Rusia, mesaj amenințător la adresa Republicii Moldova, pe tema Transnistriei: „Face o isterie anti-rusă!”

Pe fondul conflictului din Ucraina, relația dintre Rusia și Republica Moldova devine din ce în ce mai periculoasă, sunt de părere liderii de la Kremlin. Purtătorul de cuvânt al lui Vladimir Putin a lansat un nou mesaj tăios la adresa administrației Maia Sandu.

20 feb. 2023, 13:27
Rusia, mesaj amenințător la adresa Republicii Moldova, pe tema Transnistriei: „Face o isterie anti-rusă!”

Tensiunile dintre Rusia și Republica Moldova continuă. Administrația de la Chișinău susține că Vladimir Putin pregătește o lovitură de stat, în timp ce liderii de la Moscova avertizează că SUA pregătește în Basarabia „Ucraina 2″.

Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al lui Vladimir Putin, a oferit o nouă reacție dură după ce Maia Sandu și noul premier Dorin Recean au cerut armatei ruse eliberarea Transnistriei.

„Vocea” lui Vladimir Putin a recunoscut că relațiile Rusia – Republica Moldova s-au deteriorat puternic în ultimii ani.

„Relațiile noastre cu Moldova sunt deja foarte tensionate. Conducerea moldovenească se concentrează pe tot ceea ce este anti-rus, alunecând în isteria anti-rusă. O astfel de lipsă de constructivism cu greu poate ajuta Moldova însăși și relațiile noastre bilaterale.

Omologii noștri moldoveni ar dori să recomande să fim foarte, foarte atenți la astfel de declarații”, a declarat Dmitri Peskov, potrivit Interfax.

Rusia nu pune problema unei negocieri în privința Transnistriei, stat creat artificial de Moscova, nerecunoscut la nivelul comunității internaționale.

„Rusia a fost și este foarte responsabilă în ceea ce privește afacerile transnistrene, continuă să-și îndeplinească funcția respectivă”, a comentat Dmitri Peskov.

 

Premierul Republicii Moldova, Dorin Recean, poziție tăioasă pe tema Transnistriei

 

În weekend, noul premier al Republicii Moldova a cerut Rusiei demilitarizarea Transnistriei.

„Vrem să obținem reintegrarea pașnică a țării noastre prin dialog, prin negocieri și prin diplomație, ca să ne recăpătăm deplin suveranitatea și integritatea teritorială a Republicii Moldova”, a menționat purtătorul de cuvânt al cabinetului de la Chișinău, Daniel Vodă.

În plus, noul premier al Republicii Moldova, Dorin Recean, a evidențiat importanța integrării economice și sociale a cetățenilor R.Moldova din regiunea transnistreană.

„Prin demilitarizarea regiunii, se are în vedere evacuarea trupelor rusești – angajament care a fost asumat însuși de Federația Rusă la Summit-ul OSCE de la Istanbul din 1999”, a arătat purtătorul de cuvânt al guvernului de la Chișinău.