România, interzisă în Schengen. Ministrul de Interne al Austriei: „Nu suntem deschiși pentru extinderea acestuia”

Lovitură de proporții uriașe: aderarea la Spațiul Schengen este o misiune imposibilă pentru România. Ministrul de Interne al Austriei a confirmat acest lucru astăzi. 

23 aug. 2023, 14:56
România, interzisă în Schengen. Ministrul de Interne al Austriei: „Nu suntem deschiși pentru extinderea acestuia”

Gerhard Karner, ministrul de Interne al Austriei, a declarat categoric miercuri, 23 august, că Guvernul de la Viena este împotriva extinderii Spațiului Schengen.

„Cu zece zile în urmă, când am avut tot aici o conferinţă de presă, poziţia noastră este că sistemul Schengen, ca întreg, nu funcţionează, de aceea nu suntem deschişi pentru extinderea acestuia. Sunt controale la frontieră între Germania şi Austria, între Austria şi Ungaria, Austria şi Slovenia.

În Germania s-a discutat despre control de frontieră şs frontiera cu Polonia. E un semnal clar că sistemul ca întreg nu funcţionează şi de aceea nu consider că o extindere este oportună la momentul actual”, a declarat ministrul de Interne.

Karner  a avut discuții lui Cătălin Predoiu, omologul de la București, despre primirea României în Schengen.

Ministrul de Interne al României, primele declarații după eșecul „Schengen”

Potrivit ministrului PNL, dialogul a avut drept scop „construirea unui început de colaborare”.

„Am vrut să mă asigur dacă există reproşuri sau există slăbiciuni în modul în care România protejează frontierele”, a declarat ministrul Predoiu, care a mai precizat că „a fost foarte fericit să constate că şi Austria vede aceste progrese şi România, pe toate programele pe care le are, performează”.

„Discuţiile au fost amicale, dar foarte serioase. Obiectivul meu şi pe parcurs am văzut că şi al domnului ministru a fost să construim azi un început de colaborare, să întoarcem pagina în subiectul Schengen, să construim acea încredere care să ne ducă pe cel mai drum scurt către obiective comune, ale Austriei şi ale României, inclusiv Schengen”, a declarat ministrul PNL.