VIDEO Vremea la mare în perioada următoare. Florinela Georgescu (ANM), prognoza pentru litoralul românesc

Florinela Georgescu, director prognoze la ANM, a spus cum va fi vremea pe litoral în perioada următoare.

30 iun. 2023, 17:44
VIDEO Vremea la mare în perioada următoare. Florinela Georgescu (ANM), prognoza pentru litoralul românesc

Florinela Georgescu, directorul de prognoze al ANM, a spus, într-un interviu exclusiv pentru DC News, cum va fi vremea pe litoral în perioada următoare.

„Pentru cei care sunt sătui de instabilitatea atmosferică și de ploi, veștile sunt bune, pentru că în următoarea perioadă probabilitatea pentru ploaie este redusă cam peste tot prin țară. Litoralul poate avea o vreme bună.

Totuși, acest lucru nu este însă la fel de benefic pentru zonele în care nu a plouat la fel de mult, și anume Moldova. Moldova, estul Munteniei, Dobrogea continentală și zona litorală sunt zone în care a plouat destul de puțin în ultimele săptămâni și există riscul ca pe unele areale să intrăm în acea perioadă de secetă.

Există această tendință, clar conectată cu scenariile modificărilor climatice referitoare la zona geografică a țării noastre, ca distribuția precipitațiilor să nu fie uniformă, să fie perioade în creștere cu manifestări severe, dar per ansamblu, cantitățile de apă care se acumulează pe durata sezonului cald să fie din ce în ce mai reduse“, a explicat directorul de prognoze al ANM la DC News.

Prognoza meteo iulie 2023. Caniculă puternică la începutul lunii, dar furtuni violente, cu grindină şi descărcări electrice, aproape în fiecare zi

Prognoza meteo iulie 2023. Vremea se încălzește la începutul lunii iulie, iar prima săptămână va fi destul de călduroasă, mai ales în sudul și estul țării. Chiar dacă maximele termice nu vor fi impresionante, umiditatea încă ridicată și nopțile calde vor spori senzația de disconfort termic.

Temperatura va crește încă din acest weekend. Inițial, maximele vor urca doar până la 30 – 33 de grade, dar e posibilă o intensificare a căldurii spre sfârșitul săptămânii viitoare. Unele modele de prognoză anticipează temperaturi de până la 36 – 38 de grade, dar există și scenarii mai moderate.

Vârful Omu, acoperit de nămeți în toiul verii. Temperaturile scad în toată țara. Anunțul ANM: Când își reintră vara în drepturi
Prognoza meteo iulie 2023. Temperatura maximă estimată de modelul GFS în jurul datei de 8 iulie.Pe lângă căldură, vor fi și intervale cu instabilitate atmosferică, ce se va manifesta prin averse torențiale însoțite de descărcări electrice. Cele mai mari șanse de furtuni vor fi în nordul și centrul țării, în zonele de munte, și, local, în vest și nord-est.

Vreme mai caldă în estul țării
În general, în următoarea perioadă vremea va fi mai caldă în jumătatea estică a țări, comparativ cu celelalte regiuni, unde temperaturile vor fi mai apropiate de normele climatologice. Cel mai cald va fi în sud-est, îndeosebi în Muntenia.

Există semnale că această distribuție a temperaturilor va continua și în restul lunii. Conform modelărilor actuale, în estul țării vor fi mai multe zile calde și însorite, în timp ce în regiunile vestice sunt așteptate destul de multe zile răcoroase, cu ploi și furtuni.

Centrul European pentru prognoze meteorologice pe termen mediu (ECMWF)O lună ploioasă în unele zone. Și în cazul precipitațiilor e foarte posibil să vedem din nou contraste mari între regiuni. În unele zone, în special în vest/sud-vest, sunt șanse destul de mari ca luna iulie să fie ploioasă. În alte locuri, de exemplu în nord-est, seceta s-ar putea agrava.

Totuși, trebuie să menționăm că până și un singur episod de ploi abundente pe arii extinse poate schimba mult situația. Astfel de fenomene nu pot fi prognozate, însă, decât pe termen mai scurt, cu cel mult câteva zile înainte.

Joburi „de vară”, ofertă inflaţionistă. Se oferă pe loc 3500 de lei pe lună în retail, HORECA şi turism

Țara noastră a fost traversată de un front atmosferic rece, care a adus o masă de aer mult mai proaspăt deasupra țării noastre. Am scăpat pentru o durată foarte scurtă de temperaturile caniculare, pentru că de mâine, odată cu încetarea precipitațiilor și un cer mai degajat, temperaturile vor începe, din nou, să crească. O creștere pe care o vom resimți la început pe partea de Sud și de Vest a teritoriului. Mâine așteptăm 27-29 de grade, iar de poimâine creșterea se va simți cam peste tot și în regiunile sudice, spre sfârșitul săptămânii, așteptăm și valori peste 34 de grade. Răcirea a fost impresionantă în zonele înalte, acolo unde, pe durată foarte scurtă, precipitațiile s-au transformat în lapoviță și ninsoare”, a declarat Florinela Georgescu în exclusivitate la România TV.

Prognoza meteo iulie 2023 Cum va fi vremea în următoarele patru săptămâni. Ultimele informaţii furnizate de ANM
Săptămâna 26.06.2023 – 03.07.2023

Valorile termice se vor situa, în general, în jurul celor specifice pentru această săptămână în regiunile estice şi sud-estice, în timp ce în restul teritoriului vor fi uşor mai coborâte.

Regimul pluviometric va fi excedentar în regiunile sud-estice şi deficitar în restul teritoriului, dar mai ales la munte şi în nord-est.

Săptămâna 03.07.2023 – 10.07.2023

Temperatura medie a aerului va avea valori uşor mai ridicate decât cele specifice pentru acest interval în regiunile estice, iar în restul teritoriului se vor situa, în general, în jurul celor normale.

Regimul pluviometric va fi excendentar în zonele de munte şi în nord-vestul teritoriului, iar în rest va fi în general apropiat de cel normal pentru acest interval.

Săptămâna 10.07.2023 – 17.07.2023

Temperaturile medii vor fi în general apropiate de cele normale pentru această perioadă.

Regimul pluviometric va fi uşor excedentar, îndeosebi la munte şi în nord-vest, iar în rest va fi în general apropiat de cel normal pentru acest interval.

Săptămâna 17.07.2023 – 24.07.2023

Mediile valorilor termice se vor situa în jurul celor specifice pentru această săptămână.

Cantităţile de precipitaţii vor fi în general apropiate de cele normale pentru această perioadă, dar uşor excedentare îndeosebi în nord-vestul teritoriului.