România Educată 2023. Tichetele educaţionale pentru rechizite, în valoare de 500 de lei, vor ajunge la beneficiari înainte de vacanţa de iarnă

Termenul până la care părinții au putut depune cererile pentru tichetele educaționale fusese extins până la data de 26 noiembrie, potrivit unei modificări a ordonanței de urgență, publicată în Monitorul Oficial

29 nov. 2023, 16:46
România Educată 2023. Tichetele educaţionale pentru rechizite, în valoare de 500 de lei, vor ajunge la beneficiari înainte de vacanţa de iarnă
Elevii care beneficiază de tichete educaționale vor aștepta mai mult și anul acesta

Tichetele educaţionale, cu care se pot cumpăra rechizite și haine pentru elevi, vor ajunge la cei peste 410 mii de beneficiari în prima parte a lunii decembrie, potrivit surselor Edupedu.ro. Ordonanța de urgență nr.83/2023 menționează că cei 500 de lei vor fi acordați într-o singură tranșă, dar nu prevede și un calendar. Aceleași surse mai spun că vor fi livrate deja încărcate cardurile. Amintim, tichetele educaționale, acordate prin Ministerul Fondurilor Europene sunt menite să ajute elevii defavorizați să înceapă anul școlar, iar la finalul lunii decembrie se termină al doilea modul de școală.

Pentru a primi tichete educaționale pentru rechizite în valoare de 500 de lei din anul școlar 2023-2024, venitul lunar pe membru de familie este de maximum 633 de lei în cazul preșcolarilor și de 1500 de lei în cazul elevilor din învățământul de stat primar și gimnazial. Precizările vin de la Ministerul Fondurilor Europene, printr-o notă obținută de Edupedu.ro. Amintim, cererile vor putea fi depuse la școli de părinții încadrați la acest tip de sprijin până pe 26 noiembrie, potrivit unui anunț ulterior al Guvernului. 410.000 de potențiali beneficiari au început deja școala de o lună, fără acești bani de rechizite.

Toate tichetele educaţionale vor ajunge la cei peste 400 de mii de părinți și beneficiari până la mijlocul lunii decembrie – în prima parte a lunii – spun surse Edupedu.ro. Potrivit acestora, cardurile ar urma să fie livrate deja încărcate.

Vacanţa de iarnă s-ar putea prelungi. Părinţii se opun, vor ca elevii să meargă la şcoală în ianuarie

Termenul până la care părinții au putut depune cererile pentru tichetele educaționale fusese extins până la data de 26 noiembrie, potrivit unei modificări a ordonanței de urgență, publicată în Monitorul Oficial. Urmează ca lista cu beneficiarii finali să ajungă la Ministerul Fondurilor Europene.

Ordonanța de urgență nr. 83/2023 prevede mai mulți pași până la emiterea și distribuirea cardurilor educaționale.

Școlile trebuie să introducă datele din cererile depuse de părinți în Sistemul Informatic Integrat al Învățământului din România (S.I.I.I.R), în termen de 5 zile calendaristice de la expirarea termenului pentru depunerea cererilor”. Asta ar însemna până în data de 1 decembrie, potrivit calculelor Edupedu.ro.

Listele cu destinatarii finali vor fi realizate folosind “aplicația informatică dezvoltată în acest sens de către Serviciul de Telecomunicații Speciale”, menționează Ordonanța de urgență. De precizat, aplicația este la data de 30 octombrie, “în stadiul de proiectare-dezvoltare-testare”, a transmis Serviciul de Telecomunicații Speciale, la solicitarea Edupedu.ro.

Lista destinatarilor finali va fi transmisă de către Serviciul de Telecomunicații Speciale la Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene și poate fi accesată de către beneficiar, prin intermediul aplicației informatice speciale, în termen de 10 zile lucrătoare de la data prelucrării și structurării bazei de date, potrivit OUG nr. 83/2023.

Cine primește tichetele educaţionale
Din acest an, beneficiarii vor primi carduri noi, indiferent dacă au mai avut în trecut tichete educaționale, și vor fi valabile pentru următorii 3 ani. Cei 500 de lei vor fi livrați într-o singură tranșă.

