România, interzisă să ia cuvântul la Consiliul de Securitate al ONU. Gabon e ţara care ne-a închis gura, MAE a reacţionat cu consternare

Ministerul Afacerilor Externe regretă decizia Preşedinţiei gaboneze a Consiliului de Securitate al ONU de a nu permite reprezentanţilor României şi Lituaniei să ia cuvântul în cadrul reuniunii din data de 21 octombrie, pe tema aspectelor umanitare din Ucraina.

23 oct. 2022, 18:58
România, interzisă să ia cuvântul la Consiliul de Securitate al ONU. Gabon e ţara care ne-a închis gura, MAE a reacţionat cu consternare

Potrivit unor precizări de presă transmise duminică de MAE, decizia este cu atât mai regretabilă cu cât Misiunea Permanentă a României pe lângă Naţiunile Unite fusese informată anterior că este înscrisă pe lista de vorbitori.

„Intervenţia României în cadrul reuniunii Consiliului de Securitate al ONU ar fi contribuit la o mai bună informare a membrilor Consiliului pe teme umanitare, precum gestionarea situaţiei celor peste 2,6 milioane de refugiaţi ucraineni care au intrat în România de la începutul războiului şi privind sprijinul acordat exportului de cereale din Ucraina prin care se ameliorează accesul la alimente şi se atenuează criza alimentară provocată de Rusia la nivel global”, au transmis reprezentanţii MAE.

Citeşte şi Klaus Iohannis, pesimist în privinţa războiului din Ucraina: „Trebuie să admitem că nu putem şti când acest război neprovocat se va încheia. Integrarea refugiaţilor în societăţile ţărilor gazdă necesită eforturi”

Conform aceleiaşi surse, au fost efectuate deja demersuri pe lângă Preşedinţia gaboneză şi pe lângă alţi membri ai Consiliului, pentru a exprima dezamăgirea faţă de revizuirea deciziei.

Intervenţia României a fost transmisă ulterior în scris, ca document oficial al sesiunii.

Citeşte şi Peste 48.000 de copii au văzut lumina zilei în Ucraina de la începutul conflictului armat. Aproape jumătate dintre refugiaţi s-au reîntors la casele lor, deşi războiul e departe de a se fi terminat