România, lovită de un vortex polar! Cele trei afecțiuni care apar frecvent pe ger. Dr Tudor Ciuhodaru: „Frigul creşte riscul de apariție a acestei boli cu 2% pentru fiecare grad sub zero”

Un val de ger a cuprins România în aceste zile, temperaturile ajungând până la -12 grade în majoritatea zonelor țării. Dincolo de disconfortul termic pe care fiecare dintre noi îl resimte, gerul favorizează și apariția unor boli, precum degerăturile, virozele și, cel mai grav, infarctul.
Irina Dumitrescu
11 feb. 2025, 15:43
România, lovită de un vortex polar! Cele trei afecțiuni care apar frecvent pe ger. Dr Tudor Ciuhodaru:

România este sub influența acestui vortex polar întreaga săptămână, spre sfârșitul săptămânii fiind prognozate chiar și ninsori. În aceste condiții, medicii trag un semnal de alarmă referitor la cele mai importante trei afecțiuni a căror apariție este facilitată de ger.

România, lovită de un vortex polar!

Meteorologii au anunțat că, în această perioadă, mai multe zone ale țării se confruntă cu precipitații sub formă de ninsoare și temperaturi scăzute. În Capitală, joi dimineața, a fost prima ninsoare din această iarnă. Conform informaţiilor meteorologilor, începând cu 17 februarie, vremea se va încălzi în România.

Valorile termice vor fi normale pentru această perioadă din an. Nopțile și diminețile vor fi reci, cu minime negative în toată țara și de asemenea ger în zonele depresionare.

Cele trei afecțiuni care apar frecvent pe ger

Una dintre problemele cu care medicii de la Urgențe se confruntă frecvent pe ger sunt degerăturile.

Orice degerătura necesită consult medico-chirurgical pentru a evita evoluţia nefavorabilă şi complicatiile. Beneficiază de încalizire externă şi de terapie medicamentoasă menită a reduce durerile şi a ameliora circulaţia sanguină în zona afectată. Vântul şi umezeala accentuează hipotermia şi duc rapid la instalarea degerăturilor.

Primele simptome includ tulburările de sensibilitate (furnicături, înţepături), pielea se înroşeşte şi se descuamează iar apoi apar flictenele (bule ca după arsuri) şi se instalează tulburări motorii. În forma severă se merge până la gangrenă ce necesită amputaţia segmentului de membru.

Citeste si Medicul Tudor Ciuhodaru, ghid de supraviețuire în sezonul rece. 15 măsuri care trebuie luate în calcul când temperaturile scad

Primul ajutor constă în găsirea unui adăpost sau spaţiu încălzit. Așezaţi victima pe o suprafaţă uscată care să o protejeze de răceala solului, protejând-o de frig ţi vant şi îndepărtaţi hainele umede, nu frecaţi şi nu masaţi victima ci doar încălziţi-o progresiv.

Este interzisă încălzirea prin contact cu surse de căldură (soba, calorifer) întrucât tulburările de sensibiliate pot duce la arsuri”, spune conf. univ. dr. Tudor Ciuhodaru pentru WOWBIZ

Alte afecțiuni specifice sezonului rece sunt virozele și gripele. Acestea apar întrucât diferențele mari de temperatură provoacă un stres adaptiv la nivelul organismului, acesta accentuând și epidemiile deja prezente.

Ne confruntăm în gărzile din această perioadă cu un val de afecțiuni respiratorii favorizate sau agravate de temperaturile scăzute. Frigul şi aerul uscat sunt medii propice pentru virusuri din cauza mucoasei uscate, adică a stratului protector al gâtului, traheei şi sinusurilor. Virusurile invadează mucoasa şi încep să se dezvolte, cauzând răceala.

Schimbarile bruşte de temeparatură nu sunt benefice organismul. Există persoane care se adapteaza genetic mai greu la frig. Răcirea bruscă precum şi temperaturile extrem de scăzute din această perioadă determină un stres adaptativ important pentru organism şi favorizează dezvoltarea, multiplicarea şi circulaţia virusurilor”, a mai precizat medicul.

