Lupte grele, în continuare în Bahmut. Zelenski: „Rapoartele sunt deosebit de dure”

Bahmut, orașul-cheie de pe linia frontului, și 18 localități din împrejurimi au fost bombardate intens de ruși, au anunțat ucrainenii, în timp ce preşedintele Zelenski a promis că va face tot posibilul pentru a sprijini trupele ucrainene din zonă.

22 feb. 2023, 20:37
Lupte grele, în continuare în Bahmut. Zelenski: „Rapoartele sunt deosebit de dure”

Orașul Bahmut, situat pe frontul de est, rămâne în centrul contraofensivei rusești. Lupte grele se dau în zonă, iar orașul în care se mai află civili, a fost bombardat intens, anunță reprezentanții armatei ucrainene. Aproape 20 de localități din zonă au fost atacate de ruși, susțin ucrainenii.

Orașul Bahmut are o valoare strategică deosebită pentru ruși, deoarece le-ar putea deschide drumul către zone mai importante din nord-estul Ucrainei.

Zelenski a subliniat că în ciuda atacurilor crâncene din partea ocupanţilor, pe mai multe direcţii din sud şi est, linia frontului nu s-a schimbat, luptătorii ucraineni continuând să opună rezistenţă în aşteptarea armamentului occidental, mai performant, promis.

„Am început ziua de astăzi cu o reuniune extinsă şi detaliată a Consiliului de Securitate Naţională, inclusiv cu rapoarte de pe linia frontului de la comandanţii noştri din cele mai fierbinţi zone. Comandantul-şef Zalujni a raportat despre situaţia generală de pe linia frontului şi despre atacurile inamice cu rachete asupra poziţiilor noastre. Bineînţeles, rapoartele privind regiunile Doneţk şi Luhansk sunt deosebit de dure. Facem tot ce putem pentru a descuraja atacurile inamicului acolo – atacuri intense constante, pe care Rusia nu le opreşte, chiar dacă suferă pierderi uriaşe”, a spus Zelenski, potrivit News.ro, în mesajul în care prezintă populaţiei bilanţul activităţii zilnice.

Citeşte şi: Joe Biden, reacţie dură după ce Putin a ameninţat lumea cu armele nucleare: „America poate menţine ordinea mondială. Articolul 5 al NATO este un jurământ sfânt” LIVE VIDEO

Generalul Sirski a raportat despre direcţiile Bahmut şi Lîman, unde sunt „lupte crâncene, bătălii de principiu. Facem totul pentru a-i sprijini pe băieţii noştri”, a arătat Zelenski.

Generalul Tarnavski a raportat despre luptele din Avdiivka şi din alte zone. „Ocupanţii folosesc întreaga gamă de arme împotriva băieţilor noştri, inclusiv grenadele cu gaze lacrimogene”, a menţionat preşedintele.

„Dar este foarte important că, în ciuda tuturor presiunilor asupra forţelor noastre, linia frontului nu s-a schimbat. Le sunt recunoscător tuturor soldaţilor noştri, tuturor soldaţilor şi sergenţilor, ofiţerilor şi generalilor care apără zonele respective de pe linia frontului” a spus Zelenski.

Rapoartele altor comandanţi districtuali arată că situaţia „nu s-a schimbat semnificativ”, a precizat Zelenski.

El a spus că premierul Denis Şmîhal a prezentat situaţia din sectorul energetic, iar veştile sunt bune. „Este realizarea tuturor inginerilor noştri energeticieni, a reparatorilor, a autorităţilor centrale şi locale care au îndeplinit sarcinile relevante. Satisfacem nevoile energetice ale oamenilor şi întreprinderilor în cea mai mare parte a Ucrainei”, a anunţat Zelenski.

Citeşte şi: Zelenski: Putin ar vrea să deschidă front în Transnistria şi să preia controlul aeroportului Chişinău. Reacţia Guvernului din Moldova după ce Putin nu mai recunoaşte suveranitatea Chişinăului