România, în top 3 țări care au produs cele mai valoroase startup-uri din Europa Centrală şi de Est

Ecosistemul de startup-uri din Europa Centrală și de Est a crescut în mod constant, afacere cu afacere, unicorn cu unicorn, în ultimii peste 20 de ani. Un nou studiu realizat de Dealroom, Google for Startups și Atomico arată că startup-urile din Europa Centrală și de Est au ajuns la o valoare combinată de 186 de miliarde de euro, de 19 ori mai mare faţă de anul 2010.
Filip Stan
03 dec. 2021, 17:26
România, în top 3 țări care au produs cele mai valoroase startup-uri din Europa Centrală şi de Est

Europa Centrală și de Est a produs companii unicorni – un ecosistem de startup-uri care a ajuns la maturitate, dintre care UiPath este cea mai cunoscută şi valoroasă (25 miliarde de euro), urmată de Wise (14 miliarde de euro), UniPost (8,4 miliarde de euro) şi Skype (7,6miliarde de euro), potrivit Economica.net.

Până în prezent, 34 de unicorni au fost creați în regiune. În 2015, erau doar 6, însă numai în acest an, 12 startup-uri au fost declarate unicorni.

În plus, companiile ajung la statutul de unicorn de aproape trei ori mai repede decât cu 10 ani înainte. Din 2010, ecosistemul a crescut noi unicorni aproape în fiecare an, cu excepția a patru cazuri. Pe măsură ce startup-urile ating succesul la nivel global și ies de pe piață cu sprijinul talentelor locale și al investitorilor regionali, ele atrag tot mai multe investiții internaționale în regiune. Mai mult, startup-urile de succes produc talente care apoi construiesc următoarea generație de startup-uri.

Regiunea ECE a rezistat la multe dintre turbulențe. Această ediție a raportului arată un alt an record pentru regiune. Companiile înființate în ECE au acum o valoare combinată de peste 186 de miliarde de euro (de 19 ori mai mult decât în 2010), investițiile de capital de risc au urcat vertiginos la 4 miliarde de euro în primele nouă luni ale anului 2021, cu o previziune de 5,4 miliarde de euro până la sfârșitul anului anului și avem acum 34 de unicorni născuți în ECE”, spune Joanna Nagadowska, Google for Startups.

Citeşte şi: Booking.com deschide în România cel mai mare centru. Se vor angaja sute de oameni

România, în top 3 țări care au cele mai mare valoroase startup-uri din 2015 încoace
Potrivit cercetării, Estonia, România și Polonia au creat cele mai valoroase startup-uri tech începând cu anul 2000, deși ecosistemul din România este condus predominant de UiPath. Pe primul loc se află Estonia, cu o valoare cumulată de 32 de miliarde de euro, urmată de ţara noastră, cu 27 de miliarde de euro (UiPath, eMAG şi Bitdefender fiind top 3 companii) şi de Polonia (25 miliarde de euro).

Din Europa de Sud-Est, România (UiPath, eMAG), Bulgaria (Telerik, SiteGround), Croația (infobip, Nanobit) și Slovenia (Outfit7) au reușit să producă câteva exit-uri importante și companii cu evaluări de milioane de euro. Din acest punct de vedere, România se află la coada clasamentului, cu doar două astfel de companii.

Citeşte şi: Categorii de produse care s-au vândut cel mai bine online în 2021

Cine vor fi viitorii unicorni

În afară de marile ieșiri și de unicornii cunoscuți, în Europa Centrală şi de Est, există un portofoliu puternic companii aflate în ascensiune și de viitori unicorni.

Potrivit studiului, la orizont se întrevăd mai multe companii în ascensiune și viitori unicorni, printre care FintechOS,  Bitdefender şi Maintain X din România, Hyperscience din Bulgaria și Rimac din Croația. La capitolul companii în ascensiune, studiul menţionează din ţara noastră trei companii, respectiv: typingDNA, Elefant.ro şi dcs plus.

În ceea ce privește finanțarea prin capital de risc pe cap de locuitor, Croația și România se află undeva la mijlocul clasamentului țărilor europene, fiind urmate îndeaproape de Bulgaria. În România, finanțarea prin capital de risc pe cap de locuitor s-a situat la 116 euro, în Croaţia la 133 euro. Prin comparaţie, în Estonia, prima ţară din acest clasament, finanțarea prin capital de risc pe cap de locuitor este de 1.967 euro, iar în Republica Moldova, clasată pe ultimul loc, este de doar un euro.

În perioada 2015-2021, România a strâns a doua cea mai mare sumă de bani dintre țările ECE, după Estonia, respectiv 2,25 miliarde de euro.

Finanțare record a capitalului de risc în 2021, cu o dependență puternică de investitorii internaționali în etapele târzii

Creșterea disponibilității capitalului de risc în ECE este un pilon pentru creșterea ecosistemului. Până în prezent, în 2021, startup-urile fondate din regiune au strâns 4 miliarde de euro, și se preconizează că vor ajunge la 5,4 miliarde de euro până la sfârșitul anului – de 2,3 ori mai mult decât în anul precedent. În plus, au atins un nivel record de finanțare VC în faza inițială în prima jumătate a anului 2021, respectiv 733 milioane de euro în runde de la pre-Seed la Seria B.

Cu toate acestea, capitalul de risc intern pentru nevoile de finanțare în etapa finală este încă în urmă, până la punctul în care ECE este regiunea cea mai dependentă de VC străin din Europa. Investitorii internaționali au reprezentat 90% din creșterea investițiilor din 2017.

