România, furnizor de armament pentru Siria şi Yemen. Cum funcţiona CARACATIŢA. Reacţia MAE

Mai multe ţări est-europene, inclusiv România, au vândut arme de peste un miliard de euro care au ajuns în Siria şi Yemen, potrivit unei anchete realizate de Balkan Investigative Reporting Network (BIRN) şi Organised Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP) şi publicate de The Guardian.
Romania TV
27 iul. 2016, 19:23
România, furnizor de armament pentru Siria şi Yemen. Cum funcţiona CARACATIŢA. Reacţia MAE

Arme de 1,2 miliarde de euro au ajuns în ultimii ani în Orientul Mijlociu, de unde se ştie că ulterior ajung în Siria. Printre ţările care au furnizat în Orientul Mijlociu se numără şi România şi Bulgaria, ţări care au livrat circa 4.700 de tone de arme, inclusiv mitraliere, lansatoare de rachete şi arme antitanc, gloanţe, mortiere, grende, rachete şi explozibili. Toate acestea ajungeau la baze militare din Iordania şi Turcia, de unde au fost trimise apoi în Siria şi Yemen, potrivit raportului.

O parte din acest arsenal a fost livrat cu ajutorul Statelor Unite, ultimul transport cu o navă închiriată de SUA plecând din Bulgaria pe 21 iunie, cu o încărcătură de 17.000 de tone de material neidentificat, probabil arme, către un port neprecizat la Marea Roşie.

Potrivit Comandamentului pentru Operaţiuni Speciale al armatei SUA (SOCOM), ar fi fost vorba de „muniţie destinată susţinerii Operaţiunilor Speciale şi misiunilor lor din lume”, dar şi „forţelor străine partenere”.

Potrivit documentelor aflate la baza raportului, mii de puşti de asalt, obuze de mortieră, lansatoare de rachete şi mitraliere au ajuns din Bosnia, Bulgaria, Croaţia, Cehia, Muntenegru, Slovacia, Serbia şi România în Arabia Saudită, Iordania, Emiratele Arabe Unite şi Turcia, recunoscute ca fiind principalele pieţe de armament pentru Siria şi Yemen. Toate contractele au fost semnate în ultimii patru ani, în condiţiile în care, înainte de izbucnirea războaielor civile din cele două ţări vânzările de arme din Europa de Est şi din Balcani către Peninsula Arabă erau aproape inexistente.

Valoarea totală a armelor şi muniţiilor vândute după 2012 de cele opt ţări din centrul şi estul Europei Arabiei Saudite se ridică la 806 milioane de euro. Exporturi în valoare de 155 de milioane de euro au ajuns în Iordania, altele de 135 de milioane de euro – către Emiratele Arabe Unite şi armament în valoare de 87 de milioane de euro a fost livrat către Turcia. Aceste tranzacţii au fost aprobate, potrivit raportului, de Guvernele din ţările exportatoare în ciuda temerilor că armele ar putea ajunge în mâinile opoziţiei armate siriene sau chiar ale teroriştilor, ceea ce contravine legislaţiilor naţionale, europene şi acordurilor internaţionale.

De altfel, arme şi muniţie est-europeană au fost identificate în înregistrări video şi în fotografii publicate pe reţelele de socializare de unităţi ale rebelilor sirieni susţinuţi de Occident, dar şi de mişcări jihadiste precum Statul Islamic, Ansar al-Sham, Frontul al-Nusra (afiliat al-Qaida) şi facţiunile rebele din Yemen.

Exporturile către aceste zone de conflict au continuat până în prezent, o parte dintre arme fiind fabricate chiar în anul 2015. Patrick Wilcken, reprezentant al Amnesty International, a subliniat că „transferurile sunt ilegale în baza (…) legilor internaţionale şi ar trebui să înceteze imediat”, în timp ce raportorul Parlamentului European privind armele, Bodil Volero, a avertizat că cel puţin o parte dintre transferuri au încălcat, probabil, directivele UE.

MAE: România respectă cu strictețe cele mai înalte standarde de control al exporturilor de produse militare

România respectă cu strictețe cele mai înalte standarde de control al exporturilor de produse militare, standarde cuprinse în legislația internă, precizează Ministerul Afacerilor Externe (MAE), într-un comunicat furnizat ca urmare a informaţiilor din presa internaţională cu privire la exporturi de armament din țări central și est-europene către Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite, Iordania și Turcia.

„România respectă cu strictețe cele mai înalte standarde de control al exporturilor de produse militare, standarde cuprinse în legislația internă, în care sunt reflectate angajamentele internaționale asumate de țara noastră ca membru al UE, NATO, ONU și OSCE, precum și ca stat parte la Tratatul privind comerțul cu arme (ATT)”, afirmă MAE.

