România, locul 10 în Europa la ajutoare de stat. Aproape 80% din totalul la nivel european a fost acordat de două state

Cu măsuri de ajutor de stat de circa 4,8 miliarde de euro aprobate de Comisia Europeană, în baza legislației relaxate cu scopul de a permite statelor UE să atenueze efectele războiului, România se află pe locul zece la nivel european.

01 feb. 2023, 13:39
România, locul 10 în Europa la ajutoare de stat. Aproape 80% din totalul la nivel european a fost acordat de două state

În topul statelor care au acordat cele mai mari sume ajutoarelor de stat, România are în fața state precum Austria sau Grecia, dar e în urma altor țări din regiune, precum Polonia și Ungaria.

Datele consultate de CursDeGuvernare.ro se referă la 2022, an în care politicile de combatere a inflației din SUA au declanșat un adevărat război al subvențiilor și, astfel, a susținerii de către state a competitivității economiilor.

Dimensiunea subvențiilor acordate de statele membre variilor sectoare și companii afectate de criza generată de războiul din Ucraina a devenit o miză mare la nivel european. UE trebuie să prevină potențiale dezinvestiri cu care s-ar putea confrunta, în situația în care companiile vor prefera să deschidă fabrici în SUA, care oferă subvenții substanțiale pentru investiții în tehnologii de viitor, în baza Legii de reducere a inflației (IRA).

Însă egalarea de către UE a subvențiilor de circa 370 de miliarde de dolari pe care SUA îi trimite în susținrea industriilor supertehnologizate ar putea duce la fragmentarea pieței unice europene, au avertizat specialiștii.

Analiștii atrag atenția că statele membre au la dispoziție spații fiscale foarte diferite pentru astfel de stimulente financiare, departe de posibilitățile campionilor economici Germania și Franța, iar asta duce la decalaje de competitivitate de nesuportat pentru statele mai mici, cu atât mai mult când vine vorba de tehnologizarea economiilor.

Citeşte şi: Cele zece fonduri de pensii Pilon III, pe minus în 2022. Grad ridicat de risc pentru două dintre acestea

În total, Comisia Europeană a aprobat până acum măsuri de ajutor de stat în valoare de 672 de miliarde de euro, potrivit datelor transmise la solicitarea sursei citate anterior.

Această sumă reprezintă însă valoarea schemelor anunțate de statele membre, nu cheltuieli efective. Implementarea schemelor se întinde adesea pe mai mulți bani, existând și situații în care nu toți banii alocați sunt și cheltuiți.

Ajutoare de stat in UE

După cum se poate observa și din graficul de mai sus, majoritatea ajutorului a fost notificat de Germania și Franța.

”Mai precis, 53,01% din ajutorul de stat aprobat a fost notificat de Germania (9,24% din PIB-ul său din 2022). Franța a notificat măsuri care reprezintă aproximativ 24,08% (6,14% din PIB-ul său 2022) din întreaga valoare a ajutorului de stat, în timp ce ajutorul notificat de Italia reprezintă 7,65% din această sumă (2,69% din PIB-ul său 2022)”, se arată în răspunsul Comisiei.

În ceea ce privește statele din regiune, Polonia a notificat subvenții de 11,4 miliarde de euro, echivalentul a 1,7% din totalul aprobat de Comisie, Ungaria de 6,5 miliarde de euro (circa 1% din total) și Cehia de 1,3 miliarde de euro (0,2% din total).

Și în cazul acestor subvenții ”covid” Germania a fost cap de listă, cu 52,8% din total, respectiv 1,6 trilioane de euro, potrivit datelor comunicate de executivul european. Pe locul doi s-a clasat însă Italia, care a aprobat măsuri de ajutor de stat în valoare de 515,5 miliarde de euro pentru a-și proteja economia de efectele pandemiei. Franța a fost pe locul trei, cu 321,5 miliarde de euro, iar Spania pe locul al patrulea cu 170,4 miliarde de euro.

România s-a clasat abia pe poziția 15, cu 14,6 miliarde de euro, echivalentul a 0,5% din totalul de la nivel european.

Subventii Covid

Citeşte şi: Analiza FMI: Economia mondială nu intră în recesiune. Rusia nu pare afectată de sancțiuni. Marea Britanie va fi singura în scădere