România „imunizează” 10% din populaţia Danemarcei. Ministerul Sănătăţii de la Copenhaga va cumpăra peste un milion de doze Pfizer, de la Bucureşti

Danemarca a ajuns la un acord cu România pentru a cumpăra peste 1,1 milioane de doze de vaccin împotriva COVID-19 produs de BioNTech/Pfizer, a anunţat Ministerul Sănătăţii de la Copenhaga.

30 iun. 2021, 14:54
România „imunizează” 10% din populaţia Danemarcei. Ministerul Sănătăţii de la Copenhaga va cumpăra peste un milion de doze Pfizer, de la Bucureşti

Conform unui comunicat, România a vrut să vândă surplusul de doze deoarece cererea de vaccinuri în rândul populaţiei sale este scăzută în acest moment, a declarat ministrul danez al Sănătăţii, Magnus Heunicke.

Institutul Serum a precizat că primele livrări ar putea ajunge în această săptămână. „Cu dozele cumpărate din România, mai mulţi danezi se pot vaccina mai rapid„, a spus Heunicke, precizând că este un lucru extrem de important în contextul răspândirii variantei Delta a virusului, mai contagioasă.

Citeşte şi Vaccinurile împotriva Covid-19 care oferă protecție pe viață împotriva virusului ucigaș. „Celulele responsabile cu imunitatea evoluează”

Anterior anunţului facut de Ministerul danez al Sănătăţii, premierul Florin Cîţu precizase că România vinde vaccin anti-COVID-19 mai multor ţări, Danemarca urmând să primească un milion de doze. „Avem aceste statistici. O parte dintre doze au fost exportate. Nu dintre cele care urmau să expire acum pe 30, poate şi din cele care urmau să expire acum pe 30, dar există o analiză a tuturor, avem un contact cu mai multe ţări pentru a exporta, pentru a dona. În fiecare zi primim cereri. Ştiţi foarte bine că în Danemarca o să trimitem mai multe. În Danemarca vindem. Vindem în mai multe ţări. Cred că un milion de doze în Danemarca. Ministerul Sănătăţii are toate cifrele”, a spus Cîţu.

Când a fost făcută strategia pentru UE, toate ţările au avut aceeaşi strategie. S-au contractat mai multe pentru că trebuia să ajungem în acelaşi moment în care vindeam în alte ţări şi strategia este de a vinde la preţul de achiziţie”, a mai afirmat premierul.

Citeşte şi Cinci ţări nu au lansat campanii de vaccinare împotriva coronavirusului. Care sunt acestea şi ce poziţie a luat OMS

Danemarca are 5,8 milioane de locuitori, iar până acum a primit cel puţin o doză de vaccin anti-Covid un procent de 56,65% din populaţie, adică aproximativ 3,2 milioane persoane. Cu dozele cumpărate din România procentul de persoane imunizate ar creşte cu aproximativ 10 %.