România, la un pas de independența energetică față de Rusia. Klaus Iohannis anunță un nou contract între Romgaz și Socar

Președintele României, Klaus Iohannis, a anunțat că vineri companiile Romgaz și Socar vor semna un nou contract de furnizare de gaze naturale azere. Practic, prin acest contract România mai face un pas pentru reducerea dependenței de gazele rusești.

02 feb. 2023, 20:43

România, la un pas de independența energetică față de Rusia. Președintele României mers, joi, în Azerbaidjan, unde s-a întâlnit cu omologul său, Ilham Aliyev, cu care a vorbit despre dezvoltarea cooperării bilaterale în domenii precum energie, comerţ, transporturi, investiţii, digitalizare, agricultură, educaţie şi cultură.

Citește și Marcel Ciolacu, pe prima pagină a Bloomberg, despre prioritățile sale ca premier: ”Ne vom concentra pe oameni și pe sprijinirea companiilor”

România, la un pas de independența energetică față de Rusia

După această întrevedere, Klaus Iohannis a anunțat că vineri societăţile Romgaz şi Socar vor semna un nou contract pentru livrarea de gaze naturale azere în România pentru perioada 1 aprilie 2023 – 1 aprilie 2024.

”Am reiterat, astăzi, deschiderea şi interesul României pentru aprofundarea Parteneriatului Strategic dintre ţările noastre, precum şi pentru dezvoltarea de proiecte strategice cu impact regional. Am agreat să susţinem dezvoltarea cooperării bilaterale în domenii precum energie, comerţ, transporturi, investiţii, digitalizare, agricultură, foarte important – educaţie şi cultură. Am mulţumit domnului preşedinte Ilham Aliyev pentru demararea de către Azerbaidjan a exportului de gaze suplimentare către România, de la 1 ianuarie 2023. Mă bucur, de asemenea, că mâine va avea loc semnarea de către cele două companii naţionale – Romgaz şi Socar – a unui nou contract pentru perioada 1 aprilie 2023 – 1 aprilie 2024”, a afirmat şeful statului.

Președintele României a subliniat că atât Coridorul Sudic de Gaze, cât şi viitorul cablu submarin de transport de energie electrică produsă în Azerbaidjan din surse regenerabile, proiecte susţinute inclusiv de Comisia Europeană, vor contribui semnificativ la asigurarea securităţii energetice a Uniunii Europene.

”România şi Azerbaidjan vor continua să lucreze pentru a extinde cooperarea şi iniţiativele strategice dintre Europa, Caucazul de Sud, dar şi Asia Centrală. Cum am discutat şi la Bucureşti, cele două ţări asigură şi vor dezvolta legătura dintre Europa şi Caucazul de Sud”, a spus preşedintele Iohannis.

Iohannis a subliniat faptul că Caucazul de Sud este o regiune de importanţă strategică pentru România şi pentru Uniunea Europeană. El a amintit că Azerbaidjan este primul stat din regiunea Caucazului de Sud cu care România a ridicat relaţiile la nivel de Parteneriat Strategic, în 2009.

”Ţara noastră este, de altfel, primul stat membru al Uniunii Europene care a încheiat un astfel de parteneriat cu Azerbaidjan. (…) România şi Azerbaidjan au relaţii politico-diplomatice excelente, dezvoltate pe parcursul a peste trei decenii. Anul 2022 a marcat o puternică dinamizare a contactelor, culminând cu vizita domnului preşedinte Ilham Aliyev la Bucureşti, cu ocazia semnării Acordului între Guvernele Republicii Azerbaidjan, Georgiei, României şi Ungariei privind Parteneriatul Strategic în domeniul dezvoltării şi transportului energiei verzi, la 17 decembrie”, a mai spus Klaus Iohannis.

Liderii celor două state au mai discutat şi despre impactul războiului din Ucraina, dar și despre securitatea din regiunea Mării Negre.

”În acest context complicat, am evidenţiat că solidaritatea devine şi mai importantă şi am apreciat conduita Azerbaidjanului cu privire la securitatea energetică regională. Astfel, cooperarea regională şi diversificarea surselor şi a rutelor de transport sunt şi principii cheie care stau la baza unor proiecte precum Coridorul Sudic de Gaze. Ne bazăm pe parteneri de încredere precum Azerbaidjan pentru avansarea unor astfel de soluţii”, a adăugat preşedintele României.

Klaus Iohannis efectuează, joi şi vineri, prima sa vizită oficială în Azerbaidjan, la invitaţia omologului său azer, Ilham Aliyev.

Cei doi lideri vor deschide Reuniunea ministerială a Consiliului Consultativ al Coridorului Sudic de Gaze, care va avea loc vineri și la care va participa şi comisarul european pentru energie, Kadri Simson.

Citește și