România, noi reguli cu privire la cerealele din Ucraina. Acestea vor fi sigilate pe perioada tranzitării țării și vor avea loc controale vamale

Petre Daea i-a transmis omologului său din Ucraina că România va implementa măsuri de securizare suplimentare pentru importurile de cereale ucrainene.

19 apr. 2023, 19:11
România, noi reguli cu privire la cerealele din Ucraina. Acestea vor fi sigilate pe perioada tranzitării țării și vor avea loc controale vamale
România implementează noi reguli cu privire la cerealele din Ucraina

Ministrul Agriculturii, Petrer Daea, l-a anunțat pe omologul său din Ucraina că țara noastră va implementa noi măsuri de securizare pentru mijloacele de transport cu cereale care tranzitează România către alte state.

„Ministrul Agriculturii Petre Daea a avut astăzi, 19 aprilie 2023, o discuţie în format online cu omologul ucrainean Mikola Solski, având ca subiect măsurile pe care România le va lua pentru protejarea fermierilor români ca urmare a comerţului cu cereale şi seminţe oleaginoase din Ucraina.

La discuţii a participat şi preşedintele ANSVSA, Alexandru Nicolae Bociu. În cadrul convorbirii, ministrul Petre Daea i-a transmis omologului său ucrainean că statul român va implementa măsuri de securizare suplimentară (sigilare şi monitorizare) pentru mijloacele de transport care tranzitează teritoriul României către state terţe, pentru protejarea fermierilor români care se confruntă cu dificultăţi din cauza fluxului de cereale ucrainene. Ministrul Daea a reiterat că România, ca stat membru, susţine demersurile Comisiei Europene de sprijinire a Ucrainei în faţa agresiunii ruse şi va asigura în continuare tranzitul cerealelor din această ţară către state terţe şi rutele comerciale tradiţionale”, a transmis Ministerul Agriculturii.

Citește și: Petre Daea, anunț de ultim moment. România pregătește taxarea cerealelor din Ucraina care depășesc cantitatea de un milion de tone

Ministrul a transmis părții din Ucraina solicitarea de a identifica cât mai rapid soluții pentru restricționarea exporturilor de cereale și semințe oleginoase către România, în contextul dificultăților pe care fermierii români le întâmpină.

Ministrul ucrainean a fost înștiințat că România va institui controale direct în vamă, coordonate de către ANSVSA, pentru toate produsele agroalimenatre venite din Ucraina, cu prelevare de probe pentru determinarea calitativă, nu la destinație cum se întâmpla până acum.

Măsurile au fost luate după ce într-o altă țară europeană au fost descoperite niveluri peste limita admisă în UE de pesticide.

Citește și: PSD va cere în coaliţia de guvernare suspendarea importurilor de produse agro-alimentare din Ucraina

Ministrul Mikola Solski a fost informat cu privire la demersul făcut de miniștrii agriculturii din cele cinci state membre – România, Polonia, Ungaria, Bulgaria și Slovacia – către Comisia Europeană pentru modificarea Regulamentului 87-/2022, pentru  fi asigurat culoarul de tranzit către țări terțe, fără să afecteze fermierii din statele de graniță.

România a transmis Ucrainei că se așteaptă un răspuns la scrisoarea adresată instituțiilor europene.

Petre Daea și ministrul Agriculturii ucrainean vor avea o întâlnire tete-a-tete, vineri, 21 aprilie 2023, la Bucureşti, pentru a transpune rapid în practică cele mai bune soluţii pentru ambele părţi.