Prin urmare, investitorii internaționali și-au sporit prezența în regiune. Din 2017, CR străini au reprezentat nu mai puțin de 90% din creșterea investițiilor. De asemenea, se pare că firmele atrag tranzacții din ce în ce mai mari. Megarounds – investiții de peste 100 de milioane de euro – au început să apară în 2017 și au ajuns să reprezinte 55% din tranzacții în 2021.

Dar până la Megarounds, un startup trece prin mai multe tipuri de runde prin care atrag capital de la investitori. O rundă Seed presupune investiții între 1 și 4 milioane de euro, o rundă de tip A între 4 și 15 milioane de euro, una de tip B – între 15 și 40 milioane de euro, una de tip C – între 40 și 100 milioane de euro.

Încă de la începuturile noastre cu Skype, la Atomico am urmărit cum tehnologia transformă fiecare industrie și regiune din Europa, iar ECE nu face excepție. În mod specific, ca cineva care s-a născut în Moldova, cred cu tărie că ECE are o potențial masiv de a deveni un leagăn al celor mai valoroase companii europene. Cele mai multe dintre ingrediente sunt deja acolo – fondatori hotărâți, talente calificate și execuție ca la carte. Am văzut acest lucru prin multe dintre investițiile noastre, cum ar fi Skype, Supercell și Aiven, printre altele, și se poate vedea, de asemenea, în mod clar prin datele prezentate în acest raport”, spune Sasha Vidiborskiy de la Atomico.

În ceea ce privește industria, software-ul pentru companii atrage de două ori mai multă finanțare din partea VC decât în restul Europei, ceea ce indică un punct forte cheie pentru regiune.  Cea mai mare parte a valorii a fost creată de startup-uri din domeniile automatizării proceselor, instrumentelor de dezvoltare și colaborare, dezvoltării de software, securității cibernetice, marketingului și vânzărilor.

De asemenea, potrivit autorilor studiului, rădăcinile puternice ale regiunii în ceea ce privește expertiza tehnică și cunoștințele de afaceri în creștere ale ecosistemului reprezintă o altă parte esențială a poveștii. Regiunea nu are încă o scenă puternică de capital de risc. Start-up-urile din ECE au fost nevoite să își construiască drumul spre succes cu ajutorul finanțelor personale mai mult decât în orice altă parte a Europei – 31% dintre companiile unicorn fondate în ECE au fost finanțate prin bootstrap, cu 24% mai mult decât în restul Europei.

DailyBusiness
Adolescenții români care învață să fie responsabili și se angajează pe timpul verii. Ce vor să-și cumpere cu banii câștigați
Spynews
Un cioban a fost atacat de urs, într-o comună din Argeș. Un incident asemănător a avut loc în aceeași zonă în urmă trei zile
Bzi.ro
Mădălina Ghenea, devastatoare la Paris! A făcut furori cu rochia aleasă – GALERIE FOTO
Fanatik.ro
Ce înseamnă cocalar, de fapt. Mulți români folosesc acest cuvânt, fără să știe de provine
Capital.ro
Se controlează numerarul. Statul verifică banii ținuți în casă. Vecinii pot face sesizare telefonică
Playtech.ro
Furtuni violente în România. Grindina a devastat gospodăriile, iar temperaturile au scăzut drastic în doar câteva minute
DailyBusiness
Lene pe bani publici: bugetarii din România, codașii Europei la productivitate, arată un STUDIU al Uniunii Europene
Adevarul
Cojo, mesaje dure despre droguri și violență, pe scena „Beach, Please!”. „Băieți, ceea ce urmează nu e un atac la adresa voastră”
wowbiz.ro
Mama tinerei ucisă în Mureș face declarații tulburătoare! Modul înfiorător în care Anda a fost lăsată fără viață de bărbatul de care încerca să scape de luni întregi: „L-am implorat să se oprească”. Criminalul, dat în urmărire națională
Spynews
Iubita lui Iustin Petrescu, dezvăluiri exclusive la Un Show Păcătos! Hara a spus cum era influencerul când l-a cunoscut și a vorbit și despre Marilu Dobrescu: "A dat în el"
Spynews
Iustin Petrescu a ajuns la tribunal, alături de iubita lui. Astăzi are loc primul termen din procesul cu Marilu Dobrescu
Evz.ro
Cum înfruntă șoferii din Kandahar canicula. Aer condiționat artizanal montat pe taxiuri
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
Nici că-i pasă de gura lumii. Georgina a postat imagini din vacanța cu Cristiano Ronaldo, la câteva zile după scandalul absenței de la funeraliile lui Diogo Jota
kanald.ro
Cutremur în această după-amiază, în România! Care a fost magnitudinea seismului
Cancan.ro
ALERTĂ la 40 de km de granița cu România! Patru oameni au murit: 'Ne-am ascuns! A fost tragic'
Playsport.ro
Bolojan schimbă harta României. Comasarea primăriilor din țară și reducerea...
Capital.ro
Putin este furios. Scandalul care a detonat Kremlinul. A filmat totul și a postat online
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Apariție electrizantă a Andreei Bălan. Imagini cu iubita lui Victor Cornea, în costum de baie
stirilekanald.ro
VIDEO Primul caz de malarie luat din România. Pacientul, internat la Spitalul Victor Babeș
Ce se întâmplă dacă mănânci cireșe cu viermi. Explicațiile specialistilor
MediaFlux
Se taie din pensii. Decizia se ia obligatoriu în România
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Povestea trenului nazist plin cu comori. Se crede că a fost ascuns în pământ