România nu are nicio strategie pentru următorul exerciţiu financiar. Ce probleme are ţara noastră în implementarea fondurilor UE

Guvernul a luat joi act de o notă privind implementarea și programarea fondurilor UE, în document fiind prezentate mai multe probleme și riscuri în absorbția fondurilor europene de către România. Nota spune că România nu are în prezent nicio strategie pentru următorul exercițiu financiar 2020-2024.
Romania TV
04 iul. 2019, 16:27
România nu are nicio strategie pentru următorul exerciţiu financiar. Ce probleme are ţara noastră în implementarea fondurilor UE

În documentul publicat de stiripesurse.ro se mai vorbește despre faptul că există riscul de dezangajare automată a fondurilor europene dar că estimările lunare acoperă acest risc dar acest lucru depinde de ritmul în care se va derula implementarea proiectelor în următoarele luni:

  • Sumele totale primite de la Comisia Europeană, reprezentând prefinanțări și rambursări, aferente programelor finanțate din FESI (PO Infrastructura Mare, PO Competitivitate, PO Regional, PO Capacitate Administrativă, PO Asistență Tehnică, PO Capital Uman, PN Dezvoltare Rurală, PO Pescuit și Afaceri Maritime), se situează la aprox. 9,25 miliarde euro, ceea ce înseamnă aprox. 30% din alocarea UE aferentă acestor programe. În prezent, la nivelul Uniunii Europene, rata medie a sumelor FESI primite de la Comisia Europeană se situează la aprox. 33%.
  • Țintele asumate pentru anul 2019 prin Memorandum al Guvernului stabilesc o valoare totală a sumelor ce vor fi transmise Comisiei Europene (CE) pentru programe operaționale (PO) gestionate de MFE si MDRAP de aprox. 2,1 mld. euro. Având în vedere că, în anul 2019, ACP a solicitat CE suma de 474,5 mil. euro, gradul de realizare a sumelor estimate se situează la aprox. 22,3%. Toate declarațiile de cheltuieli transmise de autoritățile de management la ACP au fost procesate de aceasta și sunt incluse în sumele solicitate pentru anul 2019.
  • Riscul de dezangajare automată a fondurilor la 31.12.2019, se menține în prezent pentru toate programele operaționale, cu excepția POAT. Necesarul de declarații de cheltuieli de transmis la CE până la sfârșitul anului 2019 este în valoare totală de aprox. 1,2 mld. euro. Potrivit estimărilor lunare ale sumelor ce vor fi transmise Comisiei Europene (CE) în anul 2019, riscul de dezangajare de fonduri va fi acoperit. Realizarea țintelor asumate și evitarea riscului de dezangajare depind de ritmul în care se va derula implementarea proiectelor în următoarele luni, precum și de evitarea eventualelor riscuri care ar afecta declararea cheltuielilor la CE.
  • Probleme semnificative în gestionarea programelor operaționale provin din ritmul lent de elaborare a fișelor de proiecte, respectiv de implementare a proiectelor de către beneficiarii publici, cu impact financiar important fiind proiectele strategice și proiectele majore precum DANUBIUS și ELI. Acestea afectează în mod deosebit programe precum POC, POCA și POCU.
  • Gestionarea Programului Operațional Competitivitate prezintă un risc ridicat în acest moment, având în vedere auditul de sistem preventiv al Comisiei Europene privind fiabilitatea indicatorilor de performanță care clasifică această parte de sistem în categoria 4 – în esență nu funcționează. Potrivit regulamentelor UE, existența unei deficiențe semnificative în ceea ce privește calitatea și fiabilitatea sistemului de monitorizare sau a datelor privind indicatorii comuni și specifici constituie cauză de suspendare a plăților, existând riscul aplicării acestei măsuri de către CE pentru POC. La nivelul AM a fost derulată o analiză și au fost demarate măsurile de remediere necesare.
  • În ceea ce privește procesul de pregătire a viitoarei perioade de programare, se constată că nu există, la nivelul ministerelor de linie, o analiză a situației și a nevoilor, bazată pe date efective, care să fundamenteze prioritățile strategice pe diferitele sectoare. În absența unei implicări reale din partea autorităților publice centrale în asigurarea tuturor elementelor necesare fundamentării și stabilirii priorităților de investiții naționale, programarea viitoare este periclitată. Nu în ultimul rând, odată stabilite prioritățile, este necesară demararea pregătirii unui portofoliu de proiecte pe fiecare obiectiv tematic, pentru a asigura utilizarea cât mai eficientă a fondurilor alocate.

DailyBusiness
Bani cu măsură din partea Ministerului Educației. Bursele elevilor și studenților se schimbă radical
Spynews
Alina Sorescu, profund afectată de o declarație a fostului soț, Alexandru Ciucu. Cât de deranjată a fost cântăreața: „El pleca des”
Bzi.ro
Declarații răscolitoare despre Mihai Leu. Amănunte neștiute au ieșit la iveală
Fanatik.ro
Vlad Pascu s-a panicat și își joacă ultima carte: ”Nu era atât de drogat”. Cererea bizară care îi putea aduce o pedeapsă mai mică
Capital.ro
Se schimbă legea pentru șoferii pensionari în România. Restricție la permisul de conducere
Playtech.ro
Schimbări uriașe la sănătate. Ce români pot pierde calitatea de asigurat și ce modificări apar la contribuții
DailyBusiness
Benzina şi motorina se vor scumpi masiv de la 1 august. Cât va costa un plin după majorarea accizelor
Adevarul
Momentul în care o clădire din centrul Teheranului este spulberată de o rachetă lansată de armata israeliană
wowbiz.ro
Anna, soția lui Mihai Leu, interviu în lacrimi: „I-am spus să se odihnească… și el mi-a răspuns cu o lacrimă, deși era în comă profundă”. Ultimele clipe ale campionului povestite în exclusivitate
Spynews
Ingredientul de 2 lei pe care trebuie să îl adaugi în cartofii la cuptor pentru a fi crocanți la exterior. Bucătarii profesioniști folosesc acest truc
Spynews
Cod galben de caniculă în România! 15 județe se topesc în orele următoare sub temperaturi extreme | HARTA
Evz.ro
Corupția, o constantă a comunismului românesc
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
Imaginile durerii de la Hunedoara! Rămasă fără cuvinte, soția lui Mihai Leu a fost consolată de sute de oameni
kanald.ro
Ce a făcut Mihai Leu atunci când a aflat că are cancer. Campionul a sperat până în ultima clipă că va învinge boala
Cancan.ro
Detaliul ȘOCANT găsit în telefonul italianului ucis de urs, pe Transfăgărășan. Anchetatorii au rămas uluiți!
Playsport.ro
De ce a ajuns România datoare și fără bani? „Totul a început din 2016, când politica fiscală s-a...
Capital.ro
A murit cel mai mare actor. Maestrul a decedat în urma unui stop cardiac. O voce inconfundabilă
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Frumoasa iubită a milionarului român din Rusia a spus „Da”
stirilekanald.ro
VIDEO Un bărbat a fost ucis de urs, pe Transfăgărășan. Animalul l-a târât zeci de metri într-o râpă. Imagini terifiante cu cadavrul victimei
Irinel Popescu, medicul care l-a tratat pe Mihai Leu, dezvăluiri despre ultimele clipe din viața sportivului: ”În final, a cedat și inima”
MediaFlux
Scoți bani de la bancomat? Urmează o nouă schimbare majoră
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Ionel, viermele de primărie care vrea să ”șteargă” realitatea și presa