România, făcută de râs în presa internaţională pentru împărtăşania enoriaşilor cu aceeaşi linguriţă

Un articol apărut marţi pe siteul de ştiri Euronews.com, critică atitudinea Bisericii Ortodoxe Române, care în plină epidemie de coronavirus şi după declararea stării de urgenţă, a permis mai multor preoţi să facă duminică Sfânta Împărtăşanie a enoriaşilor cu aceeaşi linguriţă.

RomaniaTV.net
25 mart. 2020, 14:58
România, făcută de râs în presa internaţională pentru împărtăşania enoriaşilor cu aceeaşi linguriţă

„Duminică a apărut o filmare în care se observă mai mulţi preoţi ortodocşi din oraşul Cluj, care oferă Sfânta Împărtăşanie unui lung şir de credincioşi, folosind aceeaşi lingură.

Nu a fost primul video de acest fel, dar venind la doar o zi după instaurarea de noi măsuri restrictive, a fost un material sensibil.

În timp ce milioane de oameni din toată ţara rămân în casă, pentru a evita răspândirea coronavirusului, acţiunile preoţilor par să facă exact contrariul.”

„Mulţi preoţi nu au înţeles despre ce este vorba şi, având în vedere că nu au primit ordin de la Patriarh, au făcut lucrurile ca de obicei, ca şi cum nimic nu ar fi fost schimbat”, a spus Bogdan Tănase, directorul Alianţei Medicilor din România. „Va exista un impact. Din 100 de oameni, riscul ca măcar unul să fie infectat este mare”, a completat acesta.

Deşi Biserica Ortodoxă Română anunţase „măsuri excepţionale” pe 28 februarie, permiţând credincioşilor să se împărtăşească cu propria linguriţă, aceste măsuri nu erau obligatorii.

La o zi după apariţia filmării în spaţiul online, autorităţile bisericeşti din România au anunţat noi măsuri, inclusiv aceea ca slujbele să fie făcute fără public, care le poate urmări online sau la televizor”, se arată în articolul publicat de Euronews.com.

Citeşte şi: Bisericile vor fi închise de Paşte din cauza coronavirus. Soluţia BOR pentru a putea fi ascultată slujba de Înviere