Avertizare meteo cod galben de ninsori și viscol! Care sunt zonele vizate. Elena Mateescu: ”Temperaturile vor scădea semnificativ”

Meteorologii au emis o avertizare cod galben de vânt puternic ninsori și viscol pentru mai multe zone din țară, valabil în intervalul 3 ianuarie, ora 10:00 – 4 ianuarie, ora 22:00

03 ian. 2024, 10:17
Avertizare meteo cod galben de ninsori și viscol! Care sunt zonele vizate. Elena Mateescu: ”Temperaturile vor scădea semnificativ”
Avertizare meteo cod galben de ninsori și viscol!

Avertizare meteo cod galben de ninsori și viscol! Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis miercuri un cod galben de vreme rea pentru mai multe zone din țară care va fi valabil până joi seară.

Citește și Prognoza meteo 3 ianuarie 2024. Temperaturi mai mari decât cele obișnuite pentru începutul lui ianuarie

Avertizare meteo cod galben de ninsori și viscol!

În intervalul menționat, vor avea loc intensificări ale vântului în Carpații Orientali și Occidentali, iar în vestul Carpaților Meridionali, vor fi ninsori viscolite la altitudini de peste 1700 m.

Potrivit ANM, în Carpații Orientali și Occidentali, precum și în vestul Carpaților Meridionali, vântul va avea intensificări, cu viteze de 60…80 km/h, iar pe creste (în general la altitudini de peste 1700 m), rafalele vor depăși 90…100 km/h și va fi viscol.

Meteorologii spun că intensificări ale vântului, cu viteze de 45…55 km/h, se vor semnala local și în restul teritoriului.

De asemenea, se vor semnala și precipitații moderate cantitativ în Carpații Occidentali, vestul Carpaților Meridionali și în nordul Carpaților Orientali (județele Satu Mare, Maramureș, Bistrița-Năsăud și Mureș)

Tot în intervalul 3 ianuarie -4 ianuarie, în Carpații Occidentali, vestul Carpaților Meridionali și în nordul Carpaților Orientali (județele Satu Mare, Maramureș, Bistrița-Năsăud și Mureș), temporar vor fi precipitații moderate cantitativ predominant sub formă de ploaie, iar la altitudini de peste 1700 m și sub formă de lapoviță și ninsoare, cu depunere de strat nou de zăpadă. Se vor acumula cantități de apă de 25…30 l/mp și izolat de peste 40 l/mp

Prognoza specială pentru intervalul 03.01.2024 – 05.01.2024 în zona Municipiului București

În intervalul 03 ianuarie, ora 10:00 – 04 ianuarie ora 08:00 în zona Municipiului București, regimul termic se va menține peste cel specific datei, maxima se va situa în jurul valorii de 11 grade, iar minima va fi de 2…4 grade. Ziua cerul va avea înnorări, dar probabilitatea pentru ploi slabe va fi redusă, apoi se va degaja. Vântul va sufla slab și moderat.

Vremea va deveni deosebit de caldă în intervalul 4 ianuarie- 5 ianuarie pentru această dată. Cerul va fi variabil, cu unele înnorări după-amiaza și seara, când vor fi condiții pentru ploi slabe. Vântul va sufla în general moderat, cu viteze la rafală de până la 35…40 km/h.
Temperatura maximă va fi de 13…15 grade, iar cea minimă de 2…4 grade.

În Maramureș se circulă în condiții de iarnă 

Prefectura Maramureş a anunțat, miercuri dimineaţă, că se circulă în condiţţii de iarnă pe arterele principale din tot județul. În Pasul Gutâi se intervine la această oră cu 8 utilaje, în timp ce în Pasul Prislop este zăpadă pe carosabil doar în vârf.

”Circulaţie rutieră în condiţii de iarnă. Nu sunt semnalate probleme în trafic”, a anunțat Prefectura Maramureş.

Cu toate acestea, potrivit reprezentanților instituției, vremea va fi deosebit de caldă pentru această perioada.

”Cerul va fi temporar noros şi pe arii extinse va ploua. În zona inalta de munte se vor semnala precipitatii mixte. Local, mai ales la munte, cantitatile de apa cumulate vor depasi 20…25 l/mp, izolat 35 l/mp. In zona montana inalta se va depune strat nou de zapadă”, a mai transmis Prefectura Maramureş.

ANM-Avertizare-generala-T0-240103095937

Vremea se schimbă la 180 de grade!

Directorul ANM, Elena Mateescu, a declarat în exclusivitate la România TV că în următoarele zile vremea se va schimba semnificativ și își vor face apariția ninsorile.

”Treptat, de duminică o să consemnăm o masă de aer mai rece care cu siguranță va schimba tabloul meteorologic din punctul de vedere termic și chiar al regimului de precipitații. Duminică vom mai avea izolat valori de 10 grade. Iar de luni temperaturile vor scădea semnificativ și vor ajunge la maximum de 3-4 grade celsius. Vom avea temperaturi negative și chiar minime negative de până la – 10 grade, iar în regiunile extracarpatice vor fi valori de -5 grade celsius. Cu siguranță regimul de precipitații va fi caracterizat de precipitații, de ploaie. Odată cu masa de aer rece este posibil să consemnăm precipitații sub formă de ninsoare”, a declarat Elena Mateescu, în exclusivitate la România TV.

Citește și Prognoza ianuarie 2024: Când vine primul val de aer polar, ANM a actualizat hărţile, când vom fi loviţi de freezing rain

 

Prognoza specială pentru Bucureşti

PROGNOZĂ METEOROLOGICĂ PENTRU INTERVALUL 03.01.2024 ORA 10:00 – 04.01.2024 ORA 08:00. Regimul termic se va menține peste cel specific datei, maxima se va situa în jurul valorii de 11 grade, iar minima va fi de 2…4 grade. Ziua cerul va avea înnorări, dar probabilitatea pentru ploi slabe va fi redusă, apoi se va degaja. Vântul va sufla slab și moderat.
PROGNOZĂ METEOROLOGICĂ PENTRU INTERVALUL 04.01.2024 ORA 08:00 – 05.01.2024 ORA 10:00. Vremea va deveni deosebit de caldă pentru această dată. Cerul va fi variabil, cu unele înnorări după-amiaza și seara, când vor fi condiții pentru ploi slabe. Vântul va sufla în general moderat, cu viteze la rafală de până la 35…40 km/h. Temperatura maximă va fi de 13…15 grade, iar cea minimă de 2…4 grade. Administraţia Naţională de Meteorologie va actualiza prezentele informații, în funcţie de evoluţia şi intensitatea fenomenelor meteorologice.