Conform prevederilor Ordonanței de urgență, în anul școlar 2023-2024, pentru tichetele sociale pe suport electronic sunt eligibili:

a) preșcolarii înscriși în învățământul de stat, care îndeplinesc cumulativ, următoarele criterii:
–au vârsta minimă de 3 ani, împlinită oricând pe parcursul anului școlar curent (copiii pot fi înscriși la grădinițã și înainte sã împlinească vârsta de 3 ani, dacã spațiul o permite, dar devin eligibili în luna în care împlinesc vârsta de 3 ani).
–au vârsta maximă de 6 ani, împliniți după data de 1 septembrie a anului școlar curent;
-venitul lunar pe membru de familie este maximum 633 lei;
b) elevii din învățământul de stat primar și gimnazial, înscriși la cursuri de zi și care sunt în întreținerea familiilor al căror venit mediu net lunar pe membru de familie, realizat în luna iulie a fiecărui an, este de maximum 1.500 lei.

OFICIAL Modelul de cerere pentru acordarea tichetelor educaționale de 500 de lei, în 2023, aprobat prin Ordin de ministru

Lista destinatarilor finali se actualizează, în cursul anului școlar în care se acordă sprijinul, ori de câte ori situația o impune.

Inspectoratele școlare județene/Inspectoratul Școlar al Municipiului București distribuie tichetele sociale pe suport electronic pentru sprijin educațional către unitățile de învățământ din care provin destinatarii finali împreună cu informațiile necesare privind lista unităților afiliate.

Unitățile de învățământ din care provin destinatarii finali transmit reprezentantului legal/tutorelui destinatarului final tichetul social pe suport electronic pentru sprijin educațional împreună cu informațiile necesare privind lista unităților afiliate de pe raza teritorială unde aceștia își au domiciliul sau reședința.

Pentru destinatarii finali nedeplasabili, unitățile școlare au obligația de a asigura serviciul de livrare a tichetului electronic la domiciliul sau reședința acestora.

Unitățile de învățământ actualizează săptămânal stadiul repartizării tichetelor sociale pentru sprijin educațional către destinatarii finali în interfața web din aplicația informatică dezvoltată în acest sens de către Serviciul de Telecomunicații Speciale.La finalul primului modul de școală, Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene anunța într-o postare pe Facebook că a finalizat modelul cardurilor pe care părinții le pot folosi pentru a cumpăra rechizite pentru copii. Nu este precizat însă și când vor primi aceste carduri cei peste 410 mii de beneficiari. Ordonanța de urgență nr.83/2023 menționează doar că cei 500 de lei vor fi acordați într-o singură tranșă, dar nu există și un calendar anunțat.

Pe 20 octombrie, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Mihai Constantin a anunțat că se extinde termenul de depunere al cererilor până pe 26 noiembrie. Edupedu.ro a scris că în aceeași zi, a fost lansată și licitația pentru achiziția cardurilor cu care părinții pot cumpăra rechizite și îmbrăcăminte pentru elevii defavorizați.

Chiar dacă părinții nu mai trebuie să aducă adeverințe de venit, procedura de verificare a veniturilor și de acordare a tichetelor educaționale este una birocratică în continuare.

În toamna anului trecut, Marcel Boloș, ministru al Fondurilor Europene la acea vreme și actual ministru al Finanțelor în cabinetul Ciolacu, a declarat pentru Edupedu.ro că, începând cu anul școlar 2023-2024, o să fie schimbat mecanismul pentru acordarea voucherelor educaționale pentru copiii din medii vulnerabile.

Acesta spunea vă banii ar putea să fie virați înainte să înceapă anul școlar: „Vom gândi o platformă informatică dedicată pentru voucherele elevilor și vom folosi bazele de date de la ANAF, pentru a verifica venitul mediu pe membru de familie. Listele de beneficiari încercăm să le generăm fără să mai umble după adeverințele de venit. Pur și simplu, inspectoratele școlare au situația copiilor aflați în evidențe, iar de la finanțe să preluăm veniturile pe membru de familie (…)”, spunea Boloș în noiembrie 2022.

Tichete sociale de la Primărie. 400 de lei gratis de Moş Crăciun pentru cumpărături. Miercuri este ultima zi când se depun cereri
Și anul trecut, când cei 500 de lei pentru cumpărarea rechizitelor și hainelor se acordau în două tranșe, ministerul a întârziat aproape un an școlar cu emiterea cardurilor și încărcarea lor. Abia în luna mai au primit toți beneficiarii restul banilor, cu o lună înainte de vacanța de vară. Ministrul Fondurilor Europene de atunci, Marcel Boloș inițial invocase greva profesorilor ca motiv pentru întârzierea celor 500 de lei.