România îmbătrâneşte. Avem 3,4 milioane de vârstnici şi 3,3 milioane de copii

România îmbătrâneşte. E pentru prima dată de la Revoluţie, când în ţara noastră numărul vârstnicilor e mai mare decat cel al copiilor de până la 14 ani. O spun cele mai recente date ale Institutului Naţional de Statistică. Sociologii atrag atenţia că situaţia va fi şi mai gravă peste câţiva ani, când generaţia "decreţeilor" va ajunge în pragul pensionarii. Cum emigraţia în rândul tinerilor e şi ea în creştere, pe cei ajunşi la pensie nu va mai avea cine să-i susţină.

28 apr. 2015, 03:14
România îmbătrâneşte. Avem 3,4 milioane de vârstnici şi 3,3 milioane de copii

Pentru prima dată de la Revoluţie, numărul românilor de peste 65 de ani l-a depăşit pe cel al copiilor cu vârste de până la 14 ani. 

În prezent, în România, sunt 3,4 milioane de bătrâni. Numărul copiilor de până la 14 ani este de doar 3,3 milioane. Foarte curând, mai mult de jumătate din populaţie va depăşi vârsta de 50 de ani şi se va apropia de pensionare. 

Naşterea românului cu numărul 20 de milioane a prilejuit un val propagandistic fără precedent în 1970. Ceauşescu interzisese avorturile, în 1966, prin celebrul Decret 770. Între 1967-1972 s-au născut peste 2 milioane de copii, numiţi acum „decreţei”. După 10 de ani de la interzicerea avorturilor, populaţia a început însă să scadă. S-a dezvoltat o mafie a avorturilor ilegale, peste 15 mii de femei au murit accidental în urma acestor practici. Decretul a fost abrogat în 26 decembrie 1989. În 1990 s-au înregistrat un milion de avorturi. De atunci, natalitatea e în continuă scădere în România. 

Constanţa Ionescu crede că guvernanţii sunt de vină pentru că în ultimii 25 de ani nu au gândit nicio politică pro natalitate sau alte măsuri sociale care să vină în ajutorul tinerilor care vor să-şi întemeieze familii