România, la un pas de o CRIZĂ POLITICĂ. Reacţii în presa internaţională după respingerea propunerii lui Shhaideh la Guvern

Presa internaţională anunţă decizia preşedintelui român Klaus Iohannis de a respinge candidatura lui Sevil Shhaideh înaintată de PSD pentru conducerea Guvernului şi avertizează că această măsură ar putea declanşa o criză politică.

RomaniaTV.net
27 dec. 2016, 15:57
România, la un pas de o CRIZĂ POLITICĂ. Reacţii în presa internaţională după respingerea propunerii lui Shhaideh la Guvern

BBC subliniază că preşedintele Klaus Iohannis nu a explicat factorii pe care i-a luat în considerare când a decis să respingă propunerea PSD-ALDE pntru funcţia de premier, dar că au existat speculaţii că Shhaideh va fi „marioneta” liderului PSD Liviu Dragnea, dacă ar fi devenit premier.

De asemenea, Shhaideh a fost criticată pentru lipsa ei de experienţă politică, afirmă jurnaliştii britanici.

Agenţia REUTERS îl citează pe analistul Mircea Marian, potrivit căruia motive de securitate naţională ar fi putut sta la baza deciziei preşedintelu, în timp ce BLOOMBERG scrie că decizia lui Iohannis pune bazele unei confruntări cu PSD, care a câştigat detaşat alegerile de luna aceasta. „Orice confruntare în a doua cea mai săracă ţară a Uniunii Europene va alimenta riscul întoarcerii la genul de criză care a dus la luni de certuri între lideri, care a culminat cu suspendarea lui Traian Băsescu de la preşedinţie, în 2012”, afirmă agenţia.

Bloomberg îl citează pe decanul Facultăţii de Ştiinţe Politice din Bucureşti, Cristian Pârvulescu, potrivit căruia „social-democraţii pot fie să aleagă calea sigură şi să nominalizeze un candidat acceptabil pentru Iohannis sau să aleagă calea grea, a luptei”. Cea de-a doua variantă „ar fi o greşeală, pentru că au pierdut deja o parte din electorat, propunând-o pe Shhaideh”, a adăugat el.

Agenţia Associated Press notează că decizia lui Iohannis a stârnit o „reacţie furioasă” din partea social-democraţilor, care l-au acuzat pe preşedinte că vrea să declanşeze o criză politică.

Şi agenţia de presă AFP anunţă decizia lui Iohannis, precizând că experienţa politică limitată a lui Shhaideh, precum şi faptul că este apropiată de Dragnea, care a fost martor la nunta sa, în 2011, cu un om de afaceri sirian, au alimentat acuzaţiile opoziţiei că va fi doar o marionetă.

Jurnaliştii francezi subliniază că Bruxelles-ul s-a plâns în repetate rânduri în legătură cu corupţia din România, însă, după învestirea Guvernului tehnocrat, ţara a făcut progrese în lupta împotriva acestui flagel. „Însă întoarcerea la putere a lui PSD a alimentat temerile că progresul în acest domeniu va încetini”, adaugă agenţia internaţională.

EURONEWS o descrie pe Shhaideh drept o „necunoscută politică”, fără suficientă experienţă politică, din punctul de vedere al opoziţiei.

AL JAZEERA aminteşte informaţia publicată de jurnaliştii RISE Project, potrivit cărora soţul lui Shhaideh a scris luna aceasta pe Facebook mesaje de susţinere a preşedintelui sirian Bashar al-Assad.