România, la coada veniturilor în Europa. Chiar dacă salariile sunt foarte mici, oamenii plătesc preţuri mult mai mari decât polonezii la alimente şi transporturi

Un studiu recent demonstrează că românii plătesc mai mulţi bani pentru un kilogram de carne decât polonezii sau muntenegrenii, deşi sunt, alături de bulgari şi turci, la coada salariilor în Europa, arată datele Eurostat.
Alina Costache
02 aug. 2021, 19:40
România, la coada veniturilor în Europa. Chiar dacă salariile sunt foarte mici, oamenii plătesc preţuri mult mai mari decât polonezii la alimente şi transporturi

România, la coada veniturilor în Europa. Astfel, în cazul laptelui, brânzei şi ouălor, în România, preţurile le depăşesc pe cele din Lituania, Cehia, Ungaria şi încă alte câteva state. Dacă media din UE a preţului la lapte, brânză şi ouă e de 100 de lei, în România costă 92.3 lei. Cel mai ieftin costă la polonezi (67,9 lei) şi cele mai scumpe sunt la norvegieni (161,6 lei). În Lituania, Cehia, UK, Serbia, Ungaria, Muntenegru, Turcia, Bosnia, Muntenegru, Macedonia de Nord sau Polonia, preţurile la aceste produse sunt mai mici decât în România.

România, la coada veniturilor în Europa. Chiar dacă salariile sunt foarte mici, oamenii plătesc preţuri mult mai mari decât polonezii

În ceea ce priveşte preţurile la hoteluri şi restaurante, media unei nopţi la hotel în UE este tot de 100 de lei. Conform datelor preluate de Hotnews, în România este de 53,4 lei, în Bulgaria este de 46, 4 lei, iar în Turcia e de 40,3 lei. Cele mai scumpe nopţi de cazare  sunt  în Elveţia de 169 de lei.   Pe carne plătim mai mult decât polonezii, muntenegrenii şi turcii. În Bulgaria, cu care ne comparăm în mod tradiţional, carnea e mai scumpă, potrivit Eurostat, preţurile ajungând la 69,8 lei.

Preţul cel mai mare îl plătesc tot elveţienii, 237, 4 lei.   Pentru haine, România plăteşte circa 80 de lei. În Bulgaria, Ungaria, Turcia şi Macedonia de Nord, preţurile sunt mai mici. Cel mai ieftin costă în Turcia (33, 4 lei) şi cele mai scumpe sunt în Danemarca (circa 128, 9 lei). La Transporturi, românii plătesc 70,5 lei, deasupra Bulgariei, Poloniei sau Turciei. Cele mai mari preturi la transport le plătesc norvegienii (139,6), iar cele mai mici turcii (59,4).

România are al treilea cel mai mic salariu minim brut în euro din Uniunea Europeană, după o creştere uşoară de numai 3,1% în 2021 faţă de anul precedent, arată raportul Eurofound „Minimum wages in 2021: Annual review”, preluat de Economedia. Salarii mai mici decât în România se regăsesc doar în Ungaria şi Bulgaria, iar cel mai mare salariu minim se încasează în Luxemburg, de aproape cinci ori mai mare decât în ţara noastră.

Potrivit sursei citate, salariul minim brut în România a ajuns la 2.300 lei pe lună în 2021, după o creştere de numai 70 de lei (3,1%) faţă de anul precedent, când se situa la 2.230 lei pe lună. Astfel, România plăteşte în 2021 un salariu minim brut de numai 472 euro pe lună, faţă de 466 euro anul trecut, al treilea cel mai mic din UE, conform calculelor Eurofound. Bulgaria oferă cel mai mic salariu minim brut din UE, de 332 euro, în creştere totuşi faţă de 2020, când se situa la 312 euro. Al doilea cel mai mic salariu minim din UE se regăsea în Ungaria, de 467 euro.

Citeşte şi: Claudiu Năsui a anunţat concedieri la Ministerul Economiei. Guvernantul aruncă bomba: Nu fac nimic. Salariile erau de 8.962 de lei și 9.000 de lei pe lună!

DailyBusiness
Marcel Ciolacu: „Am ales ordinea și nu haosul. România trebuie să aibă un președinte care are deja o majoritate parlamentară”
Spynews
În ciuda imaginilor fierbinți cu ei doi, Bogdan Mocanu se dezice de Iasmina: „Eu sunt un băiat serios”
Bzi.ro
Dezvăluiri emoționante făcute de Andra Măruță: ”M-a luat panica, i-am transmis că sunt însărcinată!”
Fanatik.ro
Ce lovitură! Câte voturi a obținut Nicușor Dan în satul natal din Vaslui al Mirabelei, partenera sa de viață
Capital.ro
Se elimină ITP-ul la mașini. Au votat lege pentru renunțarea la inspecția anuală. Cine schimbă regulile
Playtech.ro
Moneda românească din 2025, noua comoară a colecționarilor. Poți obține pe ea cel puțin 450 de lei, cum o descrie BNR
DailyBusiness
Litoralul pentru toţi 2025. Ce prețuri sunt la cazări și care sunt stațiunile în care pot pleca românii
Adevarul
Una dintre cele mai frumoase actrițe românce strălucește într-un celebru serial britanic
wowbiz.ro
Doliu în familia Mariei Ciobanu! Mesajul sfâeșietor al interpretei de muzică populară
Spynews
Andreea Bălan a răbufnit după discursul lui Claudiu Bleonț la adresa fiicei lui de la Premiile Gopo: „Vă dați seama ce face în privat cu familia sa”
Spynews
Imagini rare cu Laura Cosoi și Adela Popescu. Cum arătau cele două în urmă cu 15 ani / FOTO
Evz.ro
Meteorologii anunță o vară ciudată. Ploi și temperaturi schimbătoare
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
kanald.ro
Cine este ultima persoană cu care a vorbit Răzvan înainte să se înece în lacul Colibița! Ies la iveală detalii cutremurătoare: „Mi-a mulțumit că i-am trimis bani”
Cancan.ro
Mesajul viral al nopții! Ce i-a scris un susținător lui Nicușor Dan pe un bilețel: 'Nu va fi ușor, va fi…'
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Alegeri prezidențiale 2025, turul 1. Primele rezultate parțiale oficiale. Cine intră în turul 2 cu George Simion
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Donjuanul milionar de 53 de ani se însoară cu iubita cu 21 de ani mai tânără
stirilekanald.ro
VIDEO Diana Șoșoacă i-a votat pe Corneliu Zelea Codreanu și Nicolae Ceaușescu la prezidențiale: „Puteți să îmi dați amendă cât vreți”
Meteorologii anunță o lună Mai cum nu a mai fost de mult în România
MediaFlux
Actele românilor, verificate de ANAF. Se pot impune taxe suplimentare
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Alegeri 2025: confuzie generală – România votează, dar nu prea știe de ce