România, negociatorul UE la Conferinţa ONU asupra schimbărilor climatice de la Durban

România a obținut un rol de negociator la Conferința ONU de la Durban privind schimbările climatice, alături de alte şapte state europene. Împreună vor expune poziția Uniunii Europene în domeniul schimbărilor climatice şi vor încerca să pună bazele unui nou acord, după expirarea protocolului de la Kyoto, în 2012.

RomaniaTV.net
07 dec. 2011, 19:36
România, negociatorul UE la Conferinţa ONU asupra schimbărilor climatice de la Durban

Ministrul Mediului și Pădurilor, László Borbély, a participat la deschiderea lucrărilor de segment înalt a celei de a 17-a Conferințe a părților la Convenția Cadru a Națiunilor Unite asupra Schimbărilor Climatice (UNFCCC) de la Durban, Africa de Sud.

La acest eveniment, sunt prezenți 20 de șefi de state și prim-miniștri, secretarul general al Organizației Națiunilor Unite, Ban Ki-Moon precum și reprezentanți la nivel înalt a aproximativ 190 de țări de pe mapamond.

Pentru pregătirea deciziei finale a lucrărilor din Durban s-a constituit un grup de lucru în care 8 state europene vor expune poziția Uniunii Europene în domeniul schimbărilor climatice. România, prin ministrul Mediului și Pădurilor face parte din acest grup de lucru, alături de Polonia, Danemarca, Marea Britanie, Germania, Italia, Ungaria, Franța.

„Este o miză extrem de importantă, practic acum ar trebui să stabilim liniile directoare, care ar trebui să intre în vigoare după expirarea protocolului de la Kyoto. În următoarele 3 zile vom negocia problemele intersectoriale cele mai sensibile”, a declarat  ministrul László Borbély, în urma alegerii sale în această comisie de negociere.

Ministrul a mai adăugat că acest post de negociator obținut la acest nivel dovedește poziția puternică a României în ceea ce privește schimbările climatice la nivel european.

”Este extrem de important că România are un cuvânt de spus la aceste tratative în ceea ce privește deciziile pentru viitor, în legătură cu unele probleme importante ca: reducerea emisiilor de carbon, investițiile verzi și utilizarea certificatelor verzi după 2012. În aceste zile trebuie să găsim soluții ca prin decizia finală de la Durban să avem rezultate convingătoare pentru toate țările participante” a mai susținut ministrul László Borbély.

Lucrările vor continua în următoarele zile, decizia finală urmând a fi luată vineri, 9 decembrie.