România împrumută un miliard de euro de la BEI pentru pentru proiecte de infrastructură de transport

Ministerul Finanţelor a publicat proiectul de lege pentru aprobarea contractului cadru de finanţare dintre România şi Banca Europeană de Investiţii (BEI), în valoare de un miliard de euro, pentru realizarea obiectivelor de investiţii din Programul Operaţional Infrastructura Mare (POIM).
Alina Costache
03 oct. 2017, 14:10
România împrumută un miliard de euro de la BEI pentru pentru proiecte de infrastructură de transport

Pe site-ul Ministerului Finanţelor a fost postat proiectul de lege pentru aprobarea Contractului cadru de finanţare dintre România şi Banca Europeană de Investiţii (România – UE cofinanţare pentru transport 2014-2020), semnat la Luxemburg la 18 iulie 2017.

Împrumutul de la Banca Europeană de Investiţii, în valoare de un miliard euro, va fi disponibilizat în cel mult 20 de tranşe până la 31 decembrie 2024, Ministerul Finanţelor Publice va efectua tragerile din sumele împrumutului, care vor fi utilizate conform legislaţiei privind datoria publică în vigoare.

Conform mecanismului financiar prevăzut de legislaţia existentă în domeniul datoriei publice, subproiectele alocate de BEI sunt prefinanţate parţial de la bugetul de stat, iar ulterior parte a acestei prefinanţări se recuperează din sumele împrumutului.

Împrumutul este acordat pe o perioadă de până la 25 ani, cu până la şapte ani perioadă de graţie.

Conform practicii Băncii Europene de Investiţii, termenii financiari (rata dobânzii, structura de rambursare) se determină pentru fiecare tranşă cu ocazia tragerii. Fiecare tragere are propriul grafic de rambursare şi se consideră ca un împrumut separat.

“Împrumutul contractat prin intermediul Contractului cadru de finanţare semnat la Luxemburg la 18 iulie 2017, se circumscrie prevederilor privind legislaţia în domeniul datoriei publice, fiind destinat finanţării deficitului bugetului de stat şi refinanţării datoriei publice guvernamentale, a cărui disponibilizare are la bază realizarea obiectivelor de investiţii cuprinse în axele prioritare 1 şi 2 din Programul Operaţional Infrastructură Mare. Axele prioritare 1 şi 2 se referă printre altele la: creşterea mobilităţii şi dezvoltarea transportului rutier, feroviar, naval şi a mijloacelor de transport subteran, precum şi creşterea zonelor de acces cu conectivitate redusă, creşterea utilizării durabile a aeroporturilor, a transportului feroviar şi a volumului de mărfuri tranzitate prin porturi, creşterea siguranţei şi securităţii în toate modurile de transport, reducerea impactului transportului asupra mediului, etc. Contractarea unui astfel de instrument se încadrează în obiectivele Strategiei de administrare a datoriei publice guvernamentale 2016-2018, prin care Ministerul Finanţelor Publice urmăreşte continuarea parteneriatului cu instituţiile financiare internaţionale pentru a beneficia de termenii si condiţiile oferite de aceste instituţii. Împrumutul se acordă pe o perioadă de până la 25 ani, cu până la şapte ani perioadă de graţie si în condiţii foarte avantajoase în comparaţie cu alte instrumente de datorie publică, Banca Europeană de Investiţii fiind instituţia financiară a Uniunii Europene cu rating AAA. Ca urmare, împrumutul va contribui la limitarea costurilor şi extinderea maturităţii portofoliului de datorie publică. Ministerul Transporturilor va fi desemnat agenţie de implementare (Promotor), continuând să desfăşoare activităţile conferite de legislaţia relevantă privind implementarea Programului Operaţional Infrastructură Mare 2014-2020. Totodată, Ministerul Transporturilor va transmite, atât Ministerului Finanţelor Publice, cât şi Băncii Europene de Investiţii, raportări centralizate privind stadiul fizic şi financiar aferente subproiectelor cuprinse în cadrul axelor prioritare din Programul Operaţional Infrastructură Mare, care să permită alocarea subproiectelor şi monitorizarea realizării lor”, se arată în expunerea de motive.

