România Educată. Ministrul Sorin Cîmpeanu recunoaşte că avem 500 de şcoli cu toalete „neconforme”. Ce spune de remaniere

Ministrul Educaţiei Sorin Cîmpeanu a precizat că nu se teme deloc de o posibilă remaniere a sa şi se vede nevoit să îi dezamăgească pe cei care au lansat această informaţie, pentru că nu are cunoştinţă despre un astfel de lucru.

25 aug. 2022, 18:21
România Educată. Ministrul Sorin Cîmpeanu recunoaşte că avem 500 de şcoli cu toalete „neconforme”. Ce spune de remaniere

Ministrul Educaţiei Sorin Cîmpeanu a declarat că, acum doi-trei ani erau peste 2.000 de şcoli care nu aveau grupuri sanitare conforme, anul trecut erau 499, iar în acest an, dacă vor fi folosiţi banii alocaţi de MEN către autorităţile locale special pentru acest lucru, atunci vor rămâne 100 de unităţi şcolare cu grupuri sanitare neconforme. El a mai spus că din suma de 18 milioane lei alocată de instituţia pe care o conduce, au rămas 12 milioane lei necheltuite, bani care s-au reîntors la buget.

BURSE ELEVI 2022. Veste bună pentru elevi, anunţul oficial făcut de ministrul Cîmpeanu

„Este o marotă acest subiect. Dacă, în urmă cu doi-trei ani, aveam peste 2.000 de şcoli cu grupuri sanitare neconforme, vă aduc la cunoştinţă că anul trecut era 499 de şcoli cu grupuri sanitare neconforme. La finalul acestui an, dacă vor fi utilizaţi banii pe care Ministerul Educaţiei i-a alocat pentru asigurarea conformităţii grupurilor sanitare, vor rămâne 100 de şcoli. Aceste şcoli sunt şcoli care au câteva zeci de elevi care au o viabilitate pusă serios sub semnul întrebării şi sunt de fapt structuri arondate. Deci în foarte scurt timp nu vor mai exista şcoli cu grupuri sanitare neconforme”, a afirmat Sorin Cîmpeanu, întrebat joi la Digi 24, câte şcoli au condiţii minime de igienă şi toaletă în interior, comparativ cu anul trecut.

Chestionat dacă au fost folosiţi banii alocaţi până acum de MEN în acest sens, ministrul Cîmpeanu a răspuns: „Aţi făcut legătura cu ministrul Educaţiei. Ministrul Educaţiei conduce Ministerul Educaţiei care a alocat aceste fonduri autorităţilor locale. Ministrul Educaţiei nu încheie contracte cu operatori economici pentru realizarea de toalete în şcoli. Autorităţile locale fac acest lucru”.

NOUL AN ŞCOLAR. Alexandru Rafila anunţă că „masca va fi recomandată, nu va fi impusă”
„Anul trecut, din cei 18 milioane lei din bugetul Ministerului Educaţiei, au fost cheltuite doar 6 milioane lei pentru conformitatea cu grupuri sanitare. 12 milioane lei nu au putut fi folosite de autorităţile locale şi s-au întors la buget. Anul acesta avem o situaţie mai bună, dar ea depinde de modul în care autorităţile locale înţeleg să se implice pentru utilizarea acestor resurse financiare care există în acest scop”, a conchis Cîmpeanu.

Cîmpeanu, despre o posibilă remaniere a sa: Temere cu siguranţă nu există. Îi dezamăgesc pe cei care au lansat această informaţie, pentru că nu am cunoştinţe despre acest lucru

Ministrul Educaţiei Sorin Cîmpeanu a precizat că nu se teme deloc de o posibilă remaniere a sa şi se vede nevoit să îi dezamăgească pe cei care au lansat această informaţie, pentru că nu are cunoştinţă despre un astfel de lucru.

„Temere cu siguranţă nu există, iar întotdeauna este loc de mai bine pentru mandatul oricărui ministru. Până atunci ne ocupăm cu un lucru extrem de important pentru întreaga societate şi anume proiectele pentru legile educaţiei, în paralel cu pregătirea şcolilor, în paralel cu program Masă caldă, cu burse, cu consorţii de învăţământ dual, cu şcoli pilot şi cu toate aceste lucruri. Sigur că ne dorim să facem încă şi mai mult, dar vă asigur că nu au fost mulţi aceia care au reuşit să facă măcar o parte din ceea ce se face acum în Ministerul Educaţiei”, a afirmat Sorin Cîmpeanu, întrebat joi la Digi 24, dacă îi e frică ar putea fi schimbat din funcţia de ministru al Educaţiei.

