România, grav afectată de secetă. Nu a mai fost aşa din 1947

Agricultorii români au ajuns în prag de faliment din cauza secetei. Specialiştii în horticultură avertizează că seceta din prezent este mai gravă decât cea care a provocat marea foamete din 1947.

10 dec. 2020, 10:25
România, grav afectată de secetă. Nu a mai fost aşa din 1947

România, grav afectată de secetă. Potrivit datelor de la Direcția Agricolă, luna noiembrie a acestui an a fost a cincea cea mai secetoasă lună din 1961. Din cauza secetei, aproape 90.000 de hectare de teren din judeţul Buzău au fost afectate de lipsa precipitaţiilor.

În mai multe zone din ţară agricultorii nu au cules nimic în această toamnă, iar ultima speranţă a oamenilor este ajutorul primit de la guvern.

România, grav afectată de secetă. Semnalul de alarmă tras de specialişti

Specialiștii din horticultură spun că un astfel de fenomen extrem nu a mai fost înregistrat în România de la marea foamete din 1947. Pământul s-a uscat atât de tare, încât orice lucrare agricolă este sortită eşecului.

”În 30 de ani de agricultură nu am văzut aşa ceva. De fapt, nimeni nu cred că a văzut un astfel de fenomen. Eu am pagube imense în acest an agricol de peste 700.000 de lei. Mai grav este că acum mi se rupe plugul în brazdă iar costul arăturilor de toamnă este imens. Toţi fermierii sunt disperaţi iar unii spun că vor renunţa din cauza pagubelor foarte mari”, a spus Constantin Gherase, un fermier din Buzău, potrivit Adevărul.

Singura salvare a agricultorilor o reprezintă sistemele de irigaţii, însă acestea au fost distruse în mare parte la Buzău, imediat după Revoluţie.

Citeşte şi Ajutoare de stat, acordate fermierilor afectaţi de secetă. Legea a fost promulgată de preşedintele Klaus Iohannis

”Aveam la Buzău un sistem de irigaţii excepţional, cu care puteam iriga gravitaţional prin cădere şi fără niciun cost peste 30 de mii de hectare. Din păcate, acum ne rugăm să plouă pentru că aceste sisteme au fost distruse de rechinii imobiliari la Buzău.

Dacă nu ar exista importurile, noi, românii, am fi muritori de foame. În condiţiile în care ai cel mai fertil teren agricol din Europa, ai ajuns să nu produci decât pagubă, în lipsa acestor sisteme de irigaţii. Din păcate va fi mult mai rău pe viitor, din cauza unor astfel de fenomene extreme care devastează agricultura românească”, spune Costel Vânătoru, horticultor.

Potrivit specialiştilor în agricultură, schimbările climatice amplifică seceta care s-a instalat în zona Munteniei de peste 5 ani.