Astfel, Ministerul Finanţelor Publice va efectua periodic tragerile din împrumut pentru subproiectele alocate de către Banca Europeană de Investiţii. Sumele disponibilizate de Banca Europeană de Investiţii din împrumut vor fi virate în contul Ministerului Finanţelor Publice deschis la Banca Naţională a României şi vor fi utilizate pentru destinaţiile prevăzute de OUG nr 64/2007 privind datoria publică, cu modificările şi completările ulterioare, respectiv finanţarea deficitului bugetului de stat si refinanţarea datoriei publice guvernamentale.

Ministerul Finanţelor Publice şi Ministerul Transporturilor vor încheia un Acord Subsidiar prin care se vor stabili drepturile si obligaţiile părţilor în ce priveşte aplicarea prevederilor Contractului cadru de finanţare.

DailyBusiness
Ce să NU faci niciodată la un interviu de angajare. Cea mai importantă întrebare pe care ar trebui să o pui: „Îți arată adevărul dincolo de aparențe”
Spynews
Legătura între coșmaruri și riscul de deces precoce. Sfaturi pentru gestionarea stresului
Bzi.ro
Ce a făcut Mihai Leu chiar înainte să moară, deși era în comă profundă. Soția sportivului a oferit detalii dureroase
Fanatik.ro
Inimaginabil! Un elev din Vaslui luase BAC-ul cu 6,7 dar a făcut contestație. Rezultatul final e fără precedent
Capital.ro
Obligatoriu pentru proprietarii de apartamente. Trebuie să transmită asociației de proprietari
Playtech.ro
Cum reușesc japonezii să doarmă relaxați fără aer condiționat sau ventilator, chiar și în timpul caniculei. Metodele simple
DailyBusiness
România atinge pragul critic de 60% datorie publică. Guvernul promite măsuri drastice: „Facem curățenie în sinecuri și cheltuieli discreționare”
Adevarul
Pensionarii, îngenuncheați de măsurile de austeritate. Analist: „Statul ar fi trebuit să fie primul afectat”
wowbiz.ro
Anna, soția lui Mihai Leu, interviu în lacrimi: „I-am spus să se odihnească… și el mi-a răspuns cu o lacrimă, deși era în comă profundă”. Ultimele clipe ale campionului povestite în exclusivitate
Spynews
Scene dureroase la înmormântarea lui Mihai Leu. Soția lui, Anna, a plâns în hohote lângă sicriul marelui sportiv | FOTO
Spynews
Ultima postare a motociclistului italian, înainte să moară! Bărbatul era fascinat de urșii din România | FOTO
Evz.ro
Gustul pierdut al roșiilor românești. Otrava care le-a furat aroma
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
FOTO. Frumoasa iubită a milionarului român din Rusia a spus „Da”
kanald.ro
Cutremur azi dimineață în România! În ce zonă s-a produs seismul
Cancan.ro
Dublă tragedie la Iași! Mamă și fiu, morți după ce au consumat acest aliment
Playsport.ro
Piedone a ajuns la Costinești și a găsit mizerie și alimente stricate. „Aici cred că e vopseaua lui Ceaușescu”
Capital.ro
A murit marea actriță. A fost una dintre cele mai frumoase și iubite artiste
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Arată ca un manechin, dar a fost livratoare de mâncare
stirilekanald.ro
Dentistul care și-a otrăvit soția cu venin de șarpe a primit o veste teribilă după gratii
Primul semn neobișnuit de cancer de colon, potrivit medicilor
MediaFlux
Aproape o sută de mii de români și-au primit deja banii de pensii! Peste 900.000 de oameni cotizează în continuare
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Pion într-un joc diplomatic controversat. Ce s-a întâmplat cu femeia vândută de Nicolae Ceușescu unui canibal african