Consulul Estoniei la Sankt Petersburg, acuzat de spionaj. A fost prins în flagrant când primea ”documente clasificate” de la un cetăţean rus

Consulul Estoniei în Rusia, Mart Latte, a fost arestat după ce i s-a organizat un flagrant. Acesta a fost surprins primind ”documente clasificate” de la un cetăţean rus. Acuzaţiile de spionaj vin pe fondul unei multiplicări a scandalurilor de spionaj între Moscova şi Occident, relatează AFP.

07 iul. 2021, 12:22
Consulul Estoniei la Sankt Petersburg, acuzat de spionaj. A fost prins în flagrant când primea ”documente clasificate” de la un cetăţean rus

Consulul Estoniei la Sankt Petersburg a fost arestat, reţinerea acestuia fiind considerată o ”provocare” rusă.

Consulul Estoniei la Sankt Petersburg, acuzat de spionaj

FSB (serviciile ruse de securitate – n.red.) l-a arestat în flagrant delict pe diplomatul eston Mart Lätte, consul la Sankt Petersburg, în timp ce primea documente clasificate de la un cetăăţean rus. Un asemenea gest este incompatibil cu statutul de angajat diplomatic şi are un carcater clar ostil faţă de Rusia. Măsuri vor fi luate împotriva diplomatului străin, conform normelor dreptului internaţional”, au anunţat marţi serviciile ruse de securitate, potrivit agenţiilor ruse de presă.

Conform normelor internaţionale, diplomaţii au de imunitate în ţara în care îşi desfăşoară activitatea. Cu toate acestea, ei pot fi privaţi de dreptul de a rămâne la post în caz de încălcare a legii sau de acţiuni ostile.

Citeste si Reporter de investigații, împușcat în cap, pe stradă, la Amsterdam. Olanda e în stare de șoc

O purtătoare de cuvânt a Ministerului eston de Externe a declarat că aceste acuzaţii sunt ”total nefondate” şi a catalogat arestarea diplomatului drept o ”provocare” rusă.

Este vorba despre un nou exemplu al faptului că Rusia nu vrea relaţii consulare cu vecinii săi şi Uniunea Europeană”, a declarat purtătoarea de cuvânt.

Criza ucraineană şi anexarea Crimeei, la baza tensiunilor dintre Rusia şi Occident

Cazurile de spionaj s-au înmulţit în ultimii ani între Moscova şi Occident, după criza ucraineană şi anexarea Crimeei de către Rusia în 2014. Între Rusia şi Cehia, spre exemplu, există tensiuni extrem de puternice, Cehia acuzând Moscovei că se află la originea unor explozii sângeroase care au distrus un depozit de muniţie pe teritoriul ceh în 2014.

De asemenea, în aprilie 2021, consulul Ucrainei la Sankt Petersburg, Aleksandr Sosoniuk, a fost arestat de FSB şi acuzat că a încercat să obţină informaţii secrete. El a fost îndemnat să părăsească teritoriul rus.

La finalul lunii iunie 2021, Germania a arestat un om de știință rus pentru spionaj, iar în luna martie șase oficiali bulgari au fost acuzați de spionaj în favoarea Rusiei. Nici România nu a fost ocolită de spionii ruşi. În aprilie, autorităţile române au expulzat un oficial din Ambasada Rusiei la București acuzat de spionaj. Este vorba despre Alexey Grishaev, adjunct al atașatului militar în cadrul Ambasadei Federației Ruse.

Citeste si A ucis două surori după ce a făcut un pact cu diavolul pentru a câştiga la loto. Crima din Marea Britanie care a şocat anchetatorii: „Este aproape ca un fel de film”