România, lovită de un nou val de caniculă. În mai multe regiuni vor ploi torențiale, vijelii și grindină

Vreme la extreme în perioada următoare, cu temperaturi caniculare, dar și ploi torențiale cu grindină și vijelii.

01 iul. 2023, 09:15
România, lovită de un nou val de caniculă. În mai multe regiuni vor ploi torențiale, vijelii și grindină

România va fi lovită de un nou val de caniculă puternică în prima săptămâna din liulie, în special în sud-est. Nu vor lipsi nici ploile. În mai multe zone vor fi furtuni violente.

Temperatura va crește încă din acest weekend. Inițial, maximele vor urca doar până la 30 – 33 grade Celsius, dar e posibilă o intensificare a căldurii spre sfârșitul săptămânii viitoare. Unele modele de prognoză anticipează temperaturi de până la 36 – 38 grade Celsius, dar există și scenarii mai moderate. 

Citește și: ANM anunţă fenomene extreme în următoarele două luni

Pe lângă căldură, vor fi și intervale cu instabilitate atmosferică, ce se va manifesta prin averse torențiale însoțite de descărcări electrice. Cele mai mari șanse de furtuni vor fi în nordul și centrul țării, în zonele de munte, și, local, în vest și nord-est. În general, în următoarea perioadă vremea va fi mai caldă în jumătatea estică a țări, comparativ cu celelalte regiuni, unde temperaturile vor fi mai apropiate de normele climatologice. Cel mai cald va fi în sud-est, îndeosebi în Muntenia”, a explicat Florinela Georgescu, director în cadrul Administrației Naționale de Meteorologie (ANM) pentru DC News.

Citește și: VIDEO Vremea la mare în perioada următoare. Florinela Georgescu (ANM), prognoza pentru litoralul românesc

 

Prognoza meteo în weekend. Temperaturi caniculare, dar și ploi

SAMBATA vremea va deveni cãlduroasã în majoritatea zonelor de câmpie şi de podiş. Cerul va fi variabil, mai mult senin ziua în estul şi sud-estul ţãrii, dar cu înnorãri temporare şi ploi de scurtã duratã pe arii restrânse – dupã-amiaza în zona de munte. Începând cu orele serii gradul de instabilitate se va accentua în Banat, Oltenia şi pe spaţii mai mici în Crişana, jumãtatea de vest a Munteniei şi sud-vestul Transilvaniei, unde vor fi înnorãri, averse şi descãrcãri electrice. Ploile vor avea şi caracter torenţial, iar cantitãţile de apã pe arii restrânse vor fi de 20…25 l/mp şi izolat de peste 30 l/mp. Vor fi condiţii de grindinã. Vântul va sufla slab şi moderat, cu intensificãri de scurtã duratã în timpul ploilor. Temperaturile maxime se vor încadra între 26 şi 34 de grade, iar cele minime vor fi cuprinse între 9…10 grade în estul Transilvaniei şi 20…22 de grade pe litoral.

În BUCURESTI, pe parcursul zilei, în condiţiile unui cer mai mult senin, vremea va deveni cãlduroasã, cu o maximã termicã ce se va situa în jurul valorii de 33 de grade. Noaptea vor fi înnorãri şi spre sfârşitul intervalului vor fi posibile ploi slabe de scurtã duratã. Vântul va sufla slab pânã la moderat. Temperatura minimã va fi de 16…18 grade.

 

DUMINICA, vremea va fi în general instabilã. Cu precãdere ziua, în cea mai mare parte a ţãrii, local, vor fi perioade cu înnorãri temporar accentuate, averse, descãrcãri electrice şi intensificãri de scurtã duratã ale vântului. Izolat vor fi vijelii şi cãderi de grindinã. Pe arii restrânse – în intervale scurte de timp sau prin acumulare – mai ales în nord-vest, centru şi în zonele de munte se vor înregistra cantitãţi de apã de peste 20…25 l/mp. Temperaturile maxime, în scãdere faţã de ziua precedentã, exceptând regiunile estice şi sud-estice unde vor caracteriza încã o vreme cãlduroasã, se vor încadra în general între 25 şi 34 de grade, iar minimele între 12 şi 22 de grade.

În BUCURESTI, vremea va fi în general instabilã, cu precãdere dupã-amiaza, când vor fi înnorãri temporar accentuate, averse, descãrcãri electrice şi intensificãri de scurtã duratã ale vântului. Temperatura maximã, în scãdere faţã de ziua precedentã, se va situa în jurul valorii de 30 de grade, iar cea minimã va fi de 16…18 grade.

 

De luni, vremea va redeveni local cãlduroasã în zonele de câmpie, dar se va menţine în general instabilã. Cerul va fi variabil, însã dupã-amiaza vor mai fi perioade cu înnorãri temporar accentuate, averse şi descãrcãri electrice în nordul, centrul şi estul ţãrii, precum şi la munte, şi doar pe arii restrânse în rest. Izolat vor fi cantitãţi de apã mai însemnate şi condiţii de grindinã. Vântul va sufla slab şi moderat, cu intensificãri de scurtã duratã în timpul ploilor. Temperaturile maxime se vor încadra între 24 şi 33 de grade, iar cele minime între 11 şi 21 de grade.

BUCURESTI. Vremea va redeveni cãlduroasã, astfel temperatura maximã va fi de 31…32 de grade. Cerul va fi variabil, cu înnorãri temporare dupã-amiaza, când vor fi posibile ploi de scurtã duratã şi descãrcãri electrice. Vântul va sufla slab şi moderat. Temperatura minimã va fi de 17…18 grade.