România, implicată într-un scandal de spionaj internaţional

Gigantul spaniol Iberdrola a fost pus sub acuzare în Spania că a dat mită pentru spionarea unei companii din România, scrie Economica.net.

13 iul. 2021, 12:27
România, implicată într-un scandal de spionaj internaţional

Iberdrola Renovables Energia SA, divizia de regenerabile a gigantului spaniol Iberdrola este acuzată oficial în Spania de dare de mită într-o problemă din România, potrivit presei de specialitate.

Spaniolii ar fi plătit un fost ofițer spaniol de poliție pentru a spiona afacerile unei firme elvețiene, Eolica Dobrogea, care avea de fapt activități în România și a fost partener al Iberdrola în mai multe proiecte eoliene de la noi din țară.

Citeşte şi: Consulul Estoniei la Sankt Petersburg, acuzat de spionaj. A fost prins în flagrant când primea ”documente clasificate” de la un cetăţean rus

Potrivit anchetatorilor, Iberdrola ar fi plătit facturi în valoare de circa 30.000 de euro emise de firma lui Jose Manuel Villarejo, un fost ofițer de poliție, în anul 2012, pentru a asigura suport și logistică de securitate pentru personalul firmei spaniole din România.

De fapt, banii ar fi fost plătiți firmei lui Villajero pentru ca acesta să strângă informații despre Eolica Dobrogea, despre Christopher Kaap, acționar majoritar al firmei la acea vreme și despre Corneliu Dica, avocat. Informațiile ar fi urmat să ajute Iberdrola în conflictul pe care îl avea cu fostul său asociat în proiecte eoliene din România, Eolica Dobrogea, scrie Economica.net.

Citeşte şi: Moldoveanca acuzată de spionaj în favoarea României a fost condamnată la 15 ani de închisoare