România, implicată într-un uriaş scandal financiar internaţional. Ce personalităţi au legătură cu SWISSLEAKS

România se regăseşte într-un scandal financiar internaţional de proporţii izbucnit în Elveţia, unde banca britanică HSBC este acuzată de fraudă fiscal şi spălare de bani. HSBC este suspectată că a permis clienţilor să evite autorităţile fiscale şi să fenteze statele în care erau plătitori de taxe cu sute de milioane de euro.

RomaniaTV.net
09 feb. 2015, 09:04
România, implicată într-un uriaş scandal financiar internaţional. Ce personalităţi au legătură cu SWISSLEAKS

Potrivit România TV, pe listele de clienţi ale HSBC din Elveţia se regăsesc 219 clienţi din România, care aveau deschise 549 de conturi. Unul dintre acestea depăşeşte 800 de milioane de dolari.

HSBC este acuzată că a lucrat cu infractori internaţionali, între care şi traficanţi de arme, cu oameni de afaceri corupţi şi cu polticieni. Sumele totale din întregul sistem depăşesc 100 de miliarde de dolari.

O echipă de jurnalişti din 45 de ţări a desfăşurat o anchetă care scoate la lumină conturile criminalilor, traficanţilor, evazioniştilor, politicienilor şi celebrităţilor.

Printre personalităţile care apare în dosar se numără Regele Mohammed al VI-lea al Marocului, fiul fostului preşedinte francez Francois Miterand, actorul John Malkovich, umoristul francez Gad Elmaleh, prinţul Bahrainului Salman bin Hamad bin Isa Al Khalifa, Rami Makhlouf, văr şi asociat al preşedintelui sirian Bashar al Assad, Vladimir Antonov, fost proprietar al unul club de fotba din Anglai, Margulan Seisembayev, bancher din Kazahstan, Li Xiaolin, fiica fostului premier chinez Li Peng, faimos pentru rolul avut în masacrul din Piaţa Tiananmen, Joseph Fok, judecător la Înalta Curte de Justiţie dink Hong Kong, dar şi prinţul şi prinţesa Michael of Kent, veri cu Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii. De asemenea, printre clienţi se numără şi foşti sau actuali politicienidin MArea Britanie, Rusia, Ucraina, Georgia, Kenya, România, India, Liechtenstein, Mexic, Liban, Tunisia, Republica Democrată Congo, Zimbabwe, Rwanda, Paraguay, Djibouti, Senegal, Filipine sau Algeria.

Documentele secrete scot la iveală faptul că HSBC profita din legăturile comerciale cu traficanţi de arme, cu regimurile dictatoriale din lumea a treia, cu traficanţi de diamante de conflict, care finanţează grupările insurgente, şi alţi infractori internaţionali.

HSBC a colaborat cu regimuri discreditate precum cel al fostului preşedinte egiptean Hosni Mubarak, al fostului preşedinte tunisian Ben Ali şi al actualului conducător sirian Bashar al-Assad.

Banca îi reasigura în repetate rânduri pe clienţi că nu va divulga detalii despre conturile lor autorităţilor naţionale, chiar dacă ar fi fost probat faptul că acestea nu erau declarate organelor fiscale. Angajaţii HSBC au discutat cu clienţii inclusiv modalităţile prin care aceştia pot evita să plătească taxe în ţările lor de origine. Cea mai populară metodă era deschiderea ce conturi pe numele unor companii offshore.

Documentele obţinute de ICIJ (International Consortium of Investigative Journalists) prin intermediul publicaţiei franceze Le Monde arată că relaţiile băncii cu clienţii includeau o serie de comportamente ilegale care aveau ca scop ascunderea a sute de milioane de dolari de autorităţile fiscale. Documentele scot la iveală nu numai subterfugiile financiare ale unor politicieni şi infractori, ci şi pe cele folosite de sportivi faimoşi, staruri rock, actori de la Hollywood sau bogătaşi ai lumii.

Michael Schumacher, implicat în scandalul SwissLeaks. Legăturile sale duceau la Bill Clinton

SWISSLEAKS scoate la iveală felul în care unii dintre clienţii HSBC, una dintre cele mai mari din lume, făceau călătorii la Geneva pentru a retrage sume mari de bani, uneori în bancnote folosite. Sume uriaşe erau controlate de traficanţi de diamante, cunoscuţi pentru faptul că operează în zonele de conflict şi vând pietrele preţioase pentru a finanţa grupările de insurgenţi.

HSBC, bancă al cărei sediu central se află la Londra şi care are sucursale în 74 de ţări de pe şase continente, a insistat iniţial ca datele obţinute de jurnalişti să fie distruse. La sfârşitul lunii ianuarie, după ce i-a fost comunicat rezultatul final al anchetei jurnalistice, conducerea HSBC a adoptat o altă poziţie, admiţând faptul că politica băncii  a fost „semnificativ sub standardele epocii”, dar că „în ultimii ani banca a făcut paşi importanţi în implementarea unei reforme şi întru îndepărtarea clienţilor care nu corespundeau standardelor stricte ale HSBC, inclusiv a celor suspectaţi de fraudă fiscală”, ceea ce a dus la o reducere cu aproximativ 70% a numărului de clienţi, după 2007.

Potrivit anchetei, 180.6 miliarde de euro au trecut prin conturile deschise la filiala HSBC Geneva de peste 10.000 de clienţi şi 20.000 de societăţi offshore în perioada 9 noiembrie 2006-31 martie 2007. Documentele doveditoare au fost obţinute de guvernul francez, care, în 2010, le-a transmis şi altor guverne, ceea ce a condus la descoperirea mai multor evazionişti în diferite ţări precum SUA, Spania, Italia, Grecia, Germania, Marea Britanie, Irlanda, India, Belgia şi Argentina.