Citeste si Medicul Tudor Ciuhodaru aruncă bomba despre virozele din această perioadă! „Mare atenție la cei mici!”

Frigul creşte riscul de apariție a infarctului cu 2% pentru fiecare grad sub zero

A treia cea mai frecventă afecțiune pe timp de ger este infarctul. Medicul Tudor Ciuhodaru spune că, atunci când temperaturile sunt scăzute, riscul de apariție a infarctului crește cu 2%.

„Frigul creşte riscul de infarct cu 2% pentru fiecare grad sub zero. Nu neglijați aceste simptome pentru că poate fi vorba de infarct: durerea precordială „clasică”, acea durere toracică anterioară intensă, cu caracter de constricţie, presiune, arsură, greutate, strângere sau sfredelire ce iradiază în umărul şi braţul stâng şi care durează mai mult de câteva minute”, a mai precizat dr. Tudor Ciuhodaru.

DailyBusiness
Îngrijirea mușcatelor primăvară. Când le poți scoate în balcon sau în grădină
Spynews
Familia Andreei, studenta de la Medicină ucisă de Mirel Dragomir, declarații sfâșietoare la un an de la tragedie: „Nu este zi să nu plâng de dorul tău!
Bzi.ro
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
Fanatik.ro
Fosta fabrică importantă de pe vremea lui Ceaușescu se transformă. Se construiește un hub mixt de birouri în locul platformei industriale
Capital.ro
Românii sunt obligați să declare banii la stat. Legea se aplică peste tot în România
Playtech.ro
Cea mai ieftină ţară din lume. Plăteşti mai puţin de 9 lei pe o porţie uriaşă de mâncare. Turiştii încă nu ştiu de ea
DailyBusiness
Românii care primesc 1.500 de euro de la stat. Cererea se depune din 30 mai, iar banii vor ajunge direct în cont!
Adevarul
Noi date despre sănătatea lui Putin, dezvăluite după ce hackerii au spart computerul unei rude a dictatorului rus
wowbiz.ro
Epidemie în România! Trei persoane au murit, iar alte 120 au ajuns la spital după ce au fost diagnosticate cu această boală
Spynews
Ce le-a cerut cu disperare Dana Marijuana magistraților! Cântăreața nu mai suportă arestul preventiv
Spynews
Ce zodii resimt cel mai mult efectele eclipsei de Soare în Berbec. Se anunță o perioadă transformatoare pentru acești nativi
Evz.ro
Vreme caldă, dar cu o mare problemă. Anunț de ultimă oră de la ANM
Ego.ro
Dana Budeanu... abia o mai recunoști! Cum arăta vedeta acum 15 ani
Prosport.ro
De nerecunoscut! Transformarea incredibilă a fostei jucătoare de tenis, după ce a slăbit enorm
kanald.ro
El este militarul de doar 30 de ani care s-a împușcat în cap în Târgu Jiu. Alex ar fi fost răpus de problemele personale
Cancan.ro
El este Alex Mătușa, militarul care s-a împușcat în cap în Târgu Jiu. Ce l-a împins să recurgă la un asemenea gest extrem
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Ora de vară 2025. Când trecem la ora de vară. Dăm ceasurile înainte cu o oră. Ora 3:00 devine ora 4:00
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Fosta soție a fotbalistului milionar a dat de belea cu un obsedat
stirilekanald.ro
omoară misterioasă descoperită cu detectorul de metale, lângă București: „Simțeam că locul acela ar putea ascunde ceva”
Cele mai populare sloturi cu jackpot din 2025
MediaFlux
Cresc pensiile înainte de Paște. Și militarii primesc mai mult în aprilie
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Dezvăluirile unui român care a luptat în Ucraina. Cât câștigă un luptător în Legiunea Internațională