România, lovită de un nou ciclon polar. Elena Mateescu, ANM: „Temperaturi de -15 grade şi ninsori”

România va fi lovită de un nou val de aer polar. Elena Mateescu, director ANM, a spus cum va fi vremea în zilele ce urmează.

04 ian. 2024, 08:28
România, lovită de un nou ciclon polar. Elena Mateescu, ANM: „Temperaturi de -15 grade şi  ninsori”
Şefa ANM anunţă urgia! Vreme extremă în România: cât de mult scad temperaturile la finalul săptămânii

Elena Mateescu, director ANM, a venit cu mai multe detalii despre vreme. Un ciclon polar va lovi România zilele următoare, iar maximele vor deveni negative în aproape toată țara. Vom avea parte și de ninsori.

Ninsori în România în ianuarie 2024. Când revine iarna în București, ce spun meteorologii
„Vorbim de fenomene specifice datei din calendar, cel puțin din perspectiva modului de manifestare a ceea ce înseamnă fenomenul de viscol, pentru că, până vineri dimineața, avem în vigoare o avertizare meteorologică de cod galben ce vizează zona montană, acolo unde ne așteptăm la viteze la rafală de 60-80 km/h. Pe creste, la altitudini mai mari de 1700 m, vorbim de rafale care pot depăși 80-100 km/h și va fi viscol.

Elena Mateescu: „Rămânem pe un fond de vreme caldă, cel puțin până în ziua de 7 ianuarie”

Până joi la ora 22:00 vorbim și de o atenționare meteorologică de Cod Galben ce vizează tot zona montană, în mod deosebit, pentru că vorbim și de cantități moderate de precipitații, predominant sub formă de ploaie, dar și sub formă de lapoviță și ninsoare la altitudini mai mari de 1700 m, cu depunere de strat de zăpadă.

Din punct de vedere termic rămânem pe un fond de vreme caldă, cel puțin până în ziua de 7 ianuarie, când, mai ales în jumătatea sudică a țării, vom consemna valori la nivelul maximelor chiar de până la 14 grade.

Așadar, vremea va fi caldă și de Bobotează. Răcirea se va resimți abia începând de duminică, întâi în jumătatea nordică. După care, debutul noii săptămâni, din 8 ianuarie, și în partea de sud a țării, astfel încât în toată țara vom consemna minime foarte coborâte iar maxime negative”, a explicat Elena Mateescu, director ANM.

Elena Mateescu, ANM: Săptămâna care începe din 8 ianuarie va debuta cu o răcire semnificativă în toată țara

Va fi cald până duminică, când seara vremea se va răci brusc. „De duminică seara o să consemnăm o schimbare în ceea ce privește și regimul de temperaturi, pentru că în jumătatea nordică maximele vor fi unele foarte coborâte, cel mult 3…4 grade Celsius.

Avertizare meteo cod galben de ninsori și viscol! Care sunt zonele vizate. Elena Mateescu: ”Temperaturile vor scădea semnificativ”

Doar local, în sud-est, vom mai consemna maxime de 10…11 grade, însă săptămâna care începe din 8 ianuarie va debuta cu o răcire semnificativă în toată țara. Vorbim de maxime negative, de -3…-4 grade, iar minimele pe parcursul nopților, mai ales la începutul săptămânii, vor fi foarte coborâte, în depresiuni sub -10, posibil chiar -15 grade Celsius, dar și în zonele mai joase de relief din regiunile intracarpatice, posibil minime de sub -10 grade Celsius”, a mai spus Elena Mateescu.