România este puternic lovită de ploi și inundații. Vremea caldă încă se lasă așteptată

Vremea frumoasă se lasă așteptată la noi în țară. Și de această dată meteorologii ne aduc vești proaste. România se va confrunta, în continuare, cu ploi și vânt. În plus, a fost emist un cod galben de inundații.

18 apr. 2023, 12:39
România este puternic lovită de ploi și inundații. Vremea caldă încă se lasă așteptată

Meteorologii au anunțat că România se va confrunta cu ploi. Acestea vor fi moderate cantitativ în centrul, sudul și estul țării până joi seară. De asemenea, în Carpații Meridionali și în Carpații de Curbură va fi lapoviță și ninsoare, la altitudini ce depășesc 1.700 de metri. În est și în sud-est vântul va avea unele intensificări. A fost emisă și o atenționare de cod galben de ploi abundente pentru județele Tulcea, Constanţa, Călăraşi şi Ialomiţa. În Capitală vor continua ploile, care vor fi însoțite de descărcări electrice.

Citește și: Prognoza meteo pe două săptămâni. Temperaturi normale pentru data din calendar. Ploi, tunete şi fulgere pe parcursul mai multor zile în majoritatea regiunilor

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis o informare valabilă începând cu ziua de marţi, de la ora 18.00, până joi, la ora 20.00. Aceasta anunță ploi moderate cantitativ şi intensificări ale vântului. Se vor acumula cantităţi de apă de 10…15 l/mp, în mod special în zonele de deal şi de munte. Pe arii restrânse, mai ales pe parcursul zilei de joi, vor fi descărcări electrice şi grindină. Vântul va avea unele intensificări în estul şi sud-estul teritoriului, precum şi în zona montană înaltă, în general cu viteze de 45…55 km/h.

„În intervalul menţionat în Dobrogea şi sud-estul Munteniei vor fi ploi ce vor avea şi caracter de aversă şi, mai ales prin acumulare, cantităţile de apă vor fi de 25…30 l/mp şi izolat de peste 40 l/mp”, a arătat ANM.

În București, până în seara de joi, vor avea loc înorări și temporar va mai ploua. Cantitățile de apă acumulate vor de aproximativ 5-10 l/mp, în medie.Ploile vor avea şi caracter de aversă, iar mai ales în după-amiaza zilei de joi vor fi posibile şi descărcări electrice. Vântul va sufla slab şi moderat. Temperaturile maxime vor fi de 16-18 grade, iar cele minime de 6-9 grade.

Pe de altă parte, mai multe județe din România se află în pericol de inundație. Hidrologii au amis un cod galben pentru următoarele 48 de ore care anunță faptul că ar putea fi depășită cota pe unele sectoare de râuri din bazinele Nera, Jiu, Motru, Jijia, dar şi pe râurile mici din Dobrogea.

Potrivit Institutului Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA), hidrologii qu actualizat Codul Galben, valabil începând de marţi, de la ora 12:00, până joi, la aceeaşi oră. În acest context, se pot depăşi cotele de atenţie pe anumite sectoare de râuri din bazinele hidrografice: Nera (judeţul Caraş-Severin), Jiu (judeţul Gorj), Motru (judeţele: Gorj şi Mehedinţi) şi Jijia (judeţele: Botoşani şi Iaşi).

„Atenţionarea hidrologică vizează în principal fenomenele de scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale. Deoarece există riscul creşterii rapide a nivelului apei, recomandăm vigilenţă sporită în cazul desfăşurării unor activităţi expuse la inundaţii”, au transmis hidrologii.

Citește și: Vreme rea în toată România. Până când vom avea ploi, vânt, descărcări electrice şi grindină