El a adăugat că va trebui să îi dezamăgească pe cei care au lansat zvonul remanierii sale, pentru că nu are informaţii în acest sens, însă şi dacă ar fi să fie schimbat din Guvern, va continua să susţină cauzele educaţionale şi alocarea banilor necesari pentru acest lucru.
„Despre remaniere, îi dezamăgesc pe cei care au lansat această informaţie. Poate au ei cunoştinţe mai solide decât am eu, pentru că eu nu am cunoştinţe despre acest lucru şi oricum, chiar dacă ar fi, voi continua să susţin cauza educaţiei, prin alocaţii bugetare, prin prevederi care să asigure un acces echitabil la educaţie, care să asigure performanţa şi voi continua să fac acest lucru până la capăt”, a conchis Cîmpeanu.

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a anunţat că probabil vor fi 1.500 de seturi de propuneri de îmbunătăţire a pachetului legislativ România educată, menţionând că unele dintre propuneri au fost deja analizate şi acceptate, urmând să se regăsească în proiectul care va fi avansat pe circuitul de avizare.

Sorin Cîmpeanu a declarat, joi, într-o conferinţă de presă, că în jurul orei 16.00 erau înregistrate 1.486 de seturi de propuneri pentru modificările la proiectele legilor Educaţiei.

„Aveam înregistrate 1.486 de seturi de propuneri. În câteva minute vom finaliza procesul, probabil că vom avea în jur de 1.500 de seturi de propuneri de îmbunătăţire a pachetului legislativ România educată, înţelegându-se prin asta Legea învăţământului preuniversitar şi Legea învăţământului superior. Cele 1.486 de seturi de propuneri totalizează mai mult de 9.000 de amendamente propuse. Până astăzi, 25 august, la ora 16. Aceste amendamente sunt de patru categorii. Sunt amendamente puternic justificate, cu argumente, sunt amendamente care, din păcate, sunt simple solicitări, propunem aşa pentru că aşa propunem noi. Este a treia categorie, a acelor amendamente care se repetă în foarte multe dintre cele 1.486 de seturi de propuneri, şi a patra categorie, sunt acele amendamente care sunt total antagonice”, a transmis ministrul Educaţiei.

El a menţionat că toate aceste propuneri vor fi analizate astfel încât săptămâna viitoare proiectul să aibă forma în care va fi trimis pe circuitul de avizare.

Ministrul Educaţiei a adăugat că pe parcursul de avizare vor fi formulate observaţii din partea acestor structuri avizatoare, iar ele trebuie incluse în lege, menţionând că astfel se va ajunge la a treia formă a proiectelor de legi ale Educaţiei.

„Prima formă este cea lansată în dezbatere, cea de-a doua formă este cea la care lucrăm acum pentru a integra toate propunerile primite, care vor fi considerate acceptabile, iar cea de-a treia formă este cea care va rezulta în urma integrării observaţiilor entităţilor avizatoare: ministere, Consiliul Legislativ şi Consiliul Economic şi Social. În această formă, proiectele celor două legi vor intra în Guvern. Sperăm să se întâmple acest lucru la începutul lunii septembrie, care este peste mai puţin de o săptămână, nu precizez o dată. Odată ce vor fi adoptate în Guvern, ele vor fi transmise Parlamentului. Parlamentul este forul legislativ al ţării, este instituţia democratică ce este capabilă să decidă procedura de adoptare. Odată ce va fi decisă procedura de adoptare, vor fi anunţate şi acţiunile care se vor constitui într-o altă serie în care aceste propuneri pot să fie îmbunătăţite”, a explicat Sorin Cîmpeanu.

El a precizat că aceste proiecte nu sunt ale ministerului sau ale unei persoane, ci ale României. „Aceste proiecte nu sunt proiectele Ministerului Educaţiei, nu sunt proiectele unei persoane, nu sunt proiectele Guvernului sau unui anumit grup. Aceste proiecte sunt proiectele României, sunt proiecte, şi o spun cu toată răspunderea, pentru viitorul acestei naţiuni. Aceste proiecte merită toată atenţia, merită luarea în considerare a oricărei propuneri, indiferent de la cine sau cum vine această propunere. Ministerul Educaţiei va face acest lucru”, a mai afirmat ministrul Educaţiei.