România, nr. 1 în UE la accidente grave. Este cod roşu financiar, costul unui rănit uşor depăşeşte 10.000 de euro

România este campioană la evenimente rutiere, iar preţul plătit de statul român, în afara statisticilor neonorante, este colosal, un rănit grav însemnând un preţ de peste 150.000 de euro.
Filip Stan
13 aug. 2023, 16:44
România, nr. 1 în UE la accidente grave. Este cod roşu financiar, costul unui rănit uşor depăşeşte 10.000 de euro

România se află se locul I la capitolul accidente rutiere. UNSAR a declarat că 6 din 100 de vehicule provoacă o daună, iar, anual, 1.600 de oameni își pierd viața din cauza acestor tragedii. Codul rutier se schimbă de la an la an, apar noi teste medicale, sancţiuni mai dure, dăm vina pe infastructură, dar pe autostrăzile moderne din Ungaria şi Italia tot şoferii români sunt campioni la accidente grave…

Titi Aur, instructor de conducere defensivă, a explicat la DC Conducem cât plăteşte România pentru victimele din accidente de circulaţie.

Un mort în accidentul de circulaţie ne costă pe noi toţi un milion de euro. Astea sunt costurile sociale. Un rănit grav costă 162.000 euro, dacă îmi aduc aminte bine. Un rănit uşor e undeva la 10.800 euro. Asta înseamnă să îl duci la spital, transportul, concediul medical, câţi mai sunt pe lângă el care nu produc. Sunt costuri calculate de Banca Mondială şi de UE, şi sunt recunoscute de statul român, nu sunt cifre inventate„, a declarat Titi Aur.

Gata cu accidentele: Poliția a găsit soluția pentru a proteja mașinile de serviciu. Costă doar 25.000 de euro

Noi toţi plătim, multă suferinţă se întâmplă pentru cei care sunt implicaţi. (…) Sunt tragedii maxime. Aceste tragedii nu sunt pentru că cei de la volan era beat, sinucigaş etc. Ci pentru că a făcut o greşeală banală! Iarăşi spun şi repet: faptul că faci multe greşeli şi nu se întâmplă nimic nu e de bine, e de rău. Pentru că de fiecare dată când scapi ai senzaţia că nu ţi se poate întâmpla nimic. Foarte mulţi spun că merg cu viteză de mult timp, că fac depăşiri, că nu e mare lucru că merg cu 80 km/h în loc de 50 km/h. Da, aici e discuţia. Toată lumea face aşa până se întâmplă ceva, şi atunci toată lumea spune că e ghinion. De fapt, e noroc că nu s-a întâmplat până atunci”, a mai declarat specialistul.

Titi Aur, despre accidente rutiere:

 

„Suntem, în România, campioni la tot ceea ce înseamnă accidente rutiere. Şase autovehicule din 100 provoacă o daună. În Polonia, procentul e undeva la 4%, iar în Cehia e la 3%, Asta e o problemă sistemică. Lansez o invitaţie de a vă alătura Coaliţiei pentru Siguranţă Rutieră, un proiect de ţară pe care UNSAR l-a lansat săptămâna trecută. Sunt 33 de instituţii şi organizaţii. Avem un singur scop, nu-i despre asigurări, este despre cum putem să schimbăm realitatea asta. Pierdem 1.600 de oameni în fiecare an din accidente rutiere. Asta e o chestie sistemică”, a spus Alexandru Ciuncan, UNSAR.
De asemenea, tot el a insistat pe faptul că, aceste probleme trebuie să fie rezolvate cât mai repede, deoarece, potrivit datelor din primul trimestru al acestui an, strict pe RCA, se vede o creștere a ratei daunei cu șapte puncte procentuale.
„Astea-s nişte lucruri sistemice. Trebuie ajustat cadrul legislativ şi aici s-a discutat mult despre ce înseamnă legea RCA şi trebuie echilibrat modul în care funcţionează acest sistem şi făcut să funcţioneze într-un mod predictibil. Sunt multe lucruri de făcut pe zona asta sistemică”, a precizat oficialul UNSAR.

Peste 2000 de accidente grave în România în primele şase luni din 2023. IGPR, date oficiale

Inspectoratul General al Poliţiei Române a dat cifrele oficiale privind accidentele grave din România în primele şase luni ale anului.  „În primele 6 luni ale anului 2023 au fost înregistrate 2047 de accidente grave, cu victime.

În ceea ce privește nerespectarea regimului legal de viteză de către conducătorii de autovehicule, Poliția Română acționează constant pentru impunerea respectării tuturor normelor rutiere, printre care și limitele maxime de viteză. În situația în care există date și informații cu privire la faptul că pe un anumit sector de drum conducătorii de autovehicule încalcă frecvent regimul legal de viteză, Poliția Română organizează acțiuni care au ca scop combaterea acestui fenomen”, transmite IGPR.

