România îi mai dă o lovitură Rusiei. Ambasadorul rus la București, convocat la MAE pentru a fi notificat

Bogdan Aurescu, ministrul Afacerilor Externe, a decis să suspende activitatea Centrului Rus pentru Cultură și Știință din România.

21 feb. 2023, 13:59
România îi mai dă o lovitură Rusiei. Ambasadorul rus la București, convocat la MAE pentru a fi notificat

Ambasadorul Rusiei la București a fost chemat la MAE pentru a fi notificat asupra acestei decizii.

”Din dispoziția ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu, ambasadorul Federației Ruse la București a fost convocat marți, 21 februarie 2023, la sediul MAE, la nivel de secretar de stat pentru afaceri strategice, pentru a fi notificat cu privire la decizia autorităților române de a suspenda activitatea Centrului Rus pentru Cultură și Știință din România.

Citește și Zelenski îi promite Maiei Sandu că poate conta pe ajutor din partea Ucrainei în cazul unui conflict cu Rusia: „Rușii plănuiesc să controleze Chișinăul de mult timp”

Ambasadorului rus i-au fost reamintite situațiile repetate în care Centrul s-a angajat deliberat în acțiuni de prezentare distorsionată a realității și a adevărului istoric la nivelul opiniei publice românești. Aceste derapaje s-au intensificat și au dobândit accente noi, de o gravitate deosebită, în ultima perioadă, după declanșarea de către Federația Rusă a războiului de agresiune împotriva Ucrainei. Prin acțiunile derulate, Centrul s-a îndepărtat iremediabil de obiectivele firești de consolidare a legăturilor culturale și s-a transformat, în mod regretabil, într-un instrument de propagandă, dezinformare și disculpare a crimelor de război ale Federației Ruse din Ucraina.

Secretarul de stat pentru afaceri strategice a transmis dezaprobarea fermă a părții române față de încercările constante ale părții ruse de atacuri hibride și dezinformare prin trunchiere și manipulare premeditată a realității, și a făcut apel la aceasta din urmă să renunțe la asemenea practici.

Suspendarea activității Centrului va avea loc până cel târziu la data de 20 august 2023, până la care trebuie finalizate procedurile administrative implicate de această măsură.

Citește și Rusia, mesaj amenințător la adresa Republicii Moldova, pe tema Transnistriei: „Face o isterie anti-rusă!”

Informații suplimentare

Centrul Rus de Cultură și Știință din București a fost înființat în baza Acordului între Guvernul României și Guvernul Federației Ruse privind deschiderea și condițiile de funcționare a Institutului Cultural Român la Moscova și a Centrului Rus de Știință și Cultură în orașul București, semnat la Moscova, în data de 9 iulie 2013.

În baza acordului menționat, la 15 mai 2015 a fost inaugurat Centrul Rus de Cultură și Știință, cu sediul în bulevardul Lascăr Catargiu nr. 50 din București.”, arată un comunicat al MAE.