România negociază cu Moscova repatrierea TEZAURULUI

România a trimis la Moscova, în toamna acestui an, o serie de propuneri privind reluarea activităţii Comisiei bilaterale privind tezaurul şi aşteaptă un răspuns în acest sens de la autorităţile ruse, a declarat, miercuri seară, ministrul de Externe, Titus Corlăţean.

RomaniaTV.net
20 nov. 2013, 22:47

Şeful diplomaţiei a precizat că, în urma discuţiilor din 9 iulie cu omologul rus, Serghei Lavrov, privind necesitatea reluării activităţii Comisiei bilaterale româno-ruse care studiază problemele care provin din istoria relaţiilor bilaterale, inclusiv chestiunea Tezaurului, partea română a trimis o serie de propuneri părţii ruse.

„Am transmis în toamna acestui an, urmare a discuţiilor de la Moscova, o serie de propuneri. Aşteptăm, pe canale diplomatice, răspunsul”, a declarat, la TVR, Corlăţean.

Citeşte şi

Titus Corlăţean: Tezaurul României este la Moscova, recuperarea depinde de dialogul politic

Pe de altă parte, ministrul a spus că există „nişte dificultăţi obiective” legate de restructurarea părţii ruse a comisiei bilaterale. El a precizat că România face demersuri în continuare pentru reluarea activităţilor Comisiei îngheţate de mai mulţi ani.

„Sunt, se pare, dificultăţi obiective, ceea ce nu înseamnă că partea română nu rămâne extrem de activă pe această temă. De altfel, săptămâna trecută, noi ne-am reunit, partea românească, diferitele instituţii, reprezentanţi, colegii din Ministerul de Externe, am fost şi eu prezent la o parte a şedinţei noastre de pregătire, partea română şi pot să vă spun că vom face în continuare demersuri. Această comisie se va reîntâlni, este o decizie politică luată la nivelul miniştrilor de externe român şi rus, iar în ceea ce priveşte partea română, este şi mai tânără şi mai încăpăţânată şi are energia necesară să rămână ferm angajată pe această direcţie”, a subliniat ministrul de Externe.

La 9 iulie, Corlăţean declara, pentru MEDIAFAX, că a propus părţii ruse, în vizita oficială la Moscova, reluarea lucrărilor comisiei mixte privind problemele istorice, inclusiv cea a Tezaurului, primind deschidere pentru fixarea unei date clare a viitoare reuniuni a comisiei.

Citeşte şi: Corlăţean: Partea rusă e deschisă pentru reluarea lucrărilor comisiei privind Tezaurul
„Putem discuta cu deschidere subiecte care prezintă o simbolistică specială, aparte, pentru cele două părţi, inclusiv – şi aceasta a fost propunerea pe care am făcut-o şi am primit deschidere – de a stabili o dată clară şi cu o agendă bine definită pentru o nouă reuniune a comisiei mixte româno-ruse”, a afirmat Corlăţean, după întrevederea cu omologul rus Serghei Lavrov.

El a mai precizat că „din păcate” după 2006 această comisie nu a mai avut reuniuni oficiale. Corlăţean a mai precizat că este „satisfăcut” de conţinutul şi spiritul deschis al discuţiilor de la Moscova.