România, campioană europeană la accidente rutiere. Un bărbat şi fiul său de 9 ani au murit, după ce ATV-ul cu care circulau s-a izbit de un stâlp

Aproape 1500 de permise reţinute în primele şase luni pentru conducere agresivă

„În primele 6 luni din 2023, au fost reținute 1491 de permise de conducere pentru adoptarea unui comportament agresiv în conducerea vehiculelor pe drumurile publice”, mai transmite IGPR.

Peste 6.000 de acţiuni împotriva şoferilor care calcă prea tare pedala de acceleraţie

„În conformitate cu art. 123 lit. „h” din Regulamentul din 04.10.2006 de aplicare a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, republicată, cu modificările și completările ulterioare: Conducătorul de vehicul este obligat să circule cu o viteză care să nu depăşească 30 km/h în localităţi sau 50 km/h în afară localităţilor, la trecerile pentru pietoni nesemaforizate, semnalizate prin indicatoare şi marcaje, când drumul public are cel mult o bandă pe sens, iar pietonii aflaţi pe trotuar, în imediata apropiere a părţii carosabile, intenţionează să se angajeze în traversare”.

COD RUTIER 2023. Șoferii sunt obligați să facă un nou test medical, după ce numărul accidentelor a crescut considerabil din cauza oboselii acestora
În primele 6 luni din 2023, Poliția Română a realizat 6231 de acțiuni privind încălcarea regimului legal de viteză către conducătorii de autovehicule. Cu ocazia activităților specifice desfășurate, în vederea impunerii respectării regimului legal de viteză, se verifică și respectarea prevederilor art. 123 lit. „h” de către conducătorii tuturor categoriilor de autovehicule”, au concluzionat cei de la Poliţia Română.

DailyBusiness
Prognoza meteo 1-6 mai. Temperaturile urcă spre 30°C, urmate de un val de furtuni și răcire brutală!
Spynews
Lele, spulberat de Poliție / Dovada că artistul a ascuns adevărul în scandalul cu Andra Voloș
Bzi.ro
Monica Bîrlădeanu a făcut senzație la Gala Premiilor GOPO 2025! Actrița a strălucit la 46 de ani
Fanatik.ro
Cinci zodii care vor avea un weekend de neuitat. Șansă unică pentru ele pe 3 și 4 mai
Capital.ro
Pensii majorate de la 1 iulie. Guvernul a dat undă verde. Pensionarii care vor primi mai mulți bani
Playtech.ro
Locuri de muncă în Europa, în vara lui 2025. Domeniile în care românii sunt căutaţi
DailyBusiness
Lovitură de proporții în Europa! Pașapoartele care dispar definitiv. UE le-a declarat ilegale
Adevarul
Ce lider PSD se opune ca Lia Olguța Vasilescu să devină premier - SURSE
wowbiz.ro
Anunț de ultimă oră despre fiul Ozanei Barabancea, internat la ATI după ce a făcut infarct la 24 de ani: „Acum...” 
Spynews
Cătălin Moroșanu, mesaj de susținere pentru Mihai Leu. Fostul campion e internat la Spitalul Fundeni, după ce a fost operat / FOTO
Spynews
Cât costă o porție de mici cu muștar și pâine de 1 Mai, în funcție de locul unde îi mănânci. Prețurile variază de la piață la restaurant
Evz.ro
JD Vance, mesaj pentru România. Mișcare înaintea alegerilor
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Gimnasta a făcut avere din alte activități: „Bărbații mi-au cerut apa în care m-am spălat”
kanald.ro
A murit un cunoscut impresar! Un accident stupid la golf i-a adus sfârșitul
Cancan.ro
E însărcinată! Vedeta din România va naște primul copil cu iubitul ei, la peste 1 an de la divorț
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
TAXĂ triplă pentru mii de șoferi din România. Majorarea se aplică de azi, 1 mai
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
De ce a pozat Corina Ungureanu într-o revistă pentru bărbați
stirilekanald.ro
VIDEO Un nou război cumplit stă să înceapă. Premierul unei puteri nucleare a anulat vizita la Putin și a dat ordinul de atac asupra țării vecine!
Românii care vor primi 292 de lei pe 8 mai 2025, direct pe card sau prin Poșta Română
MediaFlux
Sondaj Sociopol înaintea alegerilor. Candidații care ar intra în turul doi
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Ce-a înțeles BBC din scandalul Georgescu. Restul lumii încă așteaptă traducerea…