România, invitată să devină partenerul Germaniei la cel mai mare târg de produse ecologice din lume

România a fost invitată să devină anul viitor partenerul Germaniei la cel mai mare târg de produse ecologice din lume - Biofach Nuremberg 2013, costurile totale pentru derularea acestui parteneriat fiind estimate la circa 500.000 de euro.
Romania TV
13 feb. 2012, 12:48
România, invitată să devină partenerul Germaniei la cel mai mare târg de produse ecologice din lume

„Sperăm ca România să fie în 2013 ţara parteneră a celui mai mare târg internaţional destinat produselor ecologice. Putem demonstra că agricultura ecologică reprezintă un mare potenţial de dezvoltare economică şi că România poate deveni un mare producător şi exportator de produse şi de alimente ecologice”, a declarat pentru AGERPRES preşedintele Asociaţiei Operatorilor din Agricultura Ecologică – Bio România, Marian Cioceanu.

Costurile estimate pentru derularea acestui parteneriat se ridică la circa 500.000 de euro, o sumă rezonabilă în condiţiile în care numai participarea României cu pavilion naţional, în cadrul acestui târg, necesită investiţii de circa 300.000 de euro.

Noul ministru al Agriculturii, Stelian Fuia, a confirmat beneficiile semnării unui astfel de parteneriat, ţinând cont de potenţialul României pe acest segment, dar şi de cererea crescută de astfel de produse pe piaţa europeană. „Intenţionăm să semnăm în acest an parteneriatul pentru Biofach Nuremberg 2013, mai ales că există o cerere mare de produse bio româneşti în marile reţele de magazine din Germania. Vom semna un memorandum în acest sens şi vom începe demersurile pentru susţinerea finanţării împreună cu mediul privat”, a declarat, luni, pentru AGERPRES, noul ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Stelian Fuia.

Prezenţa României în calitate de stat partener reprezintă o oportunitate deosebită pentru agricultura ecologică din România deoarece va exista posibilitatea de a expune produsele pe un spaţiu mult mai mare, dar şi mai multe posibilităţi de promovare. „Piaţa germană şi mondială de produse ecologice este pe un trend pozitiv extrem de solid. Provocarea cu care se va confrunta România vizează capacitatea sa de a profita de cererea mare anticipată de produse ecologice, chiar dacă în acest moment, România este exportator exclusiv de materii prime şi produse cu un grad slab de procesare. Obiectivul urmărit este de a creşte competitivitatea şi capacitatea de a concura pe această piaţă, extrem de profitabilă, cu produse procesate cu un conţinut sporit de valoare adăugată”, a precizat preşedintele Bio România.

România va fi prezentă în acest an cu 24 de firme la Biofach 2012, din care 20 cu stand propriu în pavilionul 4, standurile 4-260/4-270/4-360. În data de 17 februarie, în cadrul pavilionului naţional al Romaniei, va avea loc seminarul Romanian Organic Forum – Nuremberg 2012, unde vor participa reprezentanţi ai Ministerului Agriculturii, ai MECMA precum şi reprezentanţi ai companiilor germane. Firmele prezente vor expune produse româneşti certificate ecologic precum cereale şi seminţe oleaginoase, fructe de pădure, miere şi produse din miere, uleiuri, făină dietetică şi făină integrală, pâine şi produse de panificaţie, seminţe de plante aromatice şi mirodenii, furaje, lapte şi produse lactate, vinuri, sucuri din fructe etc. Vor fi expuse şi obiecte de artă şi artizanat tradiţionale româneşti, certificate ecologic.

Evenimentul se va desfăşura în Germania, la Nuremberg, în perioada 15-18 februarie 2012, fiind susţinut de Asociaţia Operatorilor din Agricultura Ecologică – „Bio România” şi de Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri – Departamentul de Comerţ Exterior.

Agricultura ecologică din România şi-a triplat, în 2011, numărul operatorilor activi din sistem, până la 10.000, iar creşterea subvenţiilor în acest domeniu ar putea aduce, la finele anului viitor, o dublare a agricultorilor care vor intra în sistemul de certificare ecologică. „Este pentru prima oară când într-un an se majorează de trei ori numărul operatorilor din sistemul ecologic. Dacă la finele lui 2011 aveam 3.800 de operatori în sistem, acum sunt în jur de 10.000, majoritatea fiind fermieri mici, de subzistenţă, care deţin suprafeţe de teren de trei până la 20 hectare sau agricultori cu 3-5 vaci, 50-100 de oi sau cu 10 stupi”, a declarat pentru AGERPRES, la finele lunii decembrie, preşedintele Asociaţiei Operatorilor din Agricultura Ecologică – ‘Bio-România”.

Piaţa internă a produselor ecologice a înregistrat anual o creştere constantă de 20%, deşi consumul de produse ecologice reprezintă doar 1% din totalul alimentelor. Suprafeţele din agricultura ecologică din România au cunoscut în 2011 o creştere de aproximativ 17 ori faţă de anul 2000 şi cu 13,3% comparativ cu 2010, reprezentând 2,25% din suprafaţa totală agricolă a României.

La ora actuală, România exportă majoritatea produselor sale ecologice, de la miere la ulei, produse oleaginose şi fructe, în proporţie de peste 90%, către ţări din Europa, acolo unde sunt procesate pentru a fi comercializate ca produs finit. Principalele destinaţii sunt Germania, Italia, Spania, Marea Britanie, ţările nordice, dar Asociaţia Bio România a participat în acest an şi la cel mai mare târg de profil din Statele Unite, cea mai mare piaţă mondială pentru produsele bio, şi la două misiuni economice de profil în Japonia şi în Dubai-Orientul Mijlociu.

