România lucrează la independenţa energetică. Pandemia de coronavirus nu afectează lucrările la gazoductul BRUA

Calendarul lucrărilor la gazoductul BRUA nu este afectat de pandemie! Unul dintre cele mai ample proiecte europene, de interconectare la reţeaua continentală de gaze a Bulgariei, României, Ungariei şi Austriei merge mai departe, cu toate măsurile pentru protejarea oamenilor de pe șantiere.

RomaniaTV.net
13 apr. 2020, 12:23
România lucrează la independenţa energetică. Pandemia de coronavirus nu afectează lucrările la gazoductul BRUA

La izbucnirea pandemiei, 90% din lucrările de pe teritoriul României la gazoductul BRUA erau finalizate. Transgaz a gestionat cu succes acest context dificil, astfel încât angajamentele față de partenerii europeni să fie respectate. Transportatorul național de gaze administreză partea română a acestui ambiţios proiect menit să diminueze dependenţa faţă de monopolul rusesc al distribuţiei de gaze naturale.

„Sunt investiţii strategice pentru diversificarea surselor. Când sursele sunt diversificate se crează acea concurenţă, presiune pe preţ. Preţul va fi şi el competitiv, nu va mai fi monopol”, a declarat ION STERIAN, director general Transgaz.

În țara noastră, faza 1 a proiectului BRUA constă în realizarea unei conducte de 479 km şi a trei staţii de comprimare a gazelor naturale. Proiectul asigură capacităţi de transport bidirecţional de 1,5 miliarde de metri cubi pe an înspre sau dinspre Bulgaria şi a 1,75 miliarde de metri cubi pe an înspre sau dinspre Ungaria. Valoarea totală a proiectului este de 486 de milioane de euro, dintre care 180 de milioane fonduri europene și restul din surse proprii sau atrase de Transgaz. Numeroase localităţi beneficiază sau aşteaptă să beneficieze de acest amplu proiect.

„La momentul actual există şi racordarea anumitor localităţi la conductele naţionale de transport gaze. Aici ne aflăm în locaţia unei astfel de lucrări, este o conductă DN500 Craiova, Segarcea, Calafat. Ceea ce vedem aici este prima etapă a acestei conducte care presupune realizarea unei conducte de 39 km între Craiova şi Segarcea. Lucrarea începe prin racordarea acestei conducte la DN 24. Din cei 39 de km s-au sudat 36 km. Conducta va racorda în primă etapă şase localităţi, urmând ca in etapa a doua, presupune încă 82 km de conductă, să mai racordeze alte 27 de localităţi, inclusiv Calafat”, a precizat Victor Gurgu, manager de proiect BRUA. 

Dincolo de amploarea zonală și financiară a proiectului, valoarea acestuia este una strategică, prin care concurenţa este lăsată să facă regulile, indiferent de monopol.