România intră în vizorul UE. Peste 20 de ţări din UE sunt de acord cu un nou instrument european de verificare a statului de drept

Publicat: Marţi, 19 Martie 2019 19:45 // Actualizat: Marţi, 19 Martie 2019 19:45 // Sursa: romaniatv.net

Ţările Uniunii Europene s-au declarat marţi favorabile înfiinţării unui grup de lucru care să analizeze posibilitatea instituirii unui mecanism al Uniunii Europene pentru monitorizarea stării statului de drept, o iniţiativă care, potrivit Reuters, ar putea viza direct Ungaria, Polonia şi România. Ministrul german pentru afaceri europene, Michael Roth, şi ministrul belgian de externe, Didier Reynders, au anunţat marţi propunerea ţărilor lor de înfiinţare a unui nou instrument al Uniunii Europene pentru verificarea respectării statului de drept, transmite DPA.

Peste 20 de ţări membre ale UE au fost de acord în linii mari cu documentul de poziţie distribuit la întâlnirea de marţi a şefilor diplomaţiilor europene, a declarat Reynders, care a susţinut că ideea de continuare a procesului a întrunit sprijinul unanim, scrie agerpres.ro.

Roth şi-a exprimat speranţa că se va ajunge la un compromis în privinţa noului instrument până la sfârşitul acestui an.

Iniţiativa germano-belgiană ar urma să creeze un mecanism de verificare colegială pentru schimbul de opinii privind implementarea statului de drept, monitorizată şi garantată în ţările membre ale Uniunii. Mecanismul se va baza pe organisme specializate existente, cum ar fi Agenţia pentru Drepturi Fundamentale a Uniunii Europene sau Comisia de la Veneţia a Consiliului Europei.

Sistemul ar urma să fie comparabil cu instrumente deja existente pentru verificarea respectării criteriilor economice şi bugetare ale blocului comunitar, au arătat miniştrii.

Documentul propus marţi nu prevede adoptarea unor sancţiuni împotriva ţărilor participante în virtutea acestui mecanism.

Cei doi miniştri au amintit de articolul 7 din Tratatul UE pentru sancţionarea încălcărilor statului de drept, precum şi eforturile de introducere a condiţionării plăţilor de la bugetul Uniunii de respectarea statului de drept.

DPA reaminteşte că procedura Articolului 7 a fost declanşată împotriva Poloniei şi Ungariei, ceea ce a creat tensiuni între Bruxelles şi Varşovia, respectiv Budapesta. Există însă dificultăţi în impunerea de sancţiuni unui stat conform acestei proceduri, deoarece este necesară unanimitatea tuturor celorlalţi membri ai UE. Oficialii europeni se tem de ascensiunea partidelor populiste şi naţionaliste, care ameninţă valorile europene fundamentale, remarcă agenţia.

loading...
Comenteaza // Vezi comentarii
        Citeste mai mult despre:   
Romania stat de drept Uniunea Europeană
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
1
EUR
4.8338
RON
08 Apr
noapte 3 °
zi 23 °
Ultimele joburi adaugate
24 H