Dacă în 2009, exporturile României de produse ecologice au totalizat 136.000 tone, fiind în valoare de 103,160 milioane euro, în 2010 au depăşit 150.000 tone şi au atins un total de 150 milioane euro. Pentru 2011 estimările Bio România arată exporturi de 200 de milioane de euro.

Reprezentantul Asociaţiei Bio-România consideră că soluţiile ieşirii din criza economică şi pentru o dezvoltare durabilă a României pe termen mediu şi lung sunt reprezentate de agricultura ecologică, ecoturism şi agroturismul ecologic, „cele mai eficiente, rapide şi sigure strategii de dezvoltare a României”. De asemenea, transformarea fermelor de subzistenţă în microferme ecologice este una din soluţiile majore de dezvoltare durabilă şi sustenabilă a satului românesc, consideră preşedintele Bio-România.

La momentul aderării la UE în anul 2007, România era singurul stat membru care nu beneficia de sprijin financiar pe sectorul ecologic, dar în urma demersurilor efectuate de fermierii din sectorul bio prin intermediul Asociaţiei Bio România, în anul 2010 a fost adoptat HG 759/2010 prin care se acordă prime fixe pe fermă pentru fermierii în conversie, suma totală fiind de 3 milioane euro/an. Pentru anul 2012 sunt prevăzute pentru acest sector peste 4 milioane de euro din fondurile Uniunii Europene.

Potrivit datelor Bio-România, începând cu anul 2011, pentru prima dată fermierii din sistemul agriculturii ecologice care au trecut de perioada de conversie beneficiază de sprijin financiar pe suprafaţă, între 153 şi 400 de euro/ha. „Este regretabil că acest sprijin nu vizează şi fermierii aflaţi în conversie, astfel încât şi fermierii mijlocii şi mari să poată trece în sistemul agriculturii bio”, a spus preşedintele Cioceanu.

Biofach reprezintă cea mai mare expoziţie mondială de produse ecologice, ce se caracterizează prin diversitatea produselor, prin prisma participării a peste 2.500 de firme expozante, din peste 90 de ţări, o suprafaţă de expunere de 88.500 metri pătraţi şi peste 44.500 de vizitatori, din care peste 20.000 din afara Germaniei. Partenerul Germaniei la Biofach Nuremberg din 2012 este India.

DailyBusiness
Lene pe bani publici: bugetarii din România, codașii Europei la productivitate, arată un STUDIU al Uniunii Europene
Spynews
Un cioban a fost atacat de urs, într-o comună din Argeș. Un incident asemănător a avut loc în aceeași zonă în urmă trei zile
Bzi.ro
Mădălina Ghenea, devastatoare la Paris! A făcut furori cu rochia aleasă – GALERIE FOTO
Fanatik.ro
Ce înseamnă POD de pe factura de energie electrică. Are un rol esențial pentru în contractul PPC și Hidroelectrica, dar puțini clienți știu
Capital.ro
Elena Udrea, devastată. Adio, eliberare din închisoare?! Nu regretă faptele și sfidează justiția
Playtech.ro
Anunţul momentului despre vremea în august! Va fi o lună cum nu am mai avut de ani de zile, spun meteorologii
DailyBusiness
Cum alegi un pepene copt fără să îi dai cep. 6 metode prin care te asiguri că o să ai pe masă cel mai dulce şi mai roşu pepene
Adevarul
Moartea suspectă a ministrului Transportului din Rusia, fisura care zguduie sistemul de putere de la Kremlin
wowbiz.ro
Mama tinerei ucisă în Mureș face declarații tulburătoare! Modul înfiorător în care Anda a fost lăsată fără viață de bărbatul de care încerca să scape de luni întregi: „L-am implorat să se oprească”. Criminalul, dat în urmărire națională
Spynews
Iubita lui Iustin Petrescu, dezvăluiri exclusive la Un Show Păcătos! Hara a spus cum era influencerul când l-a cunoscut și a vorbit și despre Marilu Dobrescu: "A dat în el"
Spynews
Iustin Petrescu a ajuns la tribunal, alături de iubita lui. Astăzi are loc primul termen din procesul cu Marilu Dobrescu
Evz.ro
Românii din fotoliile de lux, chemați la arme. Ce prevede noul proiect de lege
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
L-a părăsit când el era plecat de acasă. N-a avut nicio remușcare
kanald.ro
Cine sunt femeile celebre care au fost în viața lui Lucian Viziru. Cel mai dorit burlac din România a cucerit celebrități precum Catrinel Sandu sau Gabriela Spanic
Cancan.ro
Am aflat cine este bătrânelul bogătaș care a fost UMILIT de iubita tinerică în fața unui hotel din Monaco!
Playsport.ro
Moștenirea între donație și vânzare-cumpărare. Cum lași proprietăți copiilor ca să nu le piardă, simplu și eficient
Capital.ro
Vârsta de pensionare va crește. Bolojan nu mai are răbdare cu românii: Mai există undeva așa?
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Nici că-i pasă de gura lumii. Georgina a postat imagini din vacanța cu Cristiano Ronaldo, la câteva zile după scandalul absenței de la funeraliile lui Diogo Jota
stirilekanald.ro
VIDEO Primul caz de malarie luat din România. Pacientul, internat la Spitalul Victor Babeș
Atenție, posesori de carduri bancare: riscuri majore pentru conturile voastre!
MediaFlux
Noua listă cu medicamente al căror consum însemnă pierderea carnetului. Ce se întâmplă cu mare parte a analgezicelor
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Planta care alungă căpușele din curte. Ce ar trebui să ai neapărat în grădină ca să scapi de musafirii nepoftiți