România în pandemie, subiect de reportaj la televiziunile internaţionale. „Să ne apere Dumnezeu de corona”

Canalul TV Arte a realizat un reportaj despre ce s-a întâmplat în România în perioada pandemiei. Jurnaliștii străini au vrut să vadă cum se luptă cu noul coronavirus într-o țară preponderent religioasă.

04 dec. 2020, 08:52
România în pandemie, subiect de reportaj la televiziunile internaţionale. „Să ne apere Dumnezeu de corona”

„Să ne apere Dumnezeu de corona” este titlul producţiei tv, despre România în pandemie. Jurnaliștii de la Arte au constatat în documentarul de o jumătate de oră că mulți români cred că Dumnezeu ne apără de orice. România este considerată una din cele mai religioase țări din Europa. 95 la sută dintre români se declară credincioși. Ritualurile ortodoxe sunt prezente frecvent în viața cotidiană, dar din cauza virusului au fost drastic restricționate.

O echipă Digi24 a însoţit reporterii străini în pelerinaje alături de credincioşi, cu ocazia Înălţării Sfitei Cruci, pe 14 septembrie. „Dumnezeu ne păzește cu mare dragoste, cu mare credință. Ne numără pașii. Trebuie să avem Crucea și sfântul busuioc cu noi. Astea sunt obiceiurile noastre, tradiția. Și așa ne ajută Dumnezeu în continuare. Ne rugăm tot timpul. Spunem Tatăl nostru și alte rugăciuni tot drumul până la mănăstire. Ne rugăm să fie mai bine„, spune unul dintre pelerini, citaţi de Digi24.

Citeşte şi Alexandru Rafila a făcut anunţul: Nu aş merge la pelerinaj!

O parte a reportajului s-a concentrat pe partea de sud-est a României, cea mai săracă regiune a ţării. „Aici trăiesc oameni foarte săraci, necăjiți. Pe Drumul Crucii sunt 14 troițe. La fiecare troiță pelerinii se opresc să spună rugăciuni și să primească pomană. Riscul ca aceste pelerinaje să răspândească coronavirusul nu este conștientizat”. Aproape jumătate din români, arată un studiu al Novel Research, nu iau în serios epidemia.

„Nicio țară din UE nu dă așa puțini bani de la buget pentru sistemul său de sănătate ca România. Spitalele sunt învechite mai cu seamă în provincie. De zeci de ani specialiștii au plecat să muncească în Occident. Cei care au rămas duc o luptă la limită”, mai arată autorii reportajului.