Potrivit sursei citate, Autoritatea națională de control aprobă licențele de export în urma unei analize riguroase.

„Autoritatea națională de control aprobă licențele de export în urma unei analize riguroase din perspectiva criteriilor cuprinse în Poziția Comună 2008/944/PESC și în ATT și numai în baza prezentării unor asigurări primite din partea utilizatorilor finali, angajamente certificate și de autoritățile competente din țările de destinație. Aceste asigurări cuprind, între altele, certificate internaționale de import, certificate de utilizare finală, confirmări de livrare, clauze de re-export”, se arată în comunicatul MAE, care adaugă că produsele militare exportate de România sunt cuprinse în rapoartele anuale și trimestriale prezentate pe www.ancex.ro.

„Subliniem că toate produsele militare exportate de țara noastră sunt cuprinse în rapoartele anuale și trimestriale prezentate pe pagina electronică www.ancex.ro și care, de asemenea, sunt transmise la UE, ONU sau OSCE. În esență, aceste rapoarte prezintă valoric și cantitativ exporturile românești de componente, produse și echipamente militare”, susține MAE.

Potrivit MAE, România va participă la orice investigație privind trasabilitatea unor arme ce ar putea să provină din țara noastră.

„În conformitate cu standardele de control practicate, România participă cu promptitudine la orice investigație privind trasabilitatea unor arme ce ar putea să provină din țara noastră”, se arată în comunicatul citat.

DailyBusiness
Nicușor Dan: Voi participa la orice dezbatere cu George Simion
Spynews
Oksana Ionașcu, mesaj subtil pentru Cezar Ionașcu?!: ”Să fii în viața mea este un privilegiu” | VIDEO
Bzi.ro
Câți ani are Ilinca, soția lui George Simion: Nimeni nu se aștepta la asta!
Fanatik.ro
Variantă surpriză de premier dacă George Simion câștigă alegerile. Sociolog: “Călin Georgescu iese din discuție”
Capital.ro
Se retrage permisul auto în România. Șoferii care vor pierde carnetul în 2025. Nu poți contesta
Playtech.ro
Pensia anticipată cu penalizări: când o poți solicita și ce reduceri se aplică
DailyBusiness
PNL a decis să îl susțină pe Nicușor Dan în turul doi al alegerilor prezidențiale
Adevarul
Un economist din BNR explică prăbușirea leului după alegeri: „După ce au împins baba pe scări, PSD-iștii se retrag”
wowbiz.ro
BREAKING! Fostul atacant al „Generației de Aur”, internat în stare critică, după ce a suferit un infarct! Va fi operat de urgență
Spynews
Alertă ANM! Cum ne va afecta furtuna electrică, fenomenul care durează două săptămâni în România! Declarații de ultimă oră
Spynews
Dan Alexa și soția lui divorțează! De ce s-a despărțit concurentul Asia Express de partenera lui, Andrada
Evz.ro
Locul sfânt, pierdut în codrii Moldovei. Comuniștii au încercat să-l transforme în fermă agricolă
Ego.ro
Motivul pentru care s-au certat Smiley și Pavel Bartoș la Românii au Talent! ”A fost singurul!” EXCLUSIV
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
kanald.ro
Mai puțini bani, mai rar! Cum se schimbă voucherele de alimente pentru românii cu venituri mici
Cancan.ro
Noi DETALII în cazul Mariei, tânăra de 20 de ani găsită în stare gravă după o petrecere cu șeicii din Dubai: 'Șchiopăta, iar un paznic era în spatele ei' 😲
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Răsturnare de situație. George Simion s-a răzgândit. Funcția pe care o va avea Călin Georgescu: Exclus premier!
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Donjuanul milionar de 53 de ani se însoară cu iubita cu 21 de ani mai tânără
stirilekanald.ro
Doi români plâng moartea fiului lor. Tânărul de 20 de ani a fost ucis cu sânge rece, pe o stradă din Italia: "De ce l-au omorât pe el? Fiul meu nu se va mai întoarce"
Când se măresc alocațiile copiilor. Ce trebuie să știe toți părinții
MediaFlux
Surpriză pentru pensionari: Statul oferă sume suplimentare lunare. Cine beneficiază și cât se acordă
Shtiu.ro
Ce se întâmplă dacă vreunul dintre candidați moare până la turul al II-lea? Cine ajunge președinte?
Puterea.ro
Alegerile în aer: contestația-bombă care aruncă România într-o criză democratică