patrimoniului agricol, am ajuns să vedem că Ceauşescu n-a fost tâmpit cu asocierea în cooperativă şi că fără asociere irosim potenţial agricol. Este declaraţia ministrului Agriculturii, făcută în urmă cu câteva zile. "România de poveste" a prezentat povestea celui de al doilea preşedinte de cap din vremea comuniştilor, atunci când grâul creştea în funcţie de cuvântarea tovarăşului.

RomaniaTV.net
21 apr. 2012, 19:45
România de poveste: Sat fruntaş la agricultură în comunism, are acum doar două capre VIDEO

Tot timpul auzim despre falimentul agriculturii capitaliste. Undeva, într-un ungher, descoperim cronica in imagini a unui timp în care grâul creştea conform cuvântărilor comuniştilor.

Istoria Cooperativei lui Gheorghe Tache, primul preşedinte al celui de-al doilea CAP din Republica Populară Romană, a fost prezentată în emisiunea „România de poveste”.

La Livedea, orice urmă a colectivizării a dispărut. Porumbul mai este folosit doar la troc, iar animalele au dispărut, un singur localnic având două capre. Asta după ce în urmă cu 55 de ani ţăranii şi agricultura din Livedea erau date exemplu în lumea comunistă, iar satul era vizitat de Gheorghe Gheorghiu Dej şi de Hruşciov.

Oamenii din Livedea spun că efectiv nu ai cum să nu fii nostalgic. Toate mergeau ca pe roate, aveau şcoală, dispensar, tot ce le trebuia. Acum, îşi duc traiul de pe o zi pe alta, privind uneori cu părere de rău spre vreumruile colectivizării.