România intenţionează să dea Moldovei 9 milioane euro pentru construcţia gazoductului Iaşi-Ungheni

România ar putea acorda Republicii Moldova nouă milioane de euro pentru construcţia gazoductului Iaşi-Ungheni, din grantul de 100 de milioane de euro oferit anterior de partea română. Ministrul român delegat pentru energie Constantin Niţă a discutat vineri, la Chişinău, această posibilitate cu ministrul economiei şi comerţului Valeriu Lazăr.

RomaniaTV.net
24 mai 2013, 12:27
România intenţionează să dea Moldovei 9 milioane euro pentru construcţia gazoductului Iaşi-Ungheni

„Părţile au pus în discuţie şi semnarea unui memorandum de înţelegere privind licitaţia de subtraversare a râului Prut, precum şi modalităţile de alocare a mijloacelor financiare în valoare de 9 milioane de euro din contul grantului nerambursabil oferit de România, necesare pentru construcţia segmentului de pe teritoriul Republicii Moldova”, potrivit unui comunicat al Ministerului Economiei şi Comerţului de la Chişinău.

Următoare etapă a acestui proiect este construcţia, din fonduri structurale, a unei staţii de comprimare. Aceasta ar urma să asigure presiunea în gazoduct pentru a beneficia de capacitatea deplină a acestuia, informează Agerpres într-o corespondenţă de la Chişinău.

Faza finală a proiectului o reprezintă construcţia gazoductului Ungheni-Chişinău, cu o lungime de 130 de km. Potrivit viceprim-ministrului Valeriu Lazăr, mai mulţi parteneri de dezvoltare şi-au exprimat interesul în finanţarea acestui proiect.

Cei doi miniştri au discutat şi opţiunile de aderare a Republicii Moldova la reţeaua europeană a operatorilor de sistem ENTSO-E.

În cadrul vizitei lui Constantin Niţă la Chişinău a fost semnat un Acord de parteneriat între Ministerul Economiei al Republicii Moldova şi Agenţia Naţională pentru Rezerve Materiale din România, instituţii ce gestionează construcţia gazoductului Iaşi-Ungheni. De asemenea, a fost semnat un Memorandum de înţelegere între Institutul de Studii şi Proiectări Energetice din Bucureşti, ISPE, şi Institutul de Cercetare, Proiectare ?i Tehnologie Energoproiect din Republica Moldova


loading...
Partenerii noștri