România, la coada veniturilor în Europa. Chiar dacă salariile sunt foarte mici, oamenii plătesc preţuri mult mai mari decât polonezii la alimente şi transporturi

Un studiu recent demonstrează că românii plătesc mai mulţi bani pentru un kilogram de carne decât polonezii sau muntenegrenii, deşi sunt, alături de bulgari şi turci, la coada salariilor în Europa, arată datele Eurostat.

02 aug. 2021, 19:40
România, la coada veniturilor în Europa. Chiar dacă salariile sunt foarte mici, oamenii plătesc preţuri mult mai mari decât polonezii la alimente şi transporturi

România, la coada veniturilor în Europa. Astfel, în cazul laptelui, brânzei şi ouălor, în România, preţurile le depăşesc pe cele din Lituania, Cehia, Ungaria şi încă alte câteva state. Dacă media din UE a preţului la lapte, brânză şi ouă e de 100 de lei, în România costă 92.3 lei. Cel mai ieftin costă la polonezi (67,9 lei) şi cele mai scumpe sunt la norvegieni (161,6 lei). În Lituania, Cehia, UK, Serbia, Ungaria, Muntenegru, Turcia, Bosnia, Muntenegru, Macedonia de Nord sau Polonia, preţurile la aceste produse sunt mai mici decât în România.

România, la coada veniturilor în Europa. Chiar dacă salariile sunt foarte mici, oamenii plătesc preţuri mult mai mari decât polonezii

În ceea ce priveşte preţurile la hoteluri şi restaurante, media unei nopţi la hotel în UE este tot de 100 de lei. Conform datelor preluate de Hotnews, în România este de 53,4 lei, în Bulgaria este de 46, 4 lei, iar în Turcia e de 40,3 lei. Cele mai scumpe nopţi de cazare  sunt  în Elveţia de 169 de lei.   Pe carne plătim mai mult decât polonezii, muntenegrenii şi turcii. În Bulgaria, cu care ne comparăm în mod tradiţional, carnea e mai scumpă, potrivit Eurostat, preţurile ajungând la 69,8 lei.

Preţul cel mai mare îl plătesc tot elveţienii, 237, 4 lei.   Pentru haine, România plăteşte circa 80 de lei. În Bulgaria, Ungaria, Turcia şi Macedonia de Nord, preţurile sunt mai mici. Cel mai ieftin costă în Turcia (33, 4 lei) şi cele mai scumpe sunt în Danemarca (circa 128, 9 lei). La Transporturi, românii plătesc 70,5 lei, deasupra Bulgariei, Poloniei sau Turciei. Cele mai mari preturi la transport le plătesc norvegienii (139,6), iar cele mai mici turcii (59,4).

România are al treilea cel mai mic salariu minim brut în euro din Uniunea Europeană, după o creştere uşoară de numai 3,1% în 2021 faţă de anul precedent, arată raportul Eurofound „Minimum wages in 2021: Annual review”, preluat de Economedia. Salarii mai mici decât în România se regăsesc doar în Ungaria şi Bulgaria, iar cel mai mare salariu minim se încasează în Luxemburg, de aproape cinci ori mai mare decât în ţara noastră.

Potrivit sursei citate, salariul minim brut în România a ajuns la 2.300 lei pe lună în 2021, după o creştere de numai 70 de lei (3,1%) faţă de anul precedent, când se situa la 2.230 lei pe lună. Astfel, România plăteşte în 2021 un salariu minim brut de numai 472 euro pe lună, faţă de 466 euro anul trecut, al treilea cel mai mic din UE, conform calculelor Eurofound. Bulgaria oferă cel mai mic salariu minim brut din UE, de 332 euro, în creştere totuşi faţă de 2020, când se situa la 312 euro. Al doilea cel mai mic salariu minim din UE se regăsea în Ungaria, de 467 euro.

Citeşte şi: Claudiu Năsui a anunţat concedieri la Ministerul Economiei. Guvernantul aruncă bomba: Nu fac nimic. Salariile erau de 8.962 de lei și 9.000 